Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 17 sie 2017, 03:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 00:57 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 14:40
Posty: 172
Lokalizacja: okolice Lublina
Pod WinUAE posadziłem sobie AOS3.1, konfiguracja sprzętowa standardowa A1200.
Wrzuciłem NDK3.9, ściągnąłem i zainstalowałem vbcc_bin_amigaos68k oraz vbcc_target_amigaos68k. Przy instalacji target pod koniec zapytał się o lokalizację include, więc wskazałem include_h, które jest w NDK3.9

Na pierwszy ogień poszedł standardowo Hello world! - bez problemu

Na drugi ogień poszedł przykład:

#include <stdio.h>
#include <exec/types.h>
#include <intuition/intuition.h>
#include <dos/dos.h>

#include <proto/exec.h>
#include <proto/intuition.h>
#include <proto/dos.h>

int main(void) {

struct IntuitionBase *IntuitionBase = NULL;
IntuitionBase = (struct IntuitionBase *) OpenLibrary("intuition.library", 0L);

if (!IntuitionBase) {
printf("Can't open intuition.libraryn");
}

printf("Hello Amiga World!n");

}

No i tutaj przy kompilacji albo dostaję GURU albo WinUAE mi się wywala.
Czym to może być spowodowane?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 03:03 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
VBCC jest bardzo słabym kompilatorem. Lepiej używać gcc.
Tu jest wraz z instrukcją:

http://kas1e.mikendezign.com/zerohero_c ... r_os3.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 sie 2015, 19:04 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 14:40
Posty: 172
Lokalizacja: okolice Lublina
Przetestowane i smiga. Mam jeszcze pytanie jak to pospinac ze StormMesa bo chcialem sobie potestowac pare rzeczy i nie mam pojecia jak to zrobic.

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 25 sie 2015, 07:07 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
StormMesa - jak to dano temu było. Wydawać by się mogło że wczoraj, a to tyle lat minęło.
Osobiście nie używałem.
Na nowszych systemach soft używający StormMesa ma problemy z radeonem.
Polecam minigl lub bezpośrednie korzystanie z Warp3D.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 25 sie 2015, 10:56 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 14:40
Posty: 172
Lokalizacja: okolice Lublina
Ja właśnie chciałem coś podłubać na chwilę obecną pod AOS3.1 i dlatego StormMesa się czepiłem - bo chyba nic innego nie było pod 68k.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 25 sie 2015, 13:08 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 748
Jest minigl od Hyperionu trochę nowsza niż StormMesa.
Stare ale może do czegoś się przyda.
Do ściągnięcia z aminetu.
Załączam lekko przerobioną wersję kompilującą się pod gcc.


Załączniki:
minigl.zip [750.49 KiB]
Pobrane 32 razy
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO