Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 23 cze 2017, 17:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Linux na X1000
PostNapisane: wtorek, 20 mar 2012, 20:19 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 803
Mam kilka pytań związanych z tym komputerem.
1. JTAG - jest takie ustrojstwo na płycie, rozumiem że można z tego korzystać tylko pod Linuksem. Z czym to się je, i jakie jest praktyczne wykorzystanie tego.
2. XENA - jak jest rozpoznawana w Linuksie - rozumiem że jest, że były proste programiki testujące. Coś więcej o tym.
3. Debian Sarge - zazwyczaj wersje Linuksa PPC miały spore zapóźnienia w stosunku do wersji x86. Jak to tu wygląda. Cały kontekst (repozytoria, wersje popularnych programów)


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 20 mar 2012, 21:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2610
adam napisał(a):
Mam kilka pytań związanych z tym komputerem.
1. JTAG - jest takie ustrojstwo na płycie, rozumiem że można z tego korzystać tylko pod Linuksem. Z czym to się je, i jakie jest praktyczne wykorzystanie tego.
2. XENA - jak jest rozpoznawana w Linuksie - rozumiem że jest, że były proste programiki testujące. Coś więcej o tym.

Z tymi pytaniami dotyczącymi komponentów to wbrew pozorem nie jest tak łatwa sprawa. Jest chyba z 8 różnych kerneli linuksa dla X1000, jeden z Varisysu, jeden z Hyperionu i kilka tworzonych przez niezależnych programistów. Z tego co wiem to każdy ma jakieś plusy i minusy, ale coś co można by nazwać idealnym rozwiązaniem jeszcze się nie wykrystalizowało. Ja nie używam kernela Varisysu, więc tak do końca nie jestem przekonany czy mój system wykrywa komponenty o które pytasz. Teraz piszę pod AOS 4, więc nie sprawdzę.

Cytuj:
3. Debian Sarge - zazwyczaj wersje Linuksa PPC miały spore zapóźnienia w stosunku do wersji x86. Jak to tu wygląda. Cały kontekst (repozytoria, wersje popularnych programów)


Debian w wersji stabilnej, ogólnie jest dosyć zapóźnioną dystrybucją. Tak dla przykładu powiem że IceWeasel mam w wersji 3.6 czyli patrząc na czystą numerację względem Firefoxa, wydaje się że to kosmiczne zapóźnienie, choć w rzeczywistości to tylko nieco ponad rok. Jednakowoż dystrybucja Squeeze dla X86 ma dokładnie tą samą wersję przeglądarki. Co innego dystrybucja testowa, czyli Wheezy tam już masz dziesiątkę, no ale w wersji dla PPC też. Nie wiem jak to wygląda generalnie na większej niż tylko wymieniona przeglądarka liczbie pakietów. Tutaj niestety będę mógł to zweryfikować jeszcze później. Ostatni raz Debiana na domowym pececie miałem jakieś 6 lat temu. Mam do wersji X86 dostęp w szkole, ale najbliższy zjazd dopiero po świętach.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 22 mar 2012, 17:29 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 734
Mufa napisał(a):
adam napisał(a):
Mam kilka pytań związanych z tym komputerem.
1. JTAG - jest takie ustrojstwo na płycie, rozumiem że można z tego korzystać tylko pod Linuksem. Z czym to się je, i jakie jest praktyczne wykorzystanie tego.
2. XENA - jak jest rozpoznawana w Linuksie - rozumiem że jest, że były proste programiki testujące. Coś więcej o tym.

Z tymi pytaniami dotyczącymi komponentów to wbrew pozorem nie jest tak łatwa sprawa. Jest chyba z 8 różnych kerneli linuksa dla X1000, jeden z Varisysu, jeden z Hyperionu i kilka tworzonych przez niezależnych programistów. Z tego co wiem to każdy ma jakieś plusy i minusy, ale coś co można by nazwać idealnym rozwiązaniem jeszcze się nie wykrystalizowało. Ja nie używam kernela Varisysu, więc tak do końca nie jestem przekonany czy mój system wykrywa komponenty o które pytasz. Teraz piszę pod AOS 4, więc nie sprawdzę.
[quote]

A jak tam 3D?

Działa na linuxie na Amiga One X1000?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 22 mar 2012, 17:41 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2610
00:00.0 Host bridge: PA Semi, Inc PWRficient Host Bridge (rev 12)
00:01.0 Memory controller: PA Semi, Inc PWRficient L2 Cache (rev 11)
00:03.0 PIC: PA Semi, Inc PWRficient System/Debug Controller (rev 13)
00:04.0 RAM memory: PA Semi, Inc PWRficient DDR2 Memory Controller (rev 11)
00:05.0 RAM memory: PA Semi, Inc PWRficient DDR2 Memory Controller (rev 11)
00:08.0 Power PC: PA Semi, Inc PA6T Core (rev 12)
00:09.0 Power PC: PA Semi, Inc PA6T Core (rev 12)
00:10.0 PCI bridge: PA Semi, Inc PWRficient PCI-Express Port (rev 11)
00:10.1 PCI bridge: PA Semi, Inc PWRficient PCI-Express Port (rev 11)
00:10.2 PCI bridge: PA Semi, Inc PWRficient PCI-Express Port (rev 11)
00:10.3 PCI bridge: PA Semi, Inc PWRficient PCI-Express Port (rev 11)
00:11.0 PCI bridge: PA Semi, Inc PWRficient PCI-Express Port (rev 11)
00:11.1 PCI bridge: PA Semi, Inc PWRficient PCI-Express Port (rev 11)
00:11.2 PCI bridge: PA Semi, Inc PWRficient PCI-Express Port (rev 11)
00:11.3 PCI bridge: PA Semi, Inc PWRficient PCI-Express Port (rev 11)
00:14.0 Ethernet controller: PA Semi, Inc PWRficient Gigabit Ethernet (rev 11)
00:14.1 Ethernet controller: PA Semi, Inc PWRficient Gigabit Ethernet (rev 11)
00:14.2 Ethernet controller: PA Semi, Inc PWRficient Gigabit Ethernet (rev 11)
00:14.3 Ethernet controller: PA Semi, Inc PWRficient Gigabit Ethernet (rev 11)
00:15.0 Ethernet controller: PA Semi, Inc PWRficient 10-Gigabit Ethernet (rev 11)
00:15.1 Ethernet controller: PA Semi, Inc PWRficient 10-Gigabit Ethernet (rev 11)
00:1a.0 DMA controller: PA Semi, Inc PWRficient DMA Controller (rev 12)
00:1b.0 System peripheral: PA Semi, Inc PWRficient SERDES (rev 11)
00:1c.0 SMBus: PA Semi, Inc PWRficient SMBus Controller (rev 01)
00:1c.1 SMBus: PA Semi, Inc PWRficient SMBus Controller (rev 01)
00:1c.2 SMBus: PA Semi, Inc PWRficient SMBus Controller (rev 01)
00:1d.0 Serial controller: PA Semi, Inc PWRficient 16550 UART (rev 02)
00:1d.1 Serial controller: PA Semi, Inc PWRficient 16550 UART (rev 02)
00:1e.0 ISA bridge: PA Semi, Inc PWRficient LPC/Localbus Interface (rev 12)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon HD 4770 [RV740]
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV710/730

05:12.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB600 Non-Raid-5 SATA
05:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI0)
05:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI1)
05:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI2)
05:13.3 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI3)
05:13.4 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI4)
05:13.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB Controller (EHCI)
05:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 14)
05:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 IDE
05:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
05:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to LPC Bridge
05:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
06:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 20)
06:06.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08)
06:06.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 08)


Jak widać mój kernel raczej Xeny nie widzi. Przypuszczam że tylko ten z Varisysu, ktory niekoniecznie był ukierunkowany na końcowego użytkownika, a bardziej słuzył celom testowania płyty głownej rozpoznaje ten układ. Możliwe też że nie zainstalowałem po prostu jakiś patchy na jajko czy coś. Póki co w to nie wnikam. Na chwilę obecną mam inny problem, mianowicie przestawienie kolejności kart muzycznych. W tym momencie mam tak:
root@dhcppc3:/home/rafal# cat /proc/asound/cards
0 [HDMI ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
HDA ATI HDMI at 0xa0030000 irq 49
1 [SB ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
HDA ATI SB at 0xa0200000 irq 212

Jako pierwsza zgłasza się tak karta z Radeona HD, na HDMI. Problem w tym że ja w monitorze mam tylko zwykłe VGA i ta karta do niczego nie jest mi potrzebna. Druga karta to układ dźwiękowy wbudowany na płycie. Taki np. odtwarzacz Xine potrafi z niej skorzystać i daje dźwięk, Jednak zdecydowana większość uruchamianego softu milczy, gdyż jak mniemam odwołuje się do pierwszej karty w kolejności. Jesli ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu, prosiłbym o pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 22 mar 2012, 18:44 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Mufa napisał(a):
..... Problem w tym że ja w monitorze mam tylko zwykłe VGA i ta karta do niczego nie jest mi potrzebna. ....

może da się wyłączyć w ubocie,
a jak nie,to może zablokować ją w:

/etc/modprobe.d/blacklist.conf


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 23 mar 2012, 18:00 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 734
Mufa napisał(a):
Jako pierwsza zgłasza się tak karta z Radeona HD, na HDMI. Problem w tym że ja w monitorze mam tylko zwykłe VGA i ta karta do niczego nie jest mi potrzebna. Druga karta to układ dźwiękowy wbudowany na płycie. Taki np. odtwarzacz Xine potrafi z niej skorzystać i daje dźwięk, Jednak zdecydowana większość uruchamianego softu milczy, gdyż jak mniemam odwołuje się do pierwszej karty w kolejności. Jesli ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu, prosiłbym o pomoc.


Może to pomoże:

http://debian.linux.pl/threads/443-ALSA ... w-Linuksie


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 28 kwi 2012, 19:16 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
Start Debiana na AmigaOneX1000

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hqnoHwVURQQ&list=UUWVlpFOHWaoDNJwPow-wUIA&index=2&feature=plcp[/youtube]


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 kwi 2012, 10:25 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 803
Bardzo wolno. Wszystko - start systemu, ładowanie się pulpitu, praca przeglądarki. Koszmarek. "Ciekawe" jak działają wymagające aplikacje :-/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 29 kwi 2012, 11:20 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
adam napisał(a):
Bardzo wolno. Wszystko - start systemu, ładowanie się pulpitu, praca przeglądarki. Koszmarek. "Ciekawe" jak działają wymagające aplikacje :-/
Nie jest tak tragicznie ale mogło by być lepiej :), chyba system nie jest optymalnie skonfigurowany [widać czerwone Warning-i podczas startu], pewnie też chodzi na otwartych sterownikach, z kolejnymi aktualizacjami pewnie szybkość się poprawi :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwi 2012, 09:31 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2610
adam napisał(a):
Bardzo wolno. Wszystko - start systemu, ładowanie się pulpitu, praca przeglądarki. Koszmarek. "Ciekawe" jak działają wymagające aplikacje :-/


Niektóre wersje kernela linuxa mają coś takiego jak oszczędzanie energii i domyślnie PA6T działa w 500MHz, aby zmusić procesor do działania w 1800MHz kiedy tego nie potrzebuje, trzeba wklepać odpowiednią komendę. Nie zauważyłem aby kręcący film to uczynił.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 21:04 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 803
Bardziej sensowne wydaje mi się rozwiązanie, że tryb zmienia się automatycznie gdy procesor jest np. obciążony w 100% przez minutę (ot - przykład, chodzi o zasadę).
Nawet to wklepywanie komendy można by usprawnić jakoś "kliknięciem w coś".


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 4 cze 2012, 17:07 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2610
W weekend postawiłem sobie Minta. Sprawa wygląda dużo lepiej niż w przypadku Debiana. Domyślnie jest zainstalowany serwer dźwięku PulseAudio, na ktorego co prawda widzę na necie dużo fucków (podobno potrafi przymulić peceta z zegarem 2,5GHz, pogarsza jakość dzwięku .itp), ale przynajmniej spowodował to że działa mi wreszcie dźwięk. A czy rzeczywiście ten Pulse jest taki zły jak go malują, pewnie przekonam się po dłuższym użytkowaniu. Druga sprawa o którą wcześniej pytano, czyli o wsparcie 3D. Przyznam że na Debianie tego nie osiągnąłem, na Minice (też przecież bazującym na Debianie), Gallium działa pieknie :D
Ogólnie na obecną chwilę bez dwóch zdań najlepsza dystrybucja dla X1000. Co prawda jak donoszą najnowszy Ubunciak z kernelem 3.x wykazuje dwukrotnie większą wydajność w przypadku testów na Blenderze, no ale w jajku trzeciej generacji dla X1000, póki co istnieje ograniczenie do 2GB (a ja mam 4GB), którego nie ma w wersji 2.6.39, no i nie jestem do końca pewien jak w przypadku Ubuntu ma się sprawa 3D.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 4 cze 2012, 17:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2610
Mufa napisał(a):
[

Debian w wersji stabilnej, ogólnie jest dosyć zapóźnioną dystrybucją. Tak dla przykładu powiem że IceWeasel mam w wersji 3.6 czyli patrząc na czystą numerację względem Firefoxa, wydaje się że to kosmiczne zapóźnienie, choć w rzeczywistości to tylko nieco ponad rok.


Za to w Minice wersja tego browsera, to dziesiąteczka.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 6 cze 2012, 20:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 734
Mufa napisał(a):
Druga sprawa o którą wcześniej pytano, czyli o wsparcie 3D. Przyznam że na Debianie tego nie osiągnąłem, na Minice (też przecież bazującym na Debianie), Gallium działa pieknie :D


Dobrze wiedzieć.
Super.
Dziękuję.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 30 wrz 2013, 21:03 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2610
Odswiezam troche watek, bo widze ze specjalisci od falszowania rzeczywistosci, dzialaja rozniez i na pingwinowym froncie. Nie bede ocenial tych dzialan, tylko w ramach suchej informacji, przedstawiam niezbite fakty, ktore moge przedstawic rowniez w sposob praktyczny na pokazie w Gdansku.

1. Na Amidze One X1000 dziala najnowszy krenel linuxa (nie slyszalem o jadrze dla "niebieskiego sprzetu" nowszym niz 2.6.x,) oraz najnowszy stabilny Debian w sposob bezproblemowy, z cala pewnoscia skrajnie inaczej - nieporownywalnie lepiej od tego co jest przedstawione, chociazby w tym watku.
Obrazek

2. Na dystrybucjach linuksa jakie testowalem na AmidzeOne X1000 nie ma zadnych problemow ze sterownikami do grafiki (w tym 3D), a Gallium wbrew temu co glosza niektorzy "znawcy" wspiera rowniez karty Radeon HD.
Obrazek

3. Nad linuxem dla X1000 pracuje wiecej niz jedna osoba, pisal o tym niejednokrotnie sam Trevor Dickinson.

4. Dla linuksa na X1000 istnieja nowe wersje FireFoxa.

5. Jak wyglada ogolne wsparcie dla X1000 wzgledem innych maszyn dla PPC, moze swiadczyc, chociazby ten obrazek
Obrazek

Mam nadzieje ze te fakty pozwola zainteresowanym wyrobic sobie zdanie w kwestii jaki komp naprawde rzadzi wsrod maszyn PPC, nie tylko w przypadku AmigaOS ale i linuksa.

P.S.
Wsrod glupot jakie o linuksie na X1000 wypisywali "exsperci" z PPA, ni z tego ni z owego znalazla sie informacja, jakimz to wielkim wydarzeniem byloby Frozen Bubble na A1200. Ta gra jest dostepna dla AmigaOS 4.0 od prawie osmiu lat, tym samym powinna sie odpalac na A1200.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO