Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 25 kwi 2018, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 20 wrz 2017, 19:58 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 820
Dzisiaj rocznica!!!
Jak donosi niezawodny Magazyn Amiga nr 11 z roku 1997:
W sobotę 20.09.97 PPC pojawiło się w sprzedaży w Polsce.
To już dwadzieścia lat.
Jak ten czas leci.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 wrz 2017, 20:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3037
Jeśli to jest faktyczna data premiery, to fajnie dla takiego fana PPC jak ja bo to dzień po urodzinach mojego syna i dwa dni przed moimi ;) Aczkolwiek z tego co pamiętam i jestem tego całkowicie pewien, pierwszą recenzję Cyberstorma PPC dało ACS a nie MA. Czy wspomniany numer ACS pokazał się przed 20 września czy po, to już niestety nie pamiętam. Pamiętam że załapałem się na pierwszą dostawę BlizzardaPPC jaka dotarła do Polski (a przynjamniej jaka dotarła do Elboxu) i był to początek kwietnia 1998 roku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 wrz 2017, 22:21 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 820
Taka mała wzmianka. Sprzedawała Eureka i pewno Cyberstormy ppc.
Ale jest.
Dwadzieścia lat minęło.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 wrz 2017, 11:22 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Czy jest realne wykorzystanie w Amidze serii Power7/8/9, czy IBM klepie to tylko do serwerów?

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 wrz 2017, 11:49 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3037
Od czasu do czasu pojawiają się wątki takie jak ten, lecz nic konkretnego z tego nie wynika.

Moim zdaniem ewentualnie przydałby się jeszcze jakiś laptop, poza tym odpuściłbym sobie konstruowanie jakiegokolwiek stacjonarnego modelu A1 przynajmniej do roku 2020. Inaczej utkniemy w matni, w której non stop dosotoswuje się system operacyjny do obsługi kolejnych komputerów. Ja bym wolał aby Hyperion przynajmniej rok, dwa został zluzowany z tego zadania i zamiast tego skupił się na lepszej obsłudze tego co już jest, czyli np. wszystkich rdzeni w X1000, X5000 i A1222.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 wrz 2017, 12:55 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
Masz racje, po co tworzyć ogromną ilość modeli których potem nie będzie miał kto oprogramować. Tak pytałem z ciekawości, czy w ogóle ktokolwiek na tych procesorach stawia lub planuje jakieś desktopy ;).
Co do mocy, AmigiNG wypowiem się jak będę miał własnego Tabora ;) do zwykłych zastosowań. Wiadomo że w takich specjalistycznych zastosowaniach jak rendering, to można narzekać na każdą maszynę, zawsze ktoś ma szybszą.
Tak z innej beczki, czy ktoś testował na Amigowym Blenderze czy jest tam Network Rendering i czy działa to np. w połączeniu z blenderami na innych systemach.
Nie trawie Blendera, ale jak kupię Tabora to będę musiał zrewidować swoje poglądy ;). Po co mi wielka moc w Amidze, jak mogę zrobić sobie farmę renderująca z kompów które mam gdzieś w sieci.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 wrz 2017, 13:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3037
Od razu zaznaczam że nie jestem grafikiem 3D i niewiele więcej ponad amigowego Boinga w Blenderze nie zdziałałaem, to też i tym bardziej nie eksperymentowałem z tym o czym piszesz. Tyle co na szybko sprawdziłem przed chwilą, jest taka opcja jak w menu Sill Client, gdzie po wybraniu wyskoczył mi komunikat "Network Rendering" po czym domyślna kostka zaczęła się renderować, jest też opcja Render Serwer, po jej wybraniu również wyskoczył komunikat"Network Rendering" lecz nie zauważyłem by dalej coś się działo.

To tyle co udało mi się sprawdzić tak na szybko w minutę, więcej w to się nie zagłębiałem bo jak już pisałem grafika 3D to nie mój konik, zdecydowanie pewniej czuje się w grafice 2D. Tak więc jakieś tam opcje sieciowe są, w związku z tym są i szanse że to zadziała, lecz czy na pewno tak się stanie to już sprawdzisz sobie sam, ewentualnie może Radzik czy inny grafik 3D wyda wcześniej swój werdykt na ten temat.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 wrz 2017, 13:42 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 160
Lokalizacja: Katowice
hmm zobaczę może postawie 4.1 na winuae dla testów jak znajdę chwilkę ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO