Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 16 paź 2017, 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Hatari
PostNapisane: poniedziałek, 16 lut 2015, 15:34 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Ze strony drHirudo można pobrać najnowszą wersję Hatari (1.8.0). Hatari to emulator Atari ST, STE, Falcon. Najnowsza wersja poprawia działanie wielu gier i dem.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 12:24 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
No i jest już najnowsza obowiązująca wersja czyli 1.9. Zmian sporo, ale ich główny kierunek, którym rozwój emulatora zmierza od lat można streścić w jednym zdaniu - Coraz lepsza emulacja Falcona.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 13:08 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Mufa napisał(a):
No i jest już najnowsza obowiązująca wersja czyli 1.9. Zmian sporo, ale ich główny kierunek, którym rozwój emulatora zmierza od lat można streścić w jednym zdaniu - Coraz lepsza emulacja Falcona.


Ech, ubiegłeś mnie :) Falcona nie próbowałem jeszcze na Amidze. Jakie wrażenia, działa szybko? To 68030 tak?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 13:22 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Emu napisał(a):
Mufa napisał(a):
No i jest już najnowsza obowiązująca wersja czyli 1.9. Zmian sporo, ale ich główny kierunek, którym rozwój emulatora zmierza od lat można streścić w jednym zdaniu - Coraz lepsza emulacja Falcona.


Ech, ubiegłeś mnie :) Falcona nie próbowałem jeszcze na Amidze. Jakie wrażenia, działa szybko? To 68030 tak?


Kiedyś próbowałem odpalać jakieś demka, ale to było jeszcze w dość sterej wersji. Myślę że tak jak 030 to mniej więcej działało (na X1000), ale że było to dawno to mogę się mylić. Tej najnowszej wersji jeszcze nie testowałem. Postaram się dzisiaj to zrobić, choć z drugiej strony mam w planach jeszcze do zrobienia tyle rzeczy amigowych i nieamigowych, że pomimo wolnego od pracy nie wiem czy dam się ze wszystkim wyrobić.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 13:28 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Mufa napisał(a):
Emu napisał(a):
Mufa napisał(a):
No i jest już najnowsza obowiązująca wersja czyli 1.9. Zmian sporo, ale ich główny kierunek, którym rozwój emulatora zmierza od lat można streścić w jednym zdaniu - Coraz lepsza emulacja Falcona.


Ech, ubiegłeś mnie :) Falcona nie próbowałem jeszcze na Amidze. Jakie wrażenia, działa szybko? To 68030 tak?


Kiedyś próbowałem odpalać jakieś demka, ale to było jeszcze w dość sterej wersji. Myślę że tak jak 030 to mniej więcej działało (na X1000), ale że było to dawno to mogę się mylić. Tej najnowszej wersji jeszcze nie testowałem. Postaram się dzisiaj to zrobić, choć z drugiej strony mam w planach jeszcze do zrobienia tyle rzeczy amigowych i nieamigowych, że pomimo wolnego od pracy nie wiem czy dam się ze wszystkim wyrobić.


No temat jest ciekawy, mnie falcon ciekawi ze względu na rozdziałkę VGA, miałem kiedyś dwie sztuki ale jak zawsze czasu brakło na testowanie. Tak czy siak ten emulec od Dr. Hirudo jest ciekawy. He he, mam z gościem kontakt ale nigdy nie informuje, że znów coś skrobnął :P


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 13:42 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
No on tak lubi czasami z "cichacza" coś wypuścić i nie zawsze też wrzuca soft na OS4Depot. Stąd też m.in doszło do małej nieścisłości w ostatnim Amigazynie gdzie był artek o emulacji Atari ST. Akurat w przeciwieństwie do klasyka czy innych tzw. systemów amigowych, emulacja dużego Atari na AOS 4 nie stanęła w miejscu przed kilku laty i takie Hatari jest cały czas aktualizowane do najnowszej wersji.

Zgłosiłem to Adamowi i będzie sprostowanie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 14:09 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Mufa napisał(a):
No on tak lubi czasami z "cichacza" coś wypuścić i nie zawsze też wrzuca soft na OS4Depot. Stąd też m.in doszło do małej nieścisłości w ostatnim Amigazynie gdzie był artek o emulacji Atari ST. Akurat w przeciwieństwie do klasyka czy innych tzw. systemów amigowych, emulacja dużego Atari na AOS 4 nie stanęła w miejscu przed kilku laty i takie Hatari jest cały czas aktualizowane do najnowszej wersji.

Zgłosiłem to Adamowi i będzie sprostowanie.


Gites, dzięki.

Mam ostatni nr ale jeszcze nie miałem okazji zajrzeć do koperty. Piszą o ST?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 15:04 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Emu napisał(a):
Piszą o ST?


Piszą o sposobach na emulację ST od jakiś prehistorycznych emulatorów z początków lat 90-tych po Hatari.

Co do wcześniejszego pytania o prędkość Falcona. Potestowałem chwilę i owszem z udawaniem normalnego Falcona 030 moja Amiga daje radę, z zastrzeżeniem że nie ma włączonej pełnej emulacji DSP (co niestety może oznaczać brak dźwięku). Po włączeniu DSP prędkość emulacji spada niestety masakrycznie.

P.S.
Jesli ktoś wczesniej używał Hatari to ostrzegam że ta wersja w przypadku emulacji Sokoła (chociaż oficjalnie usprawniono jego emulację) jest dosyć wrażliwa. Po przełączeniu w opcjach emulacji systemu z ST na Falcona (mimo że z grubsza emulację jego bebechów ustawiałem jak trzeba) zaliczyłem kilka twardych zwisów. Po wczytaniu mojego starego pliku konfiguracyjnego stworzonego pod kątem Falcona, zwiechy nie było za to wszystko działało powoli a w konsoli wypluwało w nieskończoność komunikaty o błędach. Musiałem się trochę namęczyć z ustawieniami by Sokół wreszcie ruszył. Prawdopodobnie winnemu zamieszania było włącznie w opcjach grafiki trybów VDI (muszę to jednak jeszcze sprawdzić, bo w poprzednich wersjach ich włączenie emulowanemu Falconowi nie szkodziło).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 15:11 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Można wiedzieć co uruchomiłes/ w co grałeś? Mam oryginalną (legalną) płytkę z AR, ale nie wiem co można by ciekawego, po za Isharem, odpalić na Falconie...

PS. O Miscie cos wspomnieli? W gazetce?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 17:16 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Na razie to tylko na szybko uruchomiłem jakieś 2 dema scenowe z 2012 roku, tytułów w tej chwili nawet nie pamiętam. Tak więc to co napisałem o prędkości jeszcze trochę orientacyjne jest. Niebawem postaram się pobawić jeszcze z konfiguracją oraz wziąć na tapetę kilka falconowskich gierek, wówczas napiszę coś więcej o praktycznych aspektach emulacji Falcona na Amidze.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: czwartek, 11 lut 2016, 17:20 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Mufa napisał(a):
Na razie to tylko na szybko uruchomiłem jakieś 2 dema scenowe z 2012 roku, tytułów w tej chwili nawet nie pamiętam. Tak więc to co napisałem o prędkości jeszcze trochę orientacyjne jest. Niebawem postaram się pobawić jeszcze z konfiguracją oraz wziąć na tapetę kilka falconowskich gierek, wówczas napiszę coś więcej o praktycznych aspektach emulacji Falcona na Amidze.


Jeśli potrzebujesz czegoś na Flaka daj znać, mam dużo gier i oprogramowania ogólnie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: niedziela, 14 lut 2016, 14:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Emu napisał(a):

Jeśli potrzebujesz czegoś na Flaka daj znać, mam dużo gier i oprogramowania ogólnie.


Dzięki za ofertę, ale ja po licznych bojach i nie mniej licznych twardych resetach postanowiłem sobie na razie odpuścić emulację atarowskiego sokoła. Tak jak pisałem wcześniej jest problem z trybami VDI. Konkretnie emulacja Falcona wymusza ich włączenie w przeciwnym wypadku mam zwiechę emulatora (w poprzednich odsłonach tego nie było).

Mogę więc np. bezproblemowo uruchomić kultową wśród userów Atari grę Pinball Obsession, emulując Atari STe (gdzie emulator nie wywala się przy wyłączonych trybach VDI), lecz nie mogę tej samej gry odpalić z poziomu emulowanego Falcona bo najwidoczniej gryzie się z VDI. Bez VDI mogę działać zarówno na zwykłym ST, na STe, a nawet na TT z 030+FPU, niemniej gdy tylko zmienię emulowaną maszynę na Falcona od razu mogę wciskać twardy reset w obudowie mojego komputera.

Pozostaje więc jedynie Falcon z VDI, który jest mało kompatybilny nawet z grami stworzonymi specjalnie dla Falcona. Reasumując może i w wersji 1.9 wprowadzono wiele usprawnień (w tym core z WinUAE) i może owe usprawnienia pozwalają na lepszą emulację flaka na maszynch z X86, niemniej na mojej konfiguracji tylko się pogorszyło.

Czekam więc na kolejną wersję 2.0, co oczywiście nie zmiania faktu że obecna wersja, podobnie jak recenzpowana przeze mnie odsłona 1.5, dobrze się sprawdza jako narzędzie do emulacji innych przedstawicieli dużego Atari.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: wtorek, 16 lut 2016, 21:48 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 627
Mufa napisał(a):
Emu napisał(a):

Jeśli potrzebujesz czegoś na Flaka daj znać, mam dużo gier i oprogramowania ogólnie.


Dzięki za ofertę, ale ja po licznych bojach i nie mniej licznych twardych resetach postanowiłem sobie na razie odpuścić emulację atarowskiego sokoła. Tak jak pisałem wcześniej jest problem z trybami VDI. Konkretnie emulacja Falcona wymusza ich włączenie w przeciwnym wypadku mam zwiechę emulatora (w poprzednich odsłonach tego nie było).

Mogę więc np. bezproblemowo uruchomić kultową wśród userów Atari grę Pinball Obsession, emulując Atari STe (gdzie emulator nie wywala się przy wyłączonych trybach VDI), lecz nie mogę tej samej gry odpalić z poziomu emulowanego Falcona bo najwidoczniej gryzie się z VDI. Bez VDI mogę działać zarówno na zwykłym ST, na STe, a nawet na TT z 030+FPU, niemniej gdy tylko zmienię emulowaną maszynę na Falcona od razu mogę wciskać twardy reset w obudowie mojego komputera.

Pozostaje więc jedynie Falcon z VDI, który jest mało kompatybilny nawet z grami stworzonymi specjalnie dla Falcona. Reasumując może i w wersji 1.9 wprowadzono wiele usprawnień (w tym core z WinUAE) i może owe usprawnienia pozwalają na lepszą emulację flaka na maszynch z X86, niemniej na mojej konfiguracji tylko się pogorszyło.

Czekam więc na kolejną wersję 2.0, co oczywiście nie zmiania faktu że obecna wersja, podobnie jak recenzpowana przeze mnie odsłona 1.5, dobrze się sprawdza jako narzędzie do emulacji innych przedstawicieli dużego Atari.


Pinball obssession.. No tak... kult na flaka. Nie dziwię się, że mógł być problem z tą grą. Fajnie, ze protestowałeś, ale skoro na flaku emulowanym nie za bardzo działa, a na - jak wymieniłeś- maszynach serii st/e działa - to zastanawiam się, czy faktycznie sam emulator działa jako falcon?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: środa, 17 lut 2016, 11:25 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 9 kwi 2013, 15:06
Posty: 115
Hmn...Przeciez Pinball Obsessions nigdy na Falcona nie wyszedł. Jest jedynie wersja ST, która na nim dziala. Czemu niby ta gra miała by byc/jest "kultem na flaka"?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Hatari
PostNapisane: środa, 17 lut 2016, 19:05 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Emu napisał(a):

Pinball obssession.. No tak... kult na flaka. Nie dziwię się, że mógł być problem z tą grą. Fajnie, ze protestowałeś, ale skoro na flaku emulowanym nie za bardzo działa, a na - jak wymieniłeś- maszynach serii st/e działa - to zastanawiam się, czy faktycznie sam emulator działa jako falcon?


Działa jako Falcon, co widać na obrazku poniżej. W ogóle o ile mi wiadomo Hatari to najlepszy emulator sokoła i zaledwie jeden z dwóch na świecie, który potrafi udawać tę maszynę.

Obrazek

Jak już pisałem wcześniej pewne falconowskie rzeczy typu scenowe demka udało mi się odpalić. Niestety problemem w tej wersji ( nie wiem, być może tylko objawiającej się na mojej betatesterskiej konfiguracji), jest to że w przypadku Falcona trzeba włączać tryby VDI (obrazek poniżej).

Obrazek

Nigdy nie miałem Atari Falcona, to też nie siedzę za bardzo w temacie jego trybów graficznych, ale wydaje mi się że włączenie VDi, skutkuje mniej więcej podobnym spadkiem kompatybilności z częścią softu rozrywkowego, jak karta graficzna w przypadku Amigi. Niestety próba wyłączenia VDI kończy się na moim konfigu zawieszeniem Hatari a dodatkowo ciężką zwiechą systemu AmigaOS 4.1 - taką pod twardy reset.

W przypadku Atari ST, STe i TT mogę wyłączyć VDI i nic złego się nie dzieje, co skutkuje lepszą kompatybilnością ze starszymi grami, takimi jak Pinball Obsession (który zresztą na emulowanym Falconie z VDI też do pewnego momentu się uruchamia, lecz już na etapie wyboru stołów totalnie kaszani się grafika).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO