Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 4 gru 2021, 05:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: MUIMapparium
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwi 2021, 10:59 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Jako fan geomatyki bardzo ucieszyłem się, gdy Marcus popełnił MUIMapparium. Jak już pisałem zrobiłem na swoje potrzeby polską lokalizację iostatnio dość często korzystam z tego programu. Jeżdżąc rowerem i chodząc rejestruję ślady (zegarkiem z GPS i urządzeniem Garmina) a później oglądam je i analizuję w MUIMapparium. I tu wielkie uznanie dla autora, za ten jedyny program tego typu i na dodatek dostępny na wszystkie amigopodobne platformy.
To tyle tytułem wstępu. Znalazłem bowiem bug. Tak mi się wydaje i chciałbym prosić Was o sprawdzenie na Waszych maszynach. Otóż prtogram umozliwia także odczyt współrzędnych gps ze zdjęć (jeśli aparat zapisuje takie dane - mają to smartfony). Po wgraniu zdjęcia na mapie, w miejscu, gdzie wykonano zdjęcie pojawia się znacznik z nazwą zdjęcia. Dwuklik na wybranym zdjęciu na liście powoduje jego wyświetlenie. Niestety u mnie ta ostatnia operacja zawiesza program.
Mam prośbę do osób, które mają smartfon z opcją zapisu współrzędnych wykonania zdjęcia, by takie zdjęcie wczytały do MUIMapparium i spróbowały wyświetlić klikając na nie. I co się wydarzy?
Dzięki

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwi 2021, 17:31 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Ja nie używam tego programu, ale jak masz takie zdjęcie, to je dodaj tutaj jako załącznik. W wolnej chwili zainstaluję i sprawdzę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 13 kwi 2021, 10:29 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
OK, wrzuciłem przykładowe zdjęcie i zrzut ekranu po dwukliku na tym zdjęciu. Wczytać zdjęcie można. Błąd pojawia się po próbie wyświetlenia zdjęcia poprzez dwuklik na jego nazwie na liście zdjęć w MUIMapparium. Zdjęcie się wyświetla ale wyskakuje ten błąd i program jest zawieszony. W wersji programu dla MorphOS-a próba wyświetlenia zdjęcia bez błędu.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 13 kwi 2021, 12:24 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to wrzucam polskie locale


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 23 kwi 2021, 19:51 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
bohun napisał(a):
Jako fan geomatyki bardzo ucieszyłem się, gdy Marcus popełnił MUIMapparium. Jak już pisałem zrobiłem na swoje potrzeby polską lokalizację iostatnio dość często korzystam z tego programu. Jeżdżąc rowerem i chodząc rejestruję ślady (zegarkiem z GPS i urządzeniem Garmina) a później oglądam je i analizuję w MUIMapparium. I tu wielkie uznanie dla autora, za ten jedyny program tego typu i na dodatek dostępny na wszystkie amigopodobne platformy.
To tyle tytułem wstępu. Znalazłem bowiem bug. Tak mi się wydaje i chciałbym prosić Was o sprawdzenie na Waszych maszynach. Otóż prtogram umozliwia także odczyt współrzędnych gps ze zdjęć (jeśli aparat zapisuje takie dane - mają to smartfony). Po wgraniu zdjęcia na mapie, w miejscu, gdzie wykonano zdjęcie pojawia się znacznik z nazwą zdjęcia. Dwuklik na wybranym zdjęciu na liście powoduje jego wyświetlenie. Niestety u mnie ta ostatnia operacja zawiesza program.
Mam prośbę do osób, które mają smartfon z opcją zapisu współrzędnych wykonania zdjęcia, by takie zdjęcie wczytały do MUIMapparium i spróbowały wyświetlić klikając na nie. I co się wydarzy?
Dzięki


No to potwierdzam, z Twoim zdjęciem program w wersji dla AmigaOS 4 się zawiesza. Sprawdziłem jeszcze wersję 68k i tam jest wszystko OK. Coś mi się wydaje że ten ALB42, na siłę chce koniecznie być multiplatformowy, ale AmigaOS 4 to on chyba nie ma. Pamiętam że kiedyś też jakiś inny jego program, bodaj LEU miał problemy ze stabilnością w wersji dla AmigaOS4, a wersja 68k uruchomiona na AOS 4 działała bezbłędnie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 5 maja 2021, 19:42 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Skontaktowałem się z autorem i zgłosiłem mu błąd. Przy okazji znalazłem jeszcze drugi - nie działało planowanie tras, bo adres usługi online zmienił się. W rezultacie po kilku dniach odebrałem dziś maila z nową wersją programu dla AmigaOS4 i MorphOS. Jestem po testach tej pierwszej i wszystko działa :)
PS. Dowiedziałem się że MUIMapparium było pisane bez dost…ępu do maszyny z OS4. Teraz takową autor już ma :)

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO