Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 4 gru 2021, 06:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: FUPPES 0.677
PostNapisane: czwartek, 31 gru 2020, 11:46 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Nasz forumowy kolega Sova, udostępnił na OS4Depot nową odsłonę swojego serwera multimediów FUPPES w wersji 0.677.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 15 lut 2021, 22:11 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Program mnie zaciekawił. Niestety po uruchomieniu widzę komunikat ELF Library "Failed to find canonical name for libpcre.so"

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 16 lut 2021, 07:21 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
REQUIREMENTS
System AmigaOS 4.1 Update 6
Shared Object versions of libpcre and libxml2

...jak mniemam, jest w depocie.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 20 lut 2021, 08:33 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Faktycznie już program działa. Mam jednak program z wskazaniem katalogu. Niby podałem ścieżkę wg wzoru ale klient dlna nie widzi plików. Widzi urządzenie ale katalog jest pusty. Czy fuppes.cfg to jedyne miejsce, które trzeba edytować?
Czy to jest właściwe miejsce na wpisanie ścieżki:
<shared_objects>
<!--itunes rewrite-path="C:\Music|/c/music">/mnt/music/itunes.xml</itunes-->
<!--<dir>DH1:MUSIC/</dir>-->
</shared_objects>
czy jakieś inne?
Nie bardzo rozumiem pierwszą linijkę tą z itunes. W drugiej wstawiłem swoją ścieżkę i nic. Próbowałem skasować "<!--" i "-->" bo może to oznacza komentarz ale nie pomogło.

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 23 lut 2021, 21:42 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): czwartek, 5 wrz 2013, 08:31
Posty: 20
Należy usunąć komentarz "<!--" i "-->" a następnie zbudować lub zaktualizować bazę danych komendą "r" lub "u". Niektóre urządzenia DLNA wymagają folderów wirtualnych, które przebudowuje się komendą "v". Itunes zostawiamy zakomentowane. Poniżej przykład pliku konfiguracyjnego (fragment):
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<fuppes_config version="0.8">
  <shared_objects>
    <dir>Multimedia:Obrazy/</dir>
    <dir>Multimedia:Muzyka/</dir>
    <dir>Multimedia:Filmy/</dir>
    <!--itunes rewrite-path="C:\Music|/c/music">/mnt/music/itunes.xml</itunes-->
  </shared_objects>

W przeglądarce można sprawdzić (po podaniu adresu serwera) ścieżki do plików oraz ile i jakiego typu pliki znalazły się w bazie danych.

_________________
SAM440ep AmigaOS 4.1 Update 6


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 25 lut 2021, 21:12 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
No tak, teraz działa elegancko. Kto by pomyślał, że można ze stareńkiego Pegasosa zrobić serwer DLNA :) Dzięki za pomoc i wielkie dzięki dla autora portu! Kapitalnie się sprawuje z Audiocast M5.

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 4 mar 2021, 21:08 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
bohun napisał(a):
Kapitalnie się sprawuje z Audiocast M5.

Z MusicCast Yamahy też działa bez zarzutu. Zrzuciłem kilka płyt do plików FLAC i efekt jest taki, że Pegasos stał się stałym składnikiem mojego zestawu Audio :) Dzięki Sova!

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 11 mar 2021, 22:26 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): czwartek, 5 wrz 2013, 08:31
Posty: 20
Cieszę się, że programik się przydaje :) . Pracuję obecnie nad lepszą stabilnością i paroma mniejszymi poprawkami. Niestety w pracy terminy gonią i nie mogę poświęcić tyle czasu ile bym chciał portowi. Wersja 0.677.2b najwcześniej początek maja. Możliwe, że wcześniej ją wrzucę na forum jeśli ktoś będzie zainteresowany beta-testami.

_________________
SAM440ep AmigaOS 4.1 Update 6


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 mar 2021, 17:39 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
ja chętnie potestuję nową betę :)

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 mar 2021, 21:07 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Dziś spróbowałem połączyć się z fuppes z telewizora LG. Muzyką działa choć nie obsługuje FLAC (to zapewne ograniczenie telewizora) ale niestety nie udało mi się obejrzeć zdjęć (TV nie rozpoznał pliku) i to samo z filmami. Widać pliki ale ich nie wyświetla. Te same pliki z serwera NAS są w tym telewizorze odtwarzane. Co może być przyczyną?

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 mar 2021, 18:47 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): czwartek, 5 wrz 2013, 08:31
Posty: 20
Podejrzewam, że serwer NAS transkoduje pliki, niestety amigowy fuppes ma wyłączoną obsługę transkodowania. Mając słabą SAM440 nawet nie próbowałem kompilować wersji z transkodowaniem. Nie wiem jaki model LG masz ale np w OLED55C9 wyszła poprawka softu, która już obsługuje po sieci pliki FLAC. Jeśli chodzi o filmy to jak testowałem na 5 odcinków przyjaciół zadziałał mi jeden. Wszystko zależy od kodeka, który obsługiwany jest przez TV. Posprawdzaj może więcej różnych plików z filmami. Nie wiem czy bez implementacji transkodowania coś się da zrobić, szczególnie, że jak pisałeś pliki są widoczne.

_________________
SAM440ep AmigaOS 4.1 Update 6


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 23 mar 2021, 13:36 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): sobota, 20 cze 2020, 06:56
Posty: 57
Telewizor ma już parę lat więc może dlatego nie ma na niego najnowszego softu. Ściągnąłem na telefon klienta DLNA i wszystkie pliki udostępniane przez Fuppes prawidłowo odtwarza. Tak więc do serwera nie mam uwag :) Zauważyłem tylko, że nie radzi sobie z polskimi ogonkami w nazwach utworów.
Tak na marginesie to w przeglądarce Fuppes podaje swój OS jako AmigaOS 4.0 a ja mam 4.1 :) Rozumiem, że to jest jakoś na sztywno zaszyte w porcie? To może trzeba zaszyć 4.x :idea:

_________________
Pegasos II G3, 2GB, Radeon 9000 128MB, USB 2.0, SBLive!, SSD 240GB, smart pwr/rs


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO