Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 16 paź 2017, 23:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 lis 2013, 12:10 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Cześć,
czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami odnośnie pracy UAE na Amidze One? (Jest, jak rozumiem?)
Wiem już, że można sobie tak skonfigurować, że klika się / naciska dajmy na to ADF-a i program rusza automatycznie.
A jak to ciągnie? Większość rzeczy chodzi poprawnie?
Pozdrrr.
Y

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 lis 2013, 15:59 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
yerzmyey napisał(a):
Cześć,
czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami odnośnie pracy UAE na Amidze One? (Jest, jak rozumiem?)
Wiem już, że można sobie tak skonfigurować, że klika się / naciska dajmy na to ADF-a i program rusza automatycznie.
A jak to ciągnie? Większość rzeczy chodzi poprawnie?
Pozdrrr.
Y


Na takiej starej Amidze One, tymu Micro A1, będzie chodzić z prędkością Amigi 1200 z rozszerzeniem Fast. Przy czym UAE to nie jest jeszcze temat zamknięty, trwają pracę nad wersją E-UAE JIT, co powinno bardzo mocno polepszyć wydajność. Co do wierności emulacji, nie ma co narzekać, zdarzają się pojedyncze oporne przypadki, ale generalnie prawie wszystko działa jak trzeba.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 lis 2013, 23:11 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Mufa:

> Na takiej starej Amidze One, tymu Micro A1, będzie chodzić z prędkością Amigi 1200 z rozszerzeniem Fast.
-------------
Łooooooooooooooooo. No to doskonale!


> Przy czym UAE to nie jest jeszcze temat zamknięty, trwają pracę nad wersją E-UAE JIT, co powinno bardzo mocno polepszyć wydajność. Co do wierności emulacji, nie ma co narzekać, zdarzają się pojedyncze oporne przypadki, ale generalnie prawie wszystko działa jak trzeba.
------------
Aha. A więc tym lepiej! :)
Są to bardzo dobre wieści. Wielkie dzięki.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 25 lis 2013, 23:04 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Właściwie to widzę, że gościu ma to tutaj http://www.youtube.com/watch?v=k3758p1THNg tak dobrze skonfigurowane, że mam problemy z rozróżnieniem, co leci z UAE, a co nie. :)

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 23 lip 2014, 17:26 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Tu chyba dosyć interesująca informacja?
http://www.ppa.pl/aktualnosci/e-uae-z-j ... -beta.html

Álmos Rajnai udostępnił czwartą wersję beta, przygotowywanego w ramach AmigaBounty, emulatora E-UAE zawierającą kompilator Just-In-Time dla komputerów z procesorami PowerPC (co ma przyspieszyć znacząco emulację Amigi na tej architekturze). Archiwum z wersją dla systemu MorphOS, AmigaOS 4 oraz MacOSX można pobrać ze strony projektu. Wprowadzone zmiany dotyczą poprawek zgłaszanych błędów, zwłaszcza przez użytkowników płyt głównych Sam440, którzy mieli najwięcej problemów.

(A te SAMy, jak rozumiem, siedzą w AmidzeOne 500).

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 25 lip 2014, 09:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Siedzą w AOne 500, tyle że nie SAMy 440 a nowocześniejsze SAMy 460.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 2 lut 2016, 13:20 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 870
Tu jest świeży artykuł: emulacja "klasyki" na AmigaOne 1222
http://www.amigax1000.blogspot.com.au/2016/02


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 3 lut 2016, 16:07 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
No właśnie widziałem.

A może mi ktoś wytłumaczyć, jak dziecku, co to jest w końcu ten JIT tak naprawdę?
Wnoszę, że to jakaś ulepszona technologia emulacji?
Taki UAE JIT jest lepszy, niż zwykły? Ponoć jest to szybsze.
I to chodzi tylko na PPC, czy na innych prockach też? Kiedyś było chyba PPC. Coś się zmieniło w tej materii, czy nie?

No i takie tam. ;)

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 3 lut 2016, 16:39 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 870
JIT polega na tym co mówi nazwa "just in time" jest po prostu na czas ;)
Konkretnie jeśli jakieś instrukcje (kod) zostały przetłumaczone w procesie emulacji to lądują do pamięci podręcznej. Dzięki czemu przy powtórnym wywołaniu emulator nie musi tłumaczyć jeszcze raz tylko sobie sięga.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 3 lut 2016, 19:47 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Hmmmmmm, bardzo ciekawe.
A co za tym idzie? Gromadzi się jakiś coraz większy "swap" takich procedur? Dla każdego odpalonego programu?
Ha.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 3 lut 2016, 23:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
yerzmyey napisał(a):
Hmmmmmm, bardzo ciekawe.
A co za tym idzie?


W praktyce idzie za tym duże przyspieszenie, dla przykładu w przypadku X1000 wersja bez JIT jest mniej więcej odpowiednikiem A1200 z 020/28MHz a ta z JIT to A1200 060/66MHz. No ale nie ma nic za darmo, więc zmniejsza się kompatybilność (na poziomie kilku procent). Polecam moje trzy artki z działu emulacja na blogu poświęcone E-UAE. Pierwszy o wersji zwykłej, jeszcze z czasów gdy używałem starej Amigi One XE. Drugi z czasów kiedy E-UAE JIT dla PPC jeszcze raczkowało, ale dawało już jako takie przyspieszenie. No i trzeci opisujący wersję Beta 4 już bardzo zbliżoną do wersji finalnej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 lut 2016, 18:31 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Wow, wielkie dzięki. Może nawet sobie wydrukuję, żeby móc w pracy czytać (haaaaaaaaahahahahaha).

W sumie nie wiedziałem, czy wrzucać kolejne pytanie tutaj, czy do działu "Linux", ale skoro już tu jestem -

zastanawiam się, czy dałoby się tak skonfigurować linuxa na A1 (oczywiście jako konfigurację trzecią komputera), żeby np. bezpośrednio po włączeniu maszyny, wchodziła ona do UAE (lub tegoż UAE JIT) i odpalała tam z automatu jakąś lepszą 68k (też odpowiednio skonfigurowaną do używania).

To mogłoby być fajne. I użyteczne.
No nie wiem, tak pytam.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 lut 2016, 19:25 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
yerzmyey napisał(a):
Wow, wielkie dzięki. Może nawet sobie wydrukuję, żeby móc w pracy czytać (haaaaaaaaahahahahaha).

W sumie nie wiedziałem, czy wrzucać kolejne pytanie tutaj, czy do działu "Linux", ale skoro już tu jestem -

zastanawiam się, czy dałoby się tak skonfigurować linuxa na A1 (oczywiście jako konfigurację trzecią komputera), żeby np. bezpośrednio po włączeniu maszyny, wchodziła ona do UAE (lub tegoż UAE JIT) i odpalała tam z automatu jakąś lepszą 68k (też odpowiednio skonfigurowaną do używania).

To mogłoby być fajne. I użyteczne.
No nie wiem, tak pytam.


No w zasadzie to już jakieś 16 lat temu coś podobnego było i nazywało się Amithlon. Co prawda nie było to oparte na UAE i w związku z tym było mniej kompatybilne, lecz generalnie uruchamiając peceta wyskakiwało CI od razu okno WB. Teraz podobny mechanizm ma być zastosowany w zapowiadanym laptopie A.L.I.C.E.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 10 lut 2016, 00:22 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 wrz 2012, 13:01
Posty: 114
Generalnie chodzi jednak o kompatybilność.
Ale rozumiem, że wobec tego na A1 byłoby to możliwe.

_________________
ZX / Amiga / Atari music: http://yerzmyey.i-demo.pl/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO