Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 24 sie 2019, 16:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 sie 2017, 11:55 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1306
Jakie zasilacze (model) montuje A-EON w AmigaOne X5000 ?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 30 sie 2017, 14:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3499
amig_os napisał(a):
Jakie zasilacze (model) montuje A-EON w AmigaOne X5000 ?


Zdaje się że sprzęt był składany przez dealerów, więc przypuszczam że każdy mógł mieć inny. Pytanie jaki zasilacz montuje Amigakit? To chyba może wiedzieć tylko Radek.

No ale i tak nie ma gwarancji że zasiłki montowane w starszych wersjach X5000 będą identyczne w modelu, który masz na myśli ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 2 wrz 2017, 17:48 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 618
Ja składałem swoją Ami sam, ale ktoś linkował do "składaka" na ich stronie, z tym że nie mam pewności czy były tam dokładne dane poszczególnych części.

Dodam tylko że oni nie szaleli z jakością, wiatraki na procka dali takie że chyba większość betatesterów je wymieniła bo wyły ja silniki rakietowe :mrgreen:

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 2 wrz 2017, 18:13 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 753
Nie wiem jakiej marki zasilacze daje AmigaKit w swoich zestawach, np. dla betatesterów były dostępne upgrade ale też marki nie są wymienione, jedynie moce:

http://amigakit.leamancomputing.com/cat ... cts_id=703

Na stronie AmigaKit można znaleźć w tej chwili jedynie zasilacz do AmigaOne 350 W - ale jakiej to marki??

Z tego co mi też wiadomo to AmigaKit dostarcza dealerom "jedynie" płytę główną, backplate, frontowy panel z boingiem do obudowy i naklejkę. W moim przypadku - Amedia - miałem otrzymać zasilacz o mocy 500 W (pisałem na forum, marka to miał być Enermax) ale otrzymałem jednak taki o mocy 650 W. Jakiej marki nie pamiętam, nie chce mi się budy otwierać, ale nic markowego, coś na "L" chyba.

Co do wiatraka to nie wiem jak u betatesterów - tzn. co to za wiatrak był - ale w mojej wersji płyty jest ten Silence 6 (?) - ten o którym pisał Trevor - faktycznie jest cichy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 14 maja 2019, 17:53 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3499
Tak przy okazji Crisot pomierzył napięcia kart graficznych i tak:

Radeon R9 280x:

-85 W podczas rozruchu
-190 watów w trybie IDLE
-210 W w trybie 3D (Warp3D / i Nova)

R7 250x:

-60 W podczas rozruchu
-95 W w trybie IDLE
-95 W (Warp3D / i Nova)

W rzeczywistości normalną sytuacją powinny być wartości IDLE zbliżone bardziej do poboru w trybie rozruchu niż do poboru pod pełnym obciążeniem 3D. Niestety obsługa nowoczesnych GPU jest bardzo skomplikowana i amigowe sterowniki nie potrafią w odpowiednim momencie ich uśpić.

Zatem wszyscy którzy planują zakup zasilacza dla Amigi NG, muszą brać pod uwagę to że karta graficzna prawie cały czas pobiera średnio dužo więcej prądu niż podczas normalnej pracy na PC.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO