Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 24 maja 2019, 05:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 23 lut 2014, 12:18 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 753
Poniewaz uprzykrzylo mi sie ciagle podmienianie kart graficznych na czas reinstalacji systemu zaczalem sie zastanawiac nad modyfikacja plyty CD z systemem dolaczanej do Sam460. Glowkuje wiec nad taka akcja:

1. Otwieram obraz CD w jakims programie do manipulacji na obrazach plyt
2. Przegrywam plik RadeonHD.chip (wziety z paczki z najswiezszym sterownikiem) do katalogu System/Kickstart/ na CD i zastepuje nim stary
3. Przegrywam plik PCIGraphics.card do katalogu System/Devs/Monitors na CD
4. Nie ruszam wcale pliku Kicklayout poniewaz zawiera wpis MODULE=RadeonHD.chip

I teraz: plik PCIGraphics powinien trafic do katalogu Kickstart (jako ze oryginalnie na CD tam jest), do /Devs/Monitors - tez w oryginale na CD jest w tym folderze - czy do obu?

Czy tak spreparowana plyta z nowa wersja sterownika, przygotowana w ten sposob, zadziala (tzn. zabootuje system na karcie Radeon, konkretnie chodzi o karte 6570, ktora zastapila stara 4650)?

I dwa - czy mozna jakos dodac (i gdzie) sterowniki do karty dzwiekowej Envy24HT sprzedawanej przez ACube? Pobieraja sie przez AmiUpdate ale milo byloby miec je na przygotowanej jak wyzej plytce. Sa w ogole do pobrania gdzies (paczka ze sterownikami do tej karty) czy tylko przez automatyczne aktualizacje?

PS. Sorki za brak ogonkow, niestety na polkuli poludniowej nie wiedza o nich :)


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 23 lut 2014, 12:38 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 17:19
Posty: 72
Emu, a nie wygodniej zrobić sobie partycję bootowalną na karcie SD włożonej do slotu na płycie SAM ?
Dopieścisz system po swojemu, zawsze możesz zabootować z niej kompa, nagrywasz sobie wszystkie niezbędne programy :)
Jak dla mnie ma to więcej zalet niż "babranie" się z płytami CD.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 23 lut 2014, 12:51 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 753
@RAL

Oj, toc to samo :) SD czy CD. Chodzi mi raczej o poprawnosc "procedury" ;) A, no i u mnie cos bylo nie halo z SD portem czy karta (nie pamietam juz) - nie uzywam wiec.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 23 lut 2014, 13:17 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 17:19
Posty: 72
Emu napisał(a):
@RAL

Oj, toc to samo :) SD czy CD. Chodzi mi raczej o poprawnosc "procedury" ;) A, no i u mnie cos bylo nie halo z SD portem czy karta (nie pamietam juz) - nie uzywam wiec.


No to zostaje Ci tylko pendrak ;) Instalacja jak na HDD. Szkoda, że nie działa u Ciebie slot na SD :( Dla mnie to jest to wielka wygoda - pojawi się jakiś problem na partycji bootowalnej to robię boot z karty SD i po bólu :)
Sprawdziłem jak to jakie pliki od karty graficznej są w poszczególnych katalogach:
radeonHD.chip i PCIGraphics.card w Kickstart
Radeon i Radeon.info w devs/Monitors - rozdzielczości ekranu


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 23 lut 2014, 14:03 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1282
Emu napisał(a):
Poniewaz uprzykrzylo mi sie ciagle podmienianie kart graficznych na czas reinstalacji systemu zaczalem sie zastanawiac nad modyfikacja plyty CD z systemem dolaczanej do Sam460. Glowkuje wiec nad taka akcja:

1. Otwieram obraz CD w jakims programie do manipulacji na obrazach plyt
2. Przegrywam plik RadeonHD.chip (wziety z paczki z najswiezszym sterownikiem) do katalogu System/Kickstart/ na CD i zastepuje nim stary
3. Przegrywam plik PCIGraphics.card do katalogu System/Devs/Monitors na CD
4. Nie ruszam wcale pliku Kicklayout poniewaz zawiera wpis MODULE=RadeonHD.chip

I teraz: plik PCIGraphics powinien trafic do katalogu Kickstart (jako ze oryginalnie na CD tam jest), do /Devs/Monitors - tez w oryginale na CD jest w tym folderze - czy do obu?

Czy tak spreparowana plyta z nowa wersja sterownika, przygotowana w ten sposob, zadziala (tzn. zabootuje system na karcie Radeon, konkretnie chodzi o karte 6570, ktora zastapila stara 4650)?

I dwa - czy mozna jakos dodac (i gdzie) sterowniki do karty dzwiekowej Envy24HT sprzedawanej przez ACube? Pobieraja sie przez AmiUpdate ale milo byloby miec je na przygotowanej jak wyzej plytce. Sa w ogole do pobrania gdzies (paczka ze sterownikami do tej karty) czy tylko przez automatyczne aktualizacje?

PS. Sorki za brak ogonkow, niestety na polkuli poludniowej nie wiedza o nich :)


Nie polecam zabawy z obrazem AmigaOS na programach z PC: MagicISO, PowerISO ... etc.
Mimo ustawienia długich nazw miałem z nimi przekłamania w plikach oraz problem z nazwą płyty (jest dłuższa niż dłuższa niż 8 znaków).

Jak sobie poradzić ... najlepiej na Amidze :):

1. Skopiować zawartość bootowalnej CD z AmigaOS do katalogu np. mojeiso
2. Podmieniasz pliki:
- Radeonhd.chip (CDx:System/Kickstart/)
- PCIGraphics.card (CDx:System/Kickstart/)
- Envy24HT.audio (CDx:System/Devs/AHI/)
- Envy24HT (CDx:System/Devs/AHI/AudioModes/)
3. Uruchamiasz: AmiDVD i tworzysz nowy Image
- Zakładka: Create Image
- Source: wskazujesz zawartość katalogu mojeiso
- Volumen name: podajesz nazwę identyczną jaką ma oryginalna bootowalna płytka z Systemem
- Ptaszkujesz Bootable: w zależności czego używasz X10000 lub U-Boot
- Wyberasz Create Image - otrzymujesz bootowalny obraz CD z podmienionymi plikami
4. Imagefile: wskazujesz utworzony powyżej Image i wypalasz nową bootowalną płytkę z Systemem.

Najważniejszą rzeczą jest poprawne podanie nazwy płyty CD zgodną z oryginałem oraz poprawne zaptaszkowanie Bootable: dla amigaos4 lub u-boot.
Wszystkie pliki podmieniane zawsze wrzucasz do: CDx:System/ i sprawdzasz czy są w Kicklayout - tak samo jakbyś aktualizował sobie pliki na swoim twardym dysku z partycją systemową.

Najnowsze sterowniki do kart muzycznych:
- AmiUpdate
- http://www.os4depot.net/index.php?function=browse&cat=driver/audio


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 01:31 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 217
Emu napisał(a):
Poniewaz uprzykrzylo mi sie ciagle podmienianie kart graficznych na czas reinstalacji systemu


Kurcze a tak z ciekawości. Co Ty wyprawiasz i jak często musisz reinstalować system? Ja już nie pamiętam kiedy musiałem robić reinstalkę całego systemu. To chyba było jak padł mi dysk.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 05:13 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 753
@TomK

Nie, nic sie nie dzieje zlego z systemem, po prostu czesto cos dokladam, karte graficzna, nowy dysk czy karte dzwiekowa. Nagimnastykowalem sie zeby przeniesc system na nowy HDD a problem zaczal sie w momencie instalacji nowej karty graficznej. Dodatkowo karta dzwiekowa w polaczeniu z Radeonem 6570 lubi zamrazac system gdy nie mam jeszcze pobranych sterownikow z AmiUpdate. Stad tez zmeczylo mnie juz ciagle podmienianie kart czy reinstalacje i stad tez pomysl przygotowania plyty z dogranymi sterownikami.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 05:17 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 753
@amig_os

Czy PCIGraphics. card ma tez byc podmienione w Devs/Monitors? I czy trzeba dograc plik Radeon i Radeon.info do tego katalogu?
Odnosnie karty dzwiekowej rozumiem ze odpowiednie pliki pobieram z HDD po uprzednim pobraniu z AmiUpdate? Bo na OD4Depot sa jakies stare, z 2008 bodajze?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 11:59 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1282
Emu napisał(a):
@amig_os

Czy PCIGraphics. card ma tez byc podmienione w Devs/Monitors? I czy trzeba dograć plik Radeon i Radeon.info do tego katalogu?
Odnosnie karty dźwiekowej rozumiem ze odpowiednie pliki pobieram z HDD po uprzednim pobraniu z AmiUpdate? Bo na OD4Depot sa jakies stare, z 2008 bodajze?


Używałem RadeonHD4670 gdy zmieniłem kartę na RadeonHD6870 miałem ten sam problem z żąglowaniem kart gdy chciałem zabotować system z CD (sterownik nie obsługiwał jeszcze kart z serii 68xx). Pamiętam,że wtedy podmieniłem TYLKO pliki RadeonPCI.card i RadeonHD.chip w Cdx:Sytem/Kickstart.

Sprawdziłem na swojej płycie Bootowalnej GOLD X1000 i w katalogu Devs/Monitors nie mam PCIGraphics.card, są tam tylko pliki dla starego Radeona (Radeon i Radeon.info) i Voodoo (Voodoo i Voodoo.info) - nic TU nie dogrywałem.

Sterowniki dla kart muzycznych - najnowsze są udostępniane przez AmiUptade - po pomyślnym przejściu betatestów.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 lut 2014, 12:05 przez amig_os, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 12:04 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1282
Emu napisał(a):
@TomK

Nie, nic sie nie dzieje zlego z systemem, po prostu czesto cos dokladam, karte graficzna, nowy dysk czy karte dzwiekowa. Nagimnastykowalem sie zeby przeniesc system na nowy HDD a problem zaczal sie w momencie instalacji nowej karty graficznej. Dodatkowo karta dzwiekowa w polaczeniu z Radeonem 6570 lubi zamrazac system gdy nie mam jeszcze pobranych sterownikow z AmiUpdate. Stad tez zmeczylo mnie juz ciagle podmienianie kart czy reinstalacje i stad tez pomysl przygotowania plyty z dogranymi sterownikami.


Jaka to karta muzyczna ?
Jakie złącze: PCI-E x1, PCI-E x16, PCI ?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 14:01 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 753
@amig_os

Karta muzyczna dokladnie taka, zreszta u nich kupiona:

https://acube-systemsbiz.serversicuro.it/shop/en/accessories/86-envy24dt-pcie-audio-card.html

Tak, wiem ze najnowsze sterowniki sa w AmiUpdate bo mi sie sciagaja jak aktualizuje system. Pytalem raczej o to, czy musze przekopiowac te pliki ze swojego HDD, wlasnie dlatego ze nowszych niz te w OS4Depot nie mozna w zaden sposob znikad pobrac. Swoja droga dziwna metoda dystrybucji sterownika.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 14:47 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1282
Emu napisał(a):
@amig_os

Karta muzyczna dokladnie taka, zreszta u nich kupiona:

https://acube-systemsbiz.serversicuro.it/shop/en/accessories/86-envy24dt-pcie-audio-card.html

Tak, wiem ze najnowsze sterowniki sa w AmiUpdate bo mi sie sciagaja jak aktualizuje system. Pytalem raczej o to, czy musze przekopiowac te pliki ze swojego HDD, wlasnie dlatego ze nowszych niz te w OS4Depot nie mozna w zaden sposob znikad pobrac. Swoja droga dziwna metoda dystrybucji sterownika.


Możesz sprawdzić jaką masz wersje sterowników ?

Kupiłem tę samą kartę w A-Cube :) ... niestety paczka z Włoch idzie dość długo ale ... w tym tygodniu może dotrze :)

Z tego co czytałem to karta działa bez problemu W AmigaOne i AmigOne500:

http://blog.hyperion-entertainment.biz/?p=899

PS.
Mam kilka kart muzycznych na PCI CMI 8738 - jeśli ktoś jest chętny to oddam gratis.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 lut 2014, 14:52 przez amig_os, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 14:50 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1282
Emu napisał(a):
@amig_os

Karta muzyczna dokladnie taka, zreszta u nich kupiona:

https://acube-systemsbiz.serversicuro.it/shop/en/accessories/86-envy24dt-pcie-audio-card.html

Tak, wiem ze najnowsze sterowniki sa w AmiUpdate bo mi sie sciagaja jak aktualizuje system. Pytalem raczej o to, czy musze przekopiowac te pliki ze swojego HDD, wlasnie dlatego ze nowszych niz te w OS4Depot nie mozna w zaden sposob znikad pobrac. Swoja droga dziwna metoda dystrybucji sterownika.



Dla pocieszenia :) AmigaOS4 Update 7 - będzie samodzielną bootowalną płytą CD i zawierać będzie w sobie poprzednie Update 1-6.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 14:53 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 753
@amig_os

To dobra wiadomosc z ta zbiorcza plyta z update. NIestety sterownikow na niej nie bedzie, przynajmniej do Radeonow. Mam nadzieje ze chociaz do Envy beda.

Co do sterownikow do tej karty to nie mam teraz jak sprawdzic, daleko od domku znow jestem.
Karta dziala i daje dobry dzwiek ale u mnie sa "male" problemy z nia w polaczeniu z Radeonem. Dopoki nie mam zainstalowanych sterownikow a mam aktywne zlacze PCI-E - to male - zworka na plycie wyjeta - system lubi sie "zamrozic". Stad kombinacje z podmianami kart itp.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 lut 2014, 15:09 przez Emu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lut 2014, 14:57 
Offline
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1282
Emu napisał(a):
@amig_os

To dobra wiadomosc z ta zbiorcza plyta z update. NIestety sterownikow na niej nie bedzie, przynajmniej do Radeonow. Mam nadzieje ze chociaz do Envy beda.

Co do sterownikow do tej kart to nie mam teraz jak sprawdzic, daleko od domku znow jestem.
Karta dziala i daje dobry dzwiek ale u mnie sa "male" problemy z nia w polaczeniu z Radeonem. Dopoki nie mam zainstalowanych sterownikow a mam aktywne zlacze PCI-E - to male - zworka na plycie wyjeta - system lubi sie "zamrozic". Stad kombinacje z podmianami kart itp.


Ok, jak będziesz w domu i sprawdzisz wersję daj znać na majla.
Zobaczymy co i jak.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO