Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 17 sie 2017, 03:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 lis 2014, 20:05 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 877
Udało się pozyskać nową osobę do pomocy przy optymalizacji AmigaOS4/Altivec/RadeonHD/Codec H.264.
W chwili obecnej trwają rozmowy i przeglądanie kodu Hansa przez Feanora (osoba oferująca swoje KOMERCYJNE usługi w dziedzinie optymalizacji Altiveca -> (http://www.freevec.org/content/services).

W poniedziałek Feanor ma podzielić się szczegółami swojego audytu:

--- Copy & Paste ---
@all,
I was away for a few days for a business trip, I will look at the code for a few days and will let you know how long it would take to bring it in parallel to eg. arm or x86 levels, at least. Would that interest you? Should I post the quote here in public, or would you prefer it in private first? At the very latest I expect by Monday to have a clear idea of what has to be done.

--- End ---

Czekamy z niecierpliwością :)
Być może będzie zorganizowane jakieś bounty ...

Ale autor pisze ze Amiga była jego pierwszym komputerem i chętnie zrobi zniżki za swoje usługi:

--- Copy & Paste ---
Hi everyone,
hehe, it's interesting to read in a forum that people are thinking of contracting me. Disclaimer: I'm the guy behind freevec.org, aka markos, and I was a long time Amiga user as well (had A500/A500+/A4000+060, etc) until 1997. But I'm still very fond of my first computer and read some Amiga forums from time to time -and I would seriously consider buying a new X1000 if the price was lower.
Anyway, regarding the Altivec work, I can definitely say that I would do a substantial discount if only because it's one way to help my first computer love!
Don't hesitate to contact me for a quote, and I also mention in my blog that I offer free evaluation -what needs to be optimized, how long it would take, etc. Please read:
http://www.freevec.org/content/services
for details.
Would gladly offer my services to fellow Amigans!

--- End ---

Cały wątek można śledzić:
http://www.amigans.net/modules/xforum/viewtopic.php?post_id=93677#forumpost93677


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 21 lis 2014, 10:25 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2682
amig_os napisał(a):

Czekamy z niecierpliwością :)
Być może będzie zorganizowane jakieś bounty ...



Niestety ostatni rok pokazuje że idea bounty na Amidze zdaje się wyczerpywać. Od momentu przeportowania Odyssey, jedynym projektem przy którym ktoś tam pomalutku sobie grzebie jest Java. O innych projektach finansowanych na zasadzie bounty czy chociażby o planach takich projektów nie słyszałem. Powodem tego stanu rzeczy jest fakt że wszystko co możliwe kupuje i sponsoruje Dickinson. Z jednej strony to dobrze bo finansowanie jest pewne i nie trzeba czekać czy i kiedy środowisko zbierze środki. Z drgugiej strony w ostatecznym rozrachunku, wcale nie musi być korzystne dla naszych portfeli.

Oby i w tym wypadku nie okazało się że będzie przymus płacenia za rzecz, która ze swej natury płatną być nie powinna.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 21 lis 2014, 12:56 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 516
Z punktu widzenia 5020 i innych "bezaltivecowców" to niestety zupełnie bezużyteczny wysiłek.
Szczególnie że trzeba będzie słono za niego płacić. Znowu nasuwa mi się pytanie, dlaczego
nie skupić się na rozwiązaniu ogólnodostępnym dla wszystkich amigowych systemów,
tak jak w przypadku TW i OWB, to jest niepotrzebne rozmienianie środowiska na drobne.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 lis 2014, 19:03 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 877
Autor przejrzał kod MPlayer AmigaOS4 i zadeklarowal obniżkę "z sympati do Amigi" z 35 euro/h do 23 euro/h za swoją pracę.
Aby dodać brakujący kod/procedury/altivec potrzeba wstępnie 35 godzin pracy.

Bounty będzie opiewało na: 805 Euro.

--- Copy & Paste ---
Ok, I took a close look the past days at the ffmpeg codebase, basically the altivec and arm(neon) trees. My first impression was that the altivec port was seriously lacking as there were far fewer files. However, a closer look showed that the functions were implemented but inside the .c files, and not separately as happens with the neon port. Still, not all were implemented, in particular I could not find altivec code for the ff_pred16x16_vert_* type of functions (found in libavcodec/arm/h264pred_init_arm.c). So these would be the ones I would tackle first.

I suggest to allocate ~35 hours initially for this task alone, and take a look at it again -note that it might not mean an actual week, as I am already working on a day job. Since you asked me for a public quote, my rate usually is 30EUR/hour, but as I promised and since working on Altivec is a pleasure, I'm willing to do a discount, at 23EUR/hour (if invoicing within the EU, VAT will be deducted, and I would have to invoice someone for that amount). So, in total 805 EUR.

--- End ---


Ostatnio edytowano środa, 26 lis 2014, 19:31 przez amig_os, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 lis 2014, 19:26 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 877
Radek Cz napisał(a):
Z punktu widzenia 5020 i innych "bezaltivecowców" to niestety zupełnie bezużyteczny wysiłek.
Szczególnie że trzeba będzie słono za niego płacić. Znowu nasuwa mi się pytanie, dlaczego
nie skupić się na rozwiązaniu ogólnodostępnym dla wszystkich amigowych systemów,
tak jak w przypadku TW i OWB, to jest niepotrzebne rozmienianie środowiska na drobne.


Nie ma jednego rozwiązanie ze względu na różny CPU i jego różne cechy altivec/no_altivec - całość wiąże wspólna część (RadeonHD + GPU) więc prace trwają i/lub ukończono:

- Altivec optymalizacja MPlayera
- RadeonHD + kompozycja
- obsługa wielu rdzeni
- RadeonHD + GPU
- Gallium 3D


Zapewni to wszechstronność bez względu na konfigurację gdyż zawsze będziesz miał dostęp do "jednej z powyższych" możliwości akceleracji/dekodowania video np. H.264 codec.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 lis 2014, 21:41 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 516
amig_os napisał(a):
Nie ma jednego rozwiązanie ze względu na różny CPU i jego różne cechy altivec/no_altivec - całość wiąże wspólna część (RadeonHD + GPU) więc prace trwają i/lub ukończono:

- Altivec optymalizacja MPlayera
- RadeonHD + kompozycja
- obsługa wielu rdzeni
- RadeonHD + GPU
- Gallium 3D


Zapewni to wszechstronność bez względu na konfigurację gdyż zawsze będziesz miał dostęp do "jednej z powyższych" możliwości akceleracji/dekodowania video np. H.264 codec.

Nie bardzo rozumiem, piszesz że ten gość mający pracować nad Altiveciem przysłuży się i reszcie użytkowników? Nie bardzo kumam jak - jego praca obejmie poprawy wybiegające
poza sam Altivec?

Nie zrozum mnie źle, ja jestem jak najbardziej za, bo takich którzy mogą, a szczególnie tych co chcą bardzo brakuje, więc pozyskanie takiego kogoś wyszło by na dobre.
Nawet jeśli trzeba będzie robić bounty, sam się dorzucę byle szło to do przodu. Z tym że nie jestem pewien czy nie będę fundował komuś czegoś, z czego sam nie będę miał
żadnego pożytku.

Poza tym skoro nowe karty graficzne są tak potężne i wciąż powstają nowe a starsze tanieją, to dlaczego cpu to robi, a nie gpu?
Poza tym dlaczego tyle systemów obsługi grafiki - gallium, mesa itp? Nie da rady skupić się na jednym?
Proszę o cierpliwość, bo mam dużo pytań a nigdy nie interesowałem się tym, nawet w przypadku klasyków, bo nigdy nic lepszego od AGAty nie miałem.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 lis 2014, 22:09 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2682
Tak naprawdę, to jest tyle różnych konfiguracji, że ciężko jest wszystkim dogodzić. Prawda jest taka, że np. użytkownicy klasyka mogą mieć za złe, że taki Hans "marnuje czas" na pracę ze sterownikami HD, skoro mógłby się zająć czymś, co posłuży wszystkim. Z kolei użytkownicy nowszych maszyn mogą mieć pretensję że ktoś "traci czas" na dostosowanie do AmigaOS 4.1 mostków G-Rex itp. itd. W ten sposób nie ma co patrzeć, bo do żadnego rozwoju to nie prowadzi.

Uważam że skoro istnieją maszyny z Altivecem oraz istnieje w systemie wsparcie dla Altiveca, to warto to jednak maksymalnie wykorzystać. Oczywiście fajnie by było, gdybyśmy już dziś mieli Gallium i dalej oparty na nim sterownik sprzętowego dekodowania oparty na GPU, wtedy szczęśliwi byliby wszyscy posiadacze konfigów z Radeonami HD (ale przecież nie wszyscy posiadacze AmigaOS). Jednak póki go nie ma warto kombinować na wszelkie sposoby, zwłaszcza że już teraz są tego obiecujące owoce. Jak już powstanie Gallium i prawdziwy dekoder HD, to to dodatkowe wsparcie ALtiveca z pewnością nie zaszkodzi, a na pewno trwale ucieszy tych (np. posiadaczy A1 G4 XE czy Pegasosów), którzy z radków HD nie mogą zrobić pożytku.

Z moich obserwacji wynika, że AmigaOS zawsze miał swój okręt flagowy, który był traktowany jakby odrobinkę bardziej priorytetowo od reszty. Kiedyś była to A1 XE, dzisiaj jest to X1000, jednak o ile Cyrus okaże się być sprzętem najlepszym i najbardziej wydajnym, z pewnością stanie się też ulubioną i domyślną maszyną Friedenów, Soliego itd. A wtedy to użytkownicy innych maszyn mogą zgrzytać zębami, że robi się jakieś specjalne optymalizacje pod kątem X5000 ;) Tak więc na twoim miejscu byłbym raczej dobrej myśli na przyszłość :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 lis 2014, 22:28 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 877
Radek Cz napisał(a):
Poza tym skoro nowe karty graficzne są tak potężne i wciąż powstają nowe a starsze tanieją, to dlaczego cpu to robi, a nie gpu?


Aby zmusić do pracy GPU w RadeonHD potrzebne jest Gallium 3D.
A to jest obiecane w AmigaOS 4.2 o czym informują developerzy na swoim blogu:

http://blog.hyperion-entertainment.biz/

--- Copy & Paste ---

Gallium3D Update:
- Software rendering completed
- Working on the WinSys part of the implementation

--- End ---


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 27 lis 2014, 00:07 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 516
Dzięki za wyjaśnienia.

@Mufa
Myślę że klasyczną wersją w tym wypadku koderzy powinni się martwić na samym końcu, no chyba że jest sprzedane więcej kopii 4.x dla klasyków niż NG.
Poza tym ja nie mam nic przeciwko żeby dodać trochę "miodu" maszynom z Altiveciem, po prostu uważam że lepiej bylo by te pieniądze przeznaczyć na szybsze powstanie
kompletnego Gallium, bo jak sam napisałeś wtedy wszyscy na tym skorzystają i w diabły z klasycznym AOS 4.x :mrgreen:.

@amig_os
Cóż to jest ten WinSys? Tak z ciekawości pytam ;p

Bardzo ciężko jest znaleźć informacje, wiem że jest wiki ale kurde tam prawie nic nie ma, a już na pewno nie ma tego czego właśnie szukam :D.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 27 lis 2014, 00:33 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 877
Radek Cz napisał(a):
Cóż to jest ten WinSys? Tak z ciekawości pytam ;p


WinSys jest pomostem pomiędzy Gallium3D a Systemem Operacyjnym.

Tu masz poglądowe shematy na których widać WinSys i jaką spełnia rolę:
http://jrfonseca.blogspot.com/2008/04/gallium3d-introduction.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 15 gru 2014, 20:53 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2682
Kwota Bounty została uzbierana i to pomimo że zbiórka odbywała się za pomocą dziwnej strony, wymagającej do wpłaty, albo specjalnej rejestracji, albo konta na Facebooku (co mnie osobiście zniechęciło do datku). Lepiej by było zrobić to na Amigabounty.net, pewnie więcej ludzi by się złożyło i uzbierana kwota byłaby większa. Liczenie na wsparcie od co raz bardziej rozgoryczonego i przetrzebionego środowiska ubogich krewnych spod znaku motyla, to tak naprawdę zmniejszenie a nie zwiększenie szansy na sukces.

No ale nic to, im zostawmy prawo do opowidania nieprawdziwych i złośliwych bajek, mających zniechęcać ludzi do dołączenia się do zbiórki, a my cieszmy się że środowisko amigowców w zasadzie zawsze jest w stanie osiągnąć finansowy cel takich zbiórek. Oby tylko efekt w postaci oprogramowania był w 100% zadawalający (co już niestety nie zawsze się udaje).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 15 gru 2014, 21:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 658
Amigabouty.net jest martwe, nie przyjmuje nowych projektów....

A co do ewentualnego wsparcia przez niebieskich. To jakis ponury żart oczekiwać od ludzi, którzy pragną wydać na hobby jak najmniej albo nic, a do tego pałają genetyczną wręcz niechęcią do czerwonych, że dorzucą parę groszy ;)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 16 gru 2014, 12:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 877
Mufa napisał(a):
Kwota Bounty została uzbierana i to pomimo że zbiórka odbywała się za pomocą dziwnej strony, wymagającej do wpłaty, albo specjalnej rejestracji, albo konta na Facebooku (co mnie osobiście zniechęciło do datku)


A ja dorzuciłem paypalem: 5$ :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO