Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 16 gru 2017, 14:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 13 sty 2015, 00:17 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 546
Chciałbym prosić wyjadaczy Linuksowych o pomoc w instalacji. Szukałem informacji w sieci
ale nie wiem jak one się mają do Amigi, dlatego pomyślałem że zapytam tu.

Dostałem szczątkowe informacje od różnych ludzi, w tym Xeno, i teraz muszę to poskładać do kupy.
Zdaję sobie sprawę że dla ludzi znających temat to może wydać się śmieszne i z tego powodu nie przyszło
im do głowy podać "oczywistych oczywistości", ale ja jestem w ciemnej rzyci i nijak nie mogę się przecisnąć
w stronę światełka na końcu tunelu.

No dobra, napiszę co mam i co wiem, a potem zobaczymy co da się z tego sklecić.

- Mam kernel na płytce który kupiłem z AmigaKit, to chyba nie jest tylko kernel bo po rozpakowaniu ma prawie 13 giga,
ale tak jest opisany w sklepie. Natomiast jeśli to tylko kernel to czy muszę zassać iso z instalką z sieci i co wybrać w takim wypadku?
- mam initrd.gz zassany z netu, według wskazań Xeno
- mam też mętne pojęcie co to są pliki uImage, .dtb i jak używać komend u-Boota żeby to wystartować.

Nie mam natomiast:
- pliku .dtb dla swojej płyty
- komendy mkimage dla maka

mkImage potrzebny jest żeby przedzierzgnąć initrd na u-Bootowy ramdysk, skąd to wziąć?
Jak rozumiem plik z rozszerzeniem .dtb opisuje moją płytę kernelowi, nie wiem czy on jest tworzony w wyniku użycia mkImage,
czy trzeba go "z skądś" mieć, podobnie ma się sprawa z uImage.tst.

Zgodnie z tym co mi powiedziano to wszystko co mi potrzebne żeby zainstalować linuksa. Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc
to niech piszę, tylko proszę mieć na względzie że mi trzeba jak krowie na granicy, bo o linuksie wiem tyle co napisałem wyżej ;).

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 13 sty 2015, 02:25 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
13GB to z pewnością nie kernel tylko cała dystrybucja. Co do instalacji generalnie od pewnego czasu wszystko ma charakter uniwersalny, jednak sam start na różnych amigowych maszynach wygląda inaczej. Nie wiem czy poza zamkniętym forum betatesterskim x5000, znajdziesz gdzieś dokładną pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO