Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 16 gru 2017, 09:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: SketchBlock
PostNapisane: środa, 24 maja 2017, 00:43 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 546
Czy poza zapisem w formacie wewnętrznym tego programu i eksporcie ILBMów jest jakaś możliwość zapisu na przykład PNG z przeźroczystością?
W oknie eksport jest niby opcja ale nic poza IFFem nie da się wybrać.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: SketchBlock
PostNapisane: środa, 24 maja 2017, 12:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
Radek Cz napisał(a):
Czy poza zapisem w formacie wewnętrznym tego programu i eksporcie ILBMów jest jakaś możliwość zapisu na przykład PNG z przeźroczystością?
W oknie eksport jest niby opcja ale nic poza IFFem nie da się wybrać.


Aby w oknie export pojawiły się inne formaty niż ILBM, musisz zainstalować PILa. Alternatywą rozwiązaniem dla eksportu jest utworzenie w menu bezpośredniej komendy Save to PNG. W tym wypadku roboty jest ciutek więcej bo trzeba jeszcze dodatkowo zainstalować NetPBM, następnie pobrać stosowny skrypt z tej strony. Po czym ewentualnie poprawić w nim ścieżkę dostępu do NetPBM, no i podpiąć go do menu w samym Sketchblocku za pomocą settings -> edit -> menus.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: SketchBlock
PostNapisane: środa, 24 maja 2017, 14:23 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
Nie dałoby się jakoś prościej i amigowo? Z użyciem datatypów i AREXX-a? Nie wiem co prawda jak, rzucam pomysł.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: SketchBlock
PostNapisane: środa, 24 maja 2017, 15:11 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
adam napisał(a):
Nie dałoby się jakoś prościej i amigowo? Z użyciem datatypów i AREXX-a? Nie wiem co prawda jak, rzucam pomysł.


No ale pierwszy sposób to jest prosty na maksa. PIL ma nawet amigowy instaler, wiec użytkownik nic nie musi robić i ma od razu tak jak na obrazku w załączniku. Drugi jest poniekąd też amigowy bo korzysta z AREXXa, tyle że w tym wypadku efekt amigowości psuje nieco NetPBM. Pewnie dałoby się zrobić całkowicie po amigowemu, no ale skoro sam autor zaleca instalację PILa, a jeszcze dodatkowo komuś, konkretnie Kas1e chciało się zrobić alternatywny skrypt, to po co tworzyć kolejną alternatywę? Ja tam nie widzę sensu w wyważaniu otwartych drzwi. Zresztą po prawdzie odkąd program wszedł na platformę Amistore gdzie stoi zapowiedź wersji 3 Pro, to spodziewam się po płatnej i profesjonalnej odsłonie Sketchblocka natywnych, wbudowanych w program funkcji odczytu i zapisu różnorakich formatów.


Załączniki:
sb00006.png
sb00006.png [ 91.02 KiB | Przeglądane 336 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: SketchBlock
PostNapisane: środa, 24 maja 2017, 17:42 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 910
No nie, to co pokazałeś działa i jest w porządku. Miałem na myśli samodzielne rozwiązanie, bez posiłkowania się plikami. "Dla sportu" ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: SketchBlock
PostNapisane: środa, 24 maja 2017, 22:04 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 546
Mufa napisał(a):
Aby w oknie export pojawiły się inne formaty niż ILBM, musisz zainstalować PILa.

O, o, o to się rozchodzi panie. Dzięki za namiary. Najśmieszniejsze jest to, że miałem PILa
w katalogu z zassanymi rzeczami i pewnie nawet miałem zainstalowany ten pakiet,
ale dość często przeinstalowywałem system podczas beta testów i pewnie zapomniałem
go doinstalować.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO