Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 16 sty 2018, 19:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Grafx2
PostNapisane: poniedziałek, 12 mar 2012, 19:07 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 559
Używam tego programu odkąd się o nim dowiedziałem i jest naprawde super.
Stare czasy deluxe painta się przypominają. Ma wiele fajnych rzeczy, których dpaint nie miał...
...ale nie ma jednej której mi bardzo potrzeba i brakuje, a mianowicie animacji.
Czytałem tu że są prowadzone prace nad opcją animowania, ale nigdzie nie znalazłem wersji dla AmigaOS czy MacOS.
Czy ktoś z was używa tego programu i ma może jakieś informacje na temat animujących wersji dla amigi/maca?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Grafx2
PostNapisane: poniedziałek, 12 mar 2012, 22:23 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2871
Radek Cz napisał(a):
Używam tego programu odkąd się o nim dowiedziałem i jest naprawde super.
Stare czasy deluxe painta się przypominają. Ma wiele fajnych rzeczy, których dpaint nie miał...
...ale nie ma jednej której mi bardzo potrzeba i brakuje, a mianowicie animacji.
Czytałem tu że są prowadzone prace nad opcją animowania, ale nigdzie nie znalazłem wersji dla AmigaOS czy MacOS.
Czy ktoś z was używa tego programu i ma może jakieś informacje na temat animujących wersji dla amigi/maca?


Mam na twardzielu, ale odpalałem chyba ze dwa razy, jakoś mnie nie porwał. Dla mnie najlepszym paintem pozostaje wciąż stary TvPaint. Nie wiem pod jakim systemem używasz Grafx2. Jeśli mówimy o windzie to znowu polecam zamienik (niestety płatny) w postaci TvPaint, który w nowych wersjach, jak najbardziej nadaje się do animacji. W zasadzie to wersja bodaj 8 czy 9, którą miałem okazję kiedyś widzieć (nie wiem czy istnieje też dla MACa), jest teraz bardziej ukierunkowana na animację niż na rysowanie. Natomiast pod AmigaOS 4, to generalnie jest słabo z obsługą historycznego formatu anim. Jedynym softem, którym można to obrabiać jest Wildfire, wszystkie inne programy, które w opcjach rysowania działają bez zarzutu pod AmigaOS 4, takie jak np. PersonalPaint czy ImageFX, przy tworzeniu animacji anim zawodziły. Co do nowych formatów, to najłatwiej i najwygodniej animację stworzyć jest w Hollywoodzie, no ale takie rozwiązanie jak wiadomo również nie jest darmowe.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Grafx2
PostNapisane: poniedziałek, 12 mar 2012, 23:17 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 559
Ufff TvPaint ma cene z "alfa centaurii", poza tym ja nie potrzebuje kombajnu do malowania, jeśli miałbym coś wybrać
to byłby chyba corel painter, z tego co widze znacznie tańszy od TvP. Natomiast jeśli chodzi o animację to nie zależy mi na
konkretnym formacie w jakim będzie ona zapisana, nawet nie musi wcale zapisywać w żadnym. Chodzi mi tylko żeby podczas tworzenia odegrać klatki w kolejności i zobaczyć czy ruch wygląda tak jak bym chciał. Grafx2 ma warstwy ale
warstw nie odegram ;(. No i grafx2 przypomina mi bardzo stare dobre czasy, taki ze mnie sentymentalny pierdziel ;P.

Będe poprostu musiał odgrywać animacje w innym programie, w tej chwili używam Pixena, ale tylko do animowania
bo interfejs nie przypadł mi do gustu ani troche.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Grafx2
PostNapisane: piątek, 12 sty 2018, 13:37 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1032
Nowa wersja od kas1e: Grafx2 2.5 WIP

http://kas1e.mikendezign.com/aos4/grafx2.jpg

http://kas1e.mikendezign.com/aos4/grafx2.lha
http://www.os4depot.net/share/graphics/edit/grafx2.lha


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Grafx2
PostNapisane: piątek, 12 sty 2018, 16:09 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2871
Jak już się bierze za nieistotne starocie, to móglby też poprawić swój port Lode Painta. Co prawda program od pięciu lat nie jest już rozwijany, lecz port amigowy jest jeszcze starszy, gdyż liczy sobie lat osiem i w dodatku od dosyć dawna mi się nie uruchamia, a w zasadzie uruchamia i zaraz zawiesza.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO