Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 11 gru 2018, 14:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 kwi 2012, 15:05 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
Wlasnie testuje driver do tabletow Wacoma dla naszego systemu. Wszystko dziala swietnie, nic nie zwisa :lol:
Z nowym SketchBlockiem dziala sila nacisku. Mozna juz naprawde fajnie sie pobawic. Ze wstepnych informacji wynika, ze wspieranych jest wiele tabletow Wacoma. To dobra informacja bo w sklepach ten producent rzadzi i ciezko cos innego dostac. Mam jednak pytanie do osob znajacych TVPainta i IFXa. Czy jest tam gdzies opcja wlaczajaca rozpoznanie sily nacisku? Z tymi programami ta funkcja nie dziala. Chcialbym szybko napisac kilka slow autorowi, ktorym jest Alexandre Balaban.

Z drobiazgow, wyglada na to, ze autor uzyl tego samego programu do konfiguracji jaki napisal/zastosowal autor drivera do tabletow UCLogic. Fajnie miec jakis standard...

PS. Autor prosil mnie o nie rozpowszechnianie drivera na razie. Prosze wiec mnie nie napastowac. :P Publiczna wersja powinna byc dostepna na poczatku maja .. 8-)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 kwi 2012, 15:53 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
Ok, jedno juz mam. W IFX sila nacisku dziala gdy uzywamy aerografu i nacisniemy 'p' . Niestety swietnie malujacy TVPaint nie rozpoznaje nacisku.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 kwi 2012, 17:39 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 601
Superaśnie, dziwiw mnie troche że najpierw dla wacomów nie zrobili sterownika, bo jak napisałeś są najbardziej popularne, czy ten sterownik działa z 3.x?
Mam Malutkiego wacoma B6 intuos 3, jak zostanie upubliczniony mógłbym go przetestować w e-uae.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 18 kwi 2012, 19:08 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
Radek Cz napisał(a):
Superaśnie, dziwiw mnie troche że najpierw dla wacomów nie zrobili sterownika, bo jak napisałeś są najbardziej popularne, czy ten sterownik działa z 3.x?


Z tym zrobieniem to pewnie przesada. Podobnie jak ze sterownikiem UCLogic, pomógł chyba Linux. Autor pierwszego sterownika po prostu miał taki a nie inny tablet. Do tego potrzebował go do współpracy ze swoim SketchBlockiem. Oba sterowniki to amatorskie dzieła a nie Hyperionu.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 kwi 2012, 09:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3282
Przemek napisał(a):
Ok, jedno juz mam. W IFX sila nacisku dziala gdy uzywamy aerografu i nacisniemy 'p' . Niestety swietnie malujacy TVPaint nie rozpoznaje nacisku.


Fajnie że jednak wbrew temu co napisałeś niedawno, używasz Amigi do czegoś więcej niż tylko internet :ok:
Co do TVPainta to we wstępnej instrukcji TVPSTART.PDF, przynajmniej dwukrotnie chwalą się obsługą tabletów, szczególnie wyróżniając właśnie urządzenia Wacom. Aż mi się nie chce wierzyć że w takim programie nie zadbano o rozpoznawanie siły nacisku. Ciekawy jestem jak to jest w przypadku ULogic (wiem że Amig_OS miał ten tablet testować). Arek napiszesz coś na ten temat?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 19 kwi 2012, 13:10 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
Mufa napisał(a):
Fajnie że jednak wbrew temu co napisałeś niedawno, używasz Amigi do czegoś więcej niż tylko internet :ok:


Hehe, z tym testowaniem to trochę niechcący wyszło. Włączyłem się do wątku o nowym driverze a po kilku godzinach miałem PM czy bym nie potestował...No i nie wypadało odmówić, tym bardziej, że tablet leżał u mnie i się kurzył a odzew na forum był mały.

Cytuj:
Co do TVPainta to we wstępnej instrukcji TVPSTART.PDF, przynajmniej dwukrotnie chwalą się obsługą tabletów, szczególnie wyróżniając właśnie urządzenia Wacom. Aż mi się nie chce wierzyć że w takim programie nie zadbano o rozpoznawanie siły nacisku. Ciekawy jestem jak to jest w przypadku ULogic (wiem że Amig_OS miał ten tablet testować). Arek napiszesz coś na ten temat?


Niestety Andy (autor UCLogic) też wspominał, że nie działa a dziś podobne zdziwienie jak Twoje wykazał autor sterownika do Wacoma. Obiecał rozpoznać problem, ale później.

Na szybko napiszę, że sterownik działa znakomicie (bazuje na sterowniku UCLogic i sterowniku Wacoma dla Linuxa). Najlepsze wsparcie daje SketchBlock. Z IFX oraz FXPaintem też działa. Nie udało mi się dojść czy ArtEffect go obsługuje. Zero zwiech czy zerwań USB.
No i zapomniałem o GIMPie....dziś sprawdzę.

Dla wyjaśnienia dodam, że pisząc "działanie" mam na myśli nie tylko rozpoznawanie obszaru roboczego czy działanie w trybie myszki (to działało już bez sterownika) ale przede wszystkim piszę o sile nacisku.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 kwi 2013, 14:30 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3282
Jakieś postępy w Gimpie czy ArtEffect? Pytam bo właśnie testuję U-Logic. W AE widzę jakieś pięć driverów do ustawienia starych tabletów, ale nie wiem czy ich ustawienie cokolwiek daje. W Gimpie zdaje się że powinna być stosowna opcja w urządzeniach wejściowych, ale widzę tam tylko rolkę w myszce i klawiaturę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 kwi 2013, 00:41 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 778
Z AE dalem spokoj bo mnie irytowala koniecznosc zmiany lokalizacji. O ile pamietam to te ustawienia dla tabletow nie dzialaja. Gimp nadal nie obsluguje sily nacisku tabletu. Alexandr niestety nie odezwal sie wiecej. Sadze, ze uznal driver za ukonczony...albo sie zmeczyl ;)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO