Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 26 cze 2017, 07:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Amiga 1200
PostNapisane: wtorek, 29 lis 2016, 12:22 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 wrz 2016, 14:40
Posty: 10
Lokalizacja: Dębica
Dzięki, Amiga w zaskakująco dobrym stanie trochę wybrzuszona (w środku dysk 3cale); zainstalowany system więc niewiele muszę kombinować. Musiałem wypiąć rozszerzenie 4mb bo system z nim nie startuje, czerwony ekran. Zauważyłem że bateria a raczej kondensator na Elboxie wylał (może to jest powód chociaż nie widzę uszkodzeń) - mam nadzieję że da się naprawić. Niestety na dołączonej myszce nie da się pracować. Czeka mnie zakup osprzętu i do tego czasu muszę obejść się smakiem. Zaskoczyło mnie bo nie mając komputera nie zwracałem wcześniej na to uwagi, że dodatki są strasznie drogie (np. myszki, joysticki >100zł) a prawie wszystkie oszczędności wydałem na Amigę. Najważniejsze że komputer jest.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 lis 2016, 16:14 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 297
Schizo napisał(a):
Dzięki, Amiga w zaskakująco dobrym stanie trochę wybrzuszona (w środku dysk 3cale); zainstalowany system więc niewiele muszę kombinować. Musiałem wypiąć rozszerzenie 4mb bo system z nim nie startuje, czerwony ekran. Zauważyłem że bateria a raczej kondensator na Elboxie wylał (może to jest powód chociaż nie widzę uszkodzeń) - mam nadzieję że da się naprawić. Niestety na dołączonej myszce nie da się pracować. Czeka mnie zakup osprzętu i do tego czasu muszę obejść się smakiem. Zaskoczyło mnie bo nie mając komputera nie zwracałem wcześniej na to uwagi, że dodatki są strasznie drogie (np. myszki, joysticki >100zł) a prawie wszystkie oszczędności wydałem na Amigę. Najważniejsze że komputer jest.

Witaj, mogę tanio odsprzedać Ci w pełni sprawną oryginalną mysz do Amigi oraz, jeśli chcesz oryginał Deluxe Paint IV AGA (3 dyskietki) z instrukcją. Jeśli jesteś zainteresowany napisz do mnie prywatną wiadomość.

Niestety nie dysponuję kartą turbo czy dodatkowym RAM na sprzedaż w tej chwili.
Ale chyba wiesz, że z komputera możesz korzystać bez tego dodatkowego RAMu?

Myszka jest taka jak tutaj.
Dyskietki z programem jak tutaj.
Instrukcja do programu jak tutaj.

Fajnie, że w końcu dostałeś sprawną Amigę. Życzę Ci wiele przyjemności z użytkowania Amigi oraz owocnej pracy!

Jeśli będziesz miał jakieś pytania odnośnie Amigi, śmiało pisz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 lis 2016, 17:45 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 538
Schizo napisał(a):
że bateria a raczej kondensator na Elboxie wylał

Bez baterii będzie też działać, wylutuj i zobacz czy dalej ekran czerwony :roll:

_________________
Amiga Rulez / YT | Marian Kowalski o szKODnikach


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 lis 2016, 18:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
Najprostsza rzecz, której nie zaszkodzi wykonać, a która mi niejednokrotnie z kartami turbo pomogła, to przeczyszczenie styków preparatem typu kontakt S, zarówno po stronie karty jak i na złączu płyty głównej A1200.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 lis 2016, 21:04 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 wrz 2016, 14:40
Posty: 10
Lokalizacja: Dębica
Ok, zrobię jak piszecie. Dzięki. Wiem, że nie jest to odpowiedni dział ale zapytam w jaki sposób przenieść z pc pliki amigowe na dysk systemowy w 1200ce? Da się jakoś podpiąć i przerzucić wszystko? Czy mógłbym w ten sposób przenieść adf-y i jakoś potem nagrać na Amidze na dyskietki?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 lis 2016, 21:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
Można sobie zmiajstrować specjalny kabelek, można też do Amigi podpiąć napęd CD-ROM. Lecz w Twoim wypadku, chyba najłatwiejszy w obsłudze i jednocześnie dosyć tani byłby taki adapter, który umożliwiłby przeniesienie danych na karcie CF.

Ewentualnie PCMCIA można by obsadzić kartą sieciową i przenieść dane np. stawiając serwer FTP na PC. Możliwości jest kilka, ten z tą przelotką CF wydaje się najmniej kłopotliwy, choć to akurat jedyny sposób, którego osobiście nie miałem okazji przetestować.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 lis 2016, 21:25 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 297
Da się prościej. Za pomocą zwyczajnej dyskietki DD sformatowanej na Amidze jako PC0. Driver do PC0 znajdziesz w systemowej szufladzie Storage/DOSDrivers.

Choć jesteś wtedy ograniczony do pojemności 720 kilobajtów. Zwykły ADF nie zmieści się na jednej takiej dyskietce.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 29 lis 2016, 22:29 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 538
Jak masz stację HD w Amidze, to już bez problemu wejdzie ADF, ale to w miarę mozolna sprawa :roll:
Albo podłącz dysk twardy pod windowsa i za pomocą WinUAE przekopiujesz szybciej :roll:

_________________
Amiga Rulez / YT | Marian Kowalski o szKODnikach


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 30 lis 2016, 15:03 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 110
Lokalizacja: Katowice
ja Kupiłem:
Mysz USB Amiga 500 600 1200 2000 3000 4000 CD32
Jest parę odmian tych przelotek, nowsze obsługują nawet pady. Zalety - myszka bardzo dobrze chodzi. Wady - myszka musi być na USB ale z obsługa protokołu PS2. Od sprzedawcy przelotki można dostać listę myszek ( bo niestety na pudełkach takich rzeczy nie piszą). sprawdziłem kilka najtańszych z marketu i mi nie działały. Wziąłem z firmy starego logitecha i działa bezbłędnie ;) a firmie dałem myszke za 20 zł (nową) ze sklepu :).

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 30 lis 2016, 15:11 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 110
Lokalizacja: Katowice
parallax napisał(a):
Jak masz stację HD w Amidze, to już bez problemu wejdzie ADF, ale to w miarę mozolna sprawa :roll:
Albo podłącz dysk twardy pod windowsa i za pomocą WinUAE przekopiujesz szybciej :roll:

Na szybko polecam Winuae i podłączenie dysku do ide w pc za pomocą np. "adapter IDE 2,5 / 3,5 cala 44 - 40 pin UNITEK".
Konfiguracja na Winuae stosunkowo prosta, jak juz wszystko doinstalujesz przenosisz dysk do Amigi i wszystko będzie tak samo.
Docelowo polecam dwa rozwiązania
Pierwsza to kart pcmcia z czytnikiem Compactflash. Musi być kompatybilna z Amigą i nie wszystkie karty działają (ebay lub allegro). Dodatkowa uwaga rozszerzenie pamięci z elboxu będzie się z nią gryzło jeżeli dasz tam 8 mb (4 mb jest ok) ja muszę przełączać zworkę na 4 mb jak chcę używać czytnika, karta w fat32 i wszystko działa mozna łatwo przenosić.
Lepsze rozwiązanie ale nie przetestowałem, kupić kartę sieciową na pcmcia (też kompatybilną z amigą ) i najprościej postawić sobie gdzieś FTPa i tak sobie kopiować ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 30 lis 2016, 15:37 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 110
Lokalizacja: Katowice
Hextreme napisał(a):
Dyskietki z programem jak tutaj.
Instrukcja do programu jak tutaj.

Swoją drogą oprogramowanie to bardzo ciekawy temat. Przyjmijmy że chcemy mieć oryginały.
Przykłady z ebaya
http://www.ebay.pl/itm/deluxepaint-4-IV-for-Amiga-by-Electronic-Arts-/222322498399?hash=item33c3741b5f:g:TAgAAOSwbqpT2Y7D
http://www.ebay.pl/itm/DELUXEPAINT-4-with-DELUXEVIDEO-III-Electronic-Arts-fur-AMIGA-OVP-Deutsch-1991-/222325580281?hash=item33c3a321f9:g:yjgAAOSwPgxVP9LM
każda dyskietka wygląda inaczej, ta w twoim linku też. Przecież spreparowanie takich naklejek to banał. Osobiście to nawet te 100 zł mi żal, jak nie mam pewności że to oryginał.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 30 lis 2016, 17:14 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 297
newhousik napisał(a):
Swoją drogą oprogramowanie to bardzo ciekawy temat. Przyjmijmy że chcemy mieć oryginały.



Ja mam do dyskietek załączoną oryginalną instrukcję do programu, ale niestety bez boxu (mam Deluxe Paint V box). Jeśli chodzi o aukcje, to jeśli jakaś osoba na eBayu ma ok. 100% opinii pozytywnych to raczej jest pewne, że dostaniemy dyskietki oryginalne.

Nigdy nie spotkałem się z próbą sprzedaży nieoryginalnych dyskietek. A ostatnimi czasy skupuję dużo oryginałów na aukcjach.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 1 gru 2016, 21:48 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 850
Hextreme napisał(a):
newhousik napisał(a):
Swoją drogą oprogramowanie to bardzo ciekawy temat. Przyjmijmy że chcemy mieć oryginały.



Ja mam do dyskietek załączoną oryginalną instrukcję do programu, ale niestety bez boxu (mam Deluxe Paint V box). Jeśli chodzi o aukcje, to jeśli jakaś osoba na eBayu ma ok. 100% opinii pozytywnych to raczej jest pewne, że dostaniemy dyskietki oryginalne.

Nigdy nie spotkałem się z próbą sprzedaży nieoryginalnych dyskietek. A ostatnimi czasy skupuję dużo oryginałów na aukcjach.



Albo kupujemy wersje DeluxePaintV CD BOX ... i nie musimy się martwić o oryginalnośc naklejek na dyskietkach :)

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Amiga 1200
PostNapisane: piątek, 2 gru 2016, 11:14 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 538
A zabezpieczenia?
Boxy też można podrobić :D

_________________
Amiga Rulez / YT | Marian Kowalski o szKODnikach


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 2 gru 2016, 11:26 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 806
newhousik napisał(a):
(...)każda dyskietka wygląda inaczej, ta w twoim linku też. Przecież spreparowanie takich naklejek to banał. Osobiście to nawet te 100 zł mi żal, jak nie mam pewności że to oryginał.

Wszystkie te dyskietki są oryginalne.
Przeważnie kupuje się nie tylko sam nośnik ale całość (+ pudełko + podręcznik). W takiej sytuacji podrabianie dyskietek - no nie spotkałem się, to bez sensu Prędzej sprzedawca daje oryginały "walnięte" i do tego na innym nośniku (dyskietka noname, adf) "dobre".
Kupno gołych dyskietek z oprogramowaniem dla mnie jest bez sensu, dla mnie to abadonware i tylko "box" mógłbym kupić, w każdym innym przypadku to wyrzucanie pieniędzy za coś co można mieć za darmo.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO