Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 13 kwi 2021, 02:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Po polsku
PostNapisane: wtorek, 30 mar 2021, 21:44 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 51
Dziś przegrałem sobie na Pegasosa własne spolszczenie MUIMapparium, które popełniłem na MorphOSie kilka lat temu i moim oczom ukazały się znaki zapytania w miejsce polskich znaków. To mi uprzytomniło, że Ignition nie ma jakiegoś buga w tłumaczeniu tylko z moim tłumaczeniem zachowuje się podobnie. Otóż Ignition ma tak, że część tłumaczenia zawiera plik catalog a część ustawia się w preferencjach programu. I to, co ustawiałem w prefsach (konkretnie menu Ignition) ma polskie znaki a to, co jest przetłumaczone w pliku catalog ma znaki zapytania. To samo tłumaczenie w OS3 w starszym Ignition ma ogonki wszędzie. Podobnie MUIMapparium ma ogonki w OS3 i MorphOS a w OS4 znaki zapytania.
Tłumaczenie robię w programie SimpleCat dla OS3 ale odpalonym na OS4. Locale mam ustawione w ISO.
O co może chodzić? W jakim kodowaniu powinny być tłumaczenia dla OS4? Czy może powinny być w AmigaPL??? Taki pomysł mnie naszedł, gdy AmigaWriter pod OS4 wyświetlał polskie znaki a pod Morphosem znaki zapytania aż do momentu, gdy potraktowałem go konwerterem online z AmigaPL na ISO. Niestety ten konwerter nie ma opcji odwrotnej abym mógł sprawdzić jak się zachowa moje tłumaczenie po konwersji na AmigaPL. Z kolei skrypt APLtoISO jaki znalazłem na aminecie wywala mi guru.
Ktoś mi na ppa pisał, że OS4 w locie konwertuje polskie tłumaczenia z APL na ISO. Czyżby to oznaczało, że wymaga tłumaczeń w standardzie APL i to jest powód moich kłopotów z samodzielnym tłumaczeniem? No bo wygląda na to, że nie łyka plików w ISO-8859-2.

_________________
Pegasos II, G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, Patriot SSD 240GB,Google A. res/on/off


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Po polsku
PostNapisane: wtorek, 30 mar 2021, 22:17 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 07:07
Posty: 221
Odpowiem na szybko ISO to standard dla OS4 ale coś trzeba zmienić w nagłówku któregoś pliku tłumaczenia. Ma być inaczej zapisane niż w OS 3 był gdzieś tu wątek o tym poszukaj.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Po polsku
PostNapisane: wtorek, 30 mar 2021, 22:26 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1162
Spolszczenia w starym standardzie można skonwertować programikiem kon.exe. Przynajmniej ze spolszczeniem DrawStudio mi to zadziałało.
http://aminet.net/package/text/font/kon

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Po polsku
PostNapisane: środa, 31 mar 2021, 02:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 3942
bohun napisał(a):
Dziś przegrałem sobie na Pegasosa własne spolszczenie MUIMapparium, które popełniłem na MorphOSie kilka lat temu i moim oczom ukazały się znaki zapytania w miejsce polskich znaków. To mi uprzytomniło, że Ignition nie ma jakiegoś buga w tłumaczeniu tylko z moim tłumaczeniem zachowuje się podobnie. Otóż Ignition ma tak, że część tłumaczenia zawiera plik catalog a część ustawia się w preferencjach programu. I to, co ustawiałem w prefsach (konkretnie menu Ignition) ma polskie znaki a to, co jest przetłumaczone w pliku catalog ma znaki zapytania. To samo tłumaczenie w OS3 w starszym Ignition ma ogonki wszędzie. Podobnie MUIMapparium ma ogonki w OS3 i MorphOS a w OS4 znaki zapytania.
Tłumaczenie robię w programie SimpleCat dla OS3 ale odpalonym na OS4. Locale mam ustawione w ISO.
O co może chodzić? W jakim kodowaniu powinny być tłumaczenia dla OS4? Czy może powinny być w AmigaPL??? Taki pomysł mnie naszedł, gdy AmigaWriter pod OS4 wyświetlał polskie znaki a pod Morphosem znaki zapytania aż do momentu, gdy potraktowałem go konwerterem online z AmigaPL na ISO. Niestety ten konwerter nie ma opcji odwrotnej abym mógł sprawdzić jak się zachowa moje tłumaczenie po konwersji na AmigaPL. Z kolei skrypt APLtoISO jaki znalazłem na aminecie wywala mi guru.
Ktoś mi na ppa pisał, że OS4 w locie konwertuje polskie tłumaczenia z APL na ISO. Czyżby to oznaczało, że wymaga tłumaczeń w standardzie APL i to jest powód moich kłopotów z samodzielnym tłumaczeniem? No bo wygląda na to, że nie łyka plików w ISO-8859-2.


Nie pamiętam już dokładnie ale Mandi kiedyś tłumaczył, MOSowe lokalizację będą wyświetlały krzaczki. Aby było ok, w którymś tam polu musisz ustawić charset na 5. Nigdy nie używałem SimpleCat, a ni niczego nie lokalizowałem, więc nie wiem dokładnie gdzie to się ustawia. Jak lokalizacja nie jest a ISO tylko w AmigaPL to wtedy charset ma być ustawiony na 0.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Po polsku
PostNapisane: sobota, 3 kwi 2021, 07:28 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 51
Nie mogłem znaleźć wypowiedzi Mandiego a nie do końca zrozumiałem który plik mam zmodyfikować więc do niego napisałem. odpisał mi szybko i przed chwilą poprawiłem swoje tłumaczenia. Są ogonki! :)
Napiszę tu co i jak na wypadek, gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem. Założenie jest takieże mamy plik z polskim tłumaczeniem
jakiśprogram.catalog, który nie wyświetla polskich ogonków.
Trzeba wczytać do SimpleCat plik .catalog (import). Następnie eksportujemy tłumaczenie do pliku translatora .ct. Otwieramy plik .ct w edytorze tekstu. Odszukujemy słowo "codeset" (2 wiersz) i zmieniamy "0" na "5". Zapisujemy.
Wczytujemy do SimpleCat poprawiony plik translatora .ct. Eksportujemy tłumaczenie do pliku .catalog.

_________________
Pegasos II, G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, Patriot SSD 240GB,Google A. res/on/off


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO