Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 19 lip 2018, 02:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 20 sty 2018, 00:24 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Dla wszystkich mających problem z uruchomieniem emulatora C64 - VICE w wersji 3.1 - polecam ten wątek:

http://www.amigans.net/modules/xforum/v ... 69&start=0

oraz link z posta nr 18:

https://www.sendspace.com/file/3ldh83

(plik wrzucić do katalogu głównego VICE, uruchomić i... voila!)


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 20 sty 2018, 00:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
Czy w tej wersji działa obsługa padów? Pamiętam że w wersji 1.x, ktorą robił jeszcze Amidog, to jako tako pady działały, ale potem z wersji na wersję było w tej kwestii tylko gorzej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 20 sty 2018, 00:57 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Wg dokumentacji tak. Jutro podłączę pada i obadam sprawę. Na razie ciesze się, że w ogóle dało się uruchomić ten emulator. Polecano w zamian wersję 2.4 jako działającą na X5000, u mnie niestety żadna wersja nie chce działać.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 21 sty 2018, 12:24 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
No i kolejny zonk na mojej X5K. Po podłączeniu pada Logitech Dual Action na USB i skonfigurowaniu w AmigaInput zamraża emulator, wyskakuje Guru lub wcale się nie uruchamia. Próba z Final Burn - to samo. Brak możliwości otworzenia AmigaInput. Po odłączeniu pada i restarcie - wszystko wraca do normy.
Jak widać nie tylko ja mam ten problem:

http://amigaworld.net/modules/newbb/vie ... orum=14&16


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 26 sty 2018, 10:13 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Kupiłem nowego pada, tym razem Logitech F310. AmigaInput konfiguruje się poprawnie, zero problemów - pad działa. Potwierdzam również, że ta wersja Vice - z tym pliczkiem x64 - obsługuje pada i zwyczajnie działa w grach :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 26 sty 2018, 18:32 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
Sprawdziłem przed chwilą i umnie akurat działa z Logitechem Dual Action, może masz coś nie tak ze starym padem (ten model jest chyba dosyć awaryjny, przynajmniej u mnie jeden z padów po pewnym czasie po prostu przestał być wykrywany, lub też był wykrywany nieprawidłowo, zarówno na Amidze jak i pc).

Fakt dzialania pada, to jednak jedyna pozytywna rzecz, którą moge powiedzieć o tej wersji emulatora. Po pierwsze na trzy losowo wybrane gry (które na 100% chodziły pod poprzednimi wersjami) zadziałała tylko jedna. Po drugie mimo włączenia dźwięku w głośnikach cisza. Po trzecie prędkość działania taka, jak gdybym nie uruchamiał tego na X1000, tylko na Blizzardzie PPC, według informacji na górnej belce Mr Robor człapał z prędkością 76% (choć mi się wizualnie wydawało że jest jeszcze gorzej).

Zatem, dziękuję i poczekam, dalej używając wersji 2.x i 1.x.

Edit:

Ta wersja z Twojego linka i tak jest lepsza od tej oryginalnej 3.0 i 3.1 ze strony VICE. Tamte w ogóle się nie uruchamiają, zaliczając freza na starcie. Nie wiem kto to kompiluje, ale najwyraźniej chyba nie ma pojęcia o programowaniu pod Amigę. Przydałoby się znowu zaktywizować AmiDoga by ponownie przyjrzał się źrodłom VICE. Jedynka, którą skompilował jeszcze Mathias była najlepsza.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 26 sty 2018, 18:45 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Jakie to były te trzy gry? Protestuję jeszcze, wersja 3.x i 2.x u mnie nie działają, zresztą nie tylko u mnie. Opcjonalnie wypróbuję jeszcze VICEplus bo akurat uruchomił się bez problemu - choć to wersja 1.x zdaje się.

Próbowałem na tym 3.x kilku gier, m.in. Bubble Bobble, wszystkie miały ok. 120% (prędkość).


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 26 sty 2018, 18:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
Mr Robota, który zadziałał wymieniłem, drugiej już nie pamiętam, a trzecia to Creatures. Ta ostatnia pozycja to jest bardzo dobry tester emulatorów Commodora, dodam że w czasach 68k nie ruszała na popularnym Magic 64. Jeśli chodzi o najbardziej zaawansowany emulator tamtych lat dla Amigi czyli Frodo, to na zwykłej odmianie też nie działała. Jednak Frodo miał trzy odmiany, ta najbardziej dokładna i zarazem wymagająca (która dobrze chodziła dopiero na PPC), dawała sobie z tą grą radę. Oczywiście VICE to już inna liga i zarówno na jedynce, jak i dwójce z Creatures nie ma problemu. Myślę zresztą że na trójce dla innych platform tym bardziej problemów nie ma, po prostu amigowy port jest skopany.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 26 sty 2018, 21:19 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Sprawdziłem i Creatures i Mr Robot, zarówno na VICE 3.1 z tym nowym plikiem jak i na VICEplus 1.1. W tym pierwszym, pomimo setek kombinacji oczywiście dźwięku nie uzyskałem. W obu klatkaż to średnio 50 fps - 105%. Z tym, że w przypadku VICE 3.1 mam wrażenie, że rzeczywista prędkość to 50% - 70%. Co ciekawe, prędkość po włączaniu/wyłączaniu opcji dźwiękowych potrafi wrócić do, jak się zdaje, prawidłowych wartości. Okienko komunikatów pluje jakimiś błędami bufora dla dźwięku i żadne zmiany ustawień nie są w stanie tego naprawić.
Spróbuję więc ponownie z VICE 2.4 i Frodo 4.1. Jeśli też lipa to zostaje tylko ten VICEplus.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 27 sty 2018, 10:37 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3100
Cytuj:
Spróbuję więc ponownie z VICE 2.4 i Frodo 4.1

Kopę lat nie odpalałem Frodo, ale prędkościowo możesz się spodziewać że będzie to działalo tak jak powinno na maszynie klasy Amiga One. Natomiast na Frodo dla AOS 4 nie uzyskasz dźwięku. Że zacytuję fragment mojego starego artka o emulacji Commodore:

"Jest też znaczna różnica w prędkości emulacji, ale to oczywiście spowodowane ogromną różnicą w wydajności sprzętu między Amigą1200 PPC a Amigą One. Na mojej AONE G4 933Mhz, Frodo wręcz fruwało osiągając grubo ponad tysiąc procent prędkości realnego C64.

Jednak pomimo kilku plusów, nowa wersja ma w stosunku do swego poprzednika też jeden ale za to znaczący minus - brak emulacji dźwięku
."

Cytuj:
Jeśli też lipa to zostaje tylko ten VICEplus.


Ewentualnie sprawdź jeszcze VICE 1.20 od AmiDoga, który leży na jego stronie domowej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO