Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 7 gru 2021, 16:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:45 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
DOSBox to bez wątpienia jeden z najciekawszych emulatorów dostępnych dla AmigaOS, otwiera bowiem całkiem szeroką bazę oprogramowania i gier z drugiej połowy lat 90-tych, kiedy to Amiga zeszła już na margines i wielcy twórcy softu omijali naszą platformę szerokim łukiem. Do tej pory miał jednak zasadniczą wadę, ustawienie opcji CPU=Dynamic, nic nie dawało, gdyż w przeciwieństwie do wersji X86 nie istniała emulacja JIT pecetowych procków dla PPC. W efekcie nawet najmocniejsza AmigaOne dawała prędkość słabego 486 i szczerze powiedziawszy nigdy nie wierzyłem że kiedykolwiek to może się zmienić (wszak różnej maści 'fachowcy" od lat przekonują nas że "PPC nie żyje"), a jednak niezawodny Kas1e udowodnił że nie ma rzeczy niemożliwych. Więcej szczegółów, w tym link z archiwum znajdziecie w stosownym wątku na Amigans.net.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 21 sty 2020, 12:48 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Kas1e wrzucił film z działania kilku gier:



Ja ze swej strony też przetestowałem kilka gier. Mój ulubiony HoM&M II śmiga aż miło. Blood, jedyny wielki klasyk 3D ery lat 90-tych, który nie doczekał się portu dla Amigi, a który ze względu na prędkość działania był całkowicie niegrywalny pod wcześniejszymi wersjami DOSBoxa, teraz również śmiga aż miło. Jedyny problem to gra Settlers II, tutaj niestety następuje grimm, a po zignorowaniu błędów gra co prawda działa, lecz bez dźwięku. Możliwe jednak że jest to do dogrania w konfiguracji emulatora bądź samej gry. Na razie robiłem testy na szybko, bez wgryzania się w szczegóły.

Niestety podobnie jak w przypadku starej wersji, na razie poległem przy instalacji Windowsa 95, szkoda bo otworzyłoby to drzwi do emulacji tak świetnych gier jak Age Of Empires, czy jeszcze lepszego HoM&M III. No ale mam nadzieję że Kas1e nie powiedział jeszcze ostatniego słowa i instalacja tego systemu będzie możliwa.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 22 sty 2020, 00:33 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Jest już nowsza kompilacja i tam problemów z Settlersami już nie zaobserwowałem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 sty 2020, 20:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
W stosownym wątku na Amigans, Kas1e dał linka do nowej poprawkowej wersji. Zapewne wkrótce trafi na Depota.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 6 lut 2020, 23:58 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Tak dla zabawy chciłem sprawdzić to...

https://archive.org/details/StarWarsTIEFighter_1020

...po zamontowaniu napędu a: i uruchomieniu instalki po chwili zażądał włożenia drugiej dyskietki.
Znalazłem na youtube filmik ze wskazówką że "ctrl + f4" ale nie działa. Gdzie mają być pliki z obu archiwów po rozpakowanoi zipów? W jednym katalogu?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 lut 2020, 12:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Przemek napisał(a):
Tak dla zabawy chciłem sprawdzić to...

https://archive.org/details/StarWarsTIEFighter_1020

...po zamontowaniu napędu a: i uruchomieniu instalki po chwili zażądał włożenia drugiej dyskietki.
Znalazłem na youtube filmik ze wskazówką że "ctrl + f4" ale nie działa. Gdzie mają być pliki z obu archiwów po rozpakowanoi zipów? W jednym katalogu?


Sprawdzę, jak będę miał dostęp do Amigi. W sumie przez naście lat styczności z DOSBoxem nigdy nie instalowałem niczego z dyskietek, albo robiłem to z ISO, albo ręcznie kopiowałem dane do katalogu robiącego za wirtualny HDD peceta i potem korzystałem z install.exe. No ale tak na szybko, nie można po prostu w dosbox.conf zamontować drugiego dysku jako B:, trzeciego jako D:?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 lut 2020, 14:02 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Wczoraj/dzisiaj już było za późno na te próby ale wieczorem sprawdzę. Tylko czy ten instalator zobaczy drugą stację? Pewnie bez trudu znajdę też tego TieFightera w innej (iso/img) postaci....
Na stronie DosBoxa jest ogromna lista kompatybilnych gier. Chciałem sprawdzić coś bardziej "współczesnego", czyli coś po '95. Testowałem też EF2000 (Eurofighter) ale ta gra całkowicie zmiażdżyła CPU w moim kompie ;) Jak do tej pory to jednak SAM440 jest zbyt słaba na takie pozycje ale może jeszcze coś mnie
zainteresuje. Niemniej dla posiadaczy X1000/X5000 otworzyła się spora baza gier...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 lut 2020, 16:25 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Przemek napisał(a):
Wczoraj/dzisiaj już było za późno na te próby ale wieczorem sprawdzę. Tylko czy ten instalator zobaczy drugą stację? .


No więc zrobiłem, jak pisałem wcześniej, czyli po prostu wypakowałem oba archiwa ZIP, do jednego katalogu o nazwie "Test", który znajdował się w katalogu "Pecet" (który jest podmontowany jago dysk twardy C:). Pomimo iż instalator nie przewiduje innej opcji niż tylko "instalacja z dyskietek" o żadne dyski w napędzie A; mnie nie pytał, cały proces przebiegł bez przygód, a sama gra nie ma najmniejszych problemów z prędkością na moim sprzęcie. Grę należy uruchamniać z pliku BAT, wówczas to niestety na początku raczeni jesteśmy jakimiś reklamami samochodów, jednak potem demo gry działa jak trzeba. Przy próbie uruchomienia samego pliku wykonywalnego exe. niestety program wychodzi do MS-DOS po zakończeniu odtwarzania intra.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 lut 2020, 18:24 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Tobie dałem inny link niż ten, z którego sam instalowałem. Teraz rzeczywiście działa...ale nic fajnego.
Jak Ci się chce to poszukaj tego Eurofightera2000 z '97. Na filmach gra wygląda na wymagającą, to niby następca TFXa, który był na Ami.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 7 lut 2020, 21:37 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Uruchomiłem jeszcze Armored Fist 2 i słynnego Comanche 2 i 3. O ile dwójka to jeszcze poziom amigowy to pamiętam jak zobaczyłem C3 u znajomego na PC to zrozumiałem, że jesteśmy z tyłu. Na SAM440 niegrywalne....

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 8 lut 2020, 09:30 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Przemek napisał(a):
Tobie dałem inny link niż ten, z którego sam instalowałem. Teraz rzeczywiście działa...ale nic fajnego.
Jak Ci się chce to poszukaj tego Eurofightera2000 z '97. Na filmach gra wygląda na wymagającą, to niby następca TFXa, który był na Ami.


No cóż widzę że jesteś fanem lotniczych symulacji czyli gustujesz w kompletnie odmiennych klimatach niż ja. Dla mnie DOSBOX jest przede wszystkim podkładką pod świetne gry strategiczne, ewentualnie z niewielką domieszką zręcznościówek, których nie miałem okazji doświadczyć czy to na Amidze czy emulatorach konsol.

Eurofightera 2000 z 1997 roku szukałem, lecz prawdopodobnie takowy nie istnieje. Nic nie mówi o nim Wikipedia, ale też i znakomita i rzetelna (w przeciwieństwie do amigowego HOL) baza danych Moby Games przedstawia jedynie Eurofightera2000 z 1995r, a potem dopiero wersję Windows z roku 2001r. Domyślam się więc że może chodziło Ci o jakąś reedycję, tudzież sugerowałeś się datą wydania amigowego TFX, który faktycznie wyszedł w okolicach 1996 czy 1997r (zresztą półoficjalnie). Natomiast TFX pecetowy wyszedł już w 1993 roku, a jego kontynuacja czyli właśnie Eurofighter 2000 dwa lata później.

Zatem wiele nie kombinując wziąłem na warsztat wersję dla DOS z 1995 roku. Ciekawostką, którą zaywaźyłem przy instalacji gry było info że posiadam jedynie 256MB wolnego miejsca na twardym dysku. Tak naprawdę to moja partycja emulacja ma 100GB przestrzeni, z czego około 66GB jest wolne, a sam katalog "pecet" waży teraz 4GB. Znaczy że MS-DOS ma ograniczenia co do wielkości obsługiwanych partycji, ciekawe czy kiedykolwiek będzie to miało swoje przełożenie na działanie tego środowiska pod DOSBoxem, czy też do katalogu "pecet" będę mógł dogrywać dane w nieskończoność?

Tak czy owak ograniczenie nie miało żadnego wpływu na grę, która potrzebowała jedynie około 66MB przestrzeni dyskowej. uruchomiłem to na X1000 no i faktycznie szału nie ma. Co prawda, jak napisałem wcześniej symulatory to dla mnie czarna magia i losowo wciskając klawisze nie byłem w stanie nawet ogarnąć gdzie "dodaje się gazu", jednak obserwując odświeżanie grafiki przy poruszaniu się w stanie bezwładności, śmiem twierdzić że miłośnicy symulacji mogliby czuć w przypadku X1000 niedosyt. Możliwe że byłoby całkiem ok na X5000, która pod DOSBoxem jest mniej więcej dwa razy szybsza. Natomiast nie mogę tego zweryfikować, gdyż z racji że prowadzę dosyć nietypowy tryb życia polegający na tym że mniej więcej 50% czasu spędzam mieszkając na blowowisku a drugie 50% w domu za miastem, jakiś czas temu podjąłem decyzję że rozdzielę swoje Amigi, tak by zawsze mieć do którejś dostęp. X5040 została w mieszkaniu w mieście, będę tam prawdopodobnie nie wcześniej niż jutro wieczorem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 8 lut 2020, 09:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Przemek napisał(a):
Uruchomiłem jeszcze Armored Fist 2 i słynnego Comanche 2 i 3. O ile dwójka to jeszcze poziom amigowy to pamiętam jak zobaczyłem C3 u znajomego na PC to zrozumiałem, że jesteśmy z tyłu. Na SAM440 niegrywalne....


Ekhm, nie będę sprawdzał Comanche, bo jak pisałem w poprzednim poście, to nie moja bajka. Pamiętam gdzieś tam ze starych gazet że to właśnie EF 2000 był najbardziej wymagającą grą połowy lat 90-tych, wiec pewnie Comanche byłby bardziej do ogarnięcia na Amidze, no ale mam tutaj na myśli przynajmniej X1000. Nigdy nie pracowałem na SAM440, miałem krótką okazję pobawić się SAM460 i stwierdzam że w stosunku do mojej X1000 był to sprzęt bardzo powolny (przy normalnym użytkowaniu, typu przeglądarka internetowa, różnice były kolosalne - dużo większe niż to sobie teoretycznie wyobrażałem), więc mogę się jedynie domyślać jak mało wydajną maszyną jest SAM440. Przypuszczam że zabawa z grami stworzonymi po 1993r może być poza zasięgiem, z kolei gry do 1993r najczęściej istniały też w wersjach amigowych, więc DOSBox do nich nie potrzebny. Natomiast by to zweryfikować zapytam czy przeprowadzałeś test timedemo w Quake? To może trochę potrwać, lecz znając wyniki miałbym mniej więcej rozeznanie co jest do ogarnięcia. Gdybyś np. osiągnął wynik w okolicach 2.5fps, to byłaby to prędkość dla X1000 bez JIT, pamiętam mniej więcej w co dało się grać na mojem maszynie bez dynamicznej obsługi CPU.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 8 lut 2020, 16:37 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
No ja tego DOSBoxa traktuję w kategorii ciekawostki. Takiej zabawy, podobnie jak kilka innych moich aktywności na Ami. SAM jest zbyt słaba ale jak wielokrotnie podkreślałem poziom 25/30 letnich gier mi nie odpowiada i dawno zorientowałem się, że niewiele ciekawego może w tej materii zaoferować mój sprzęt a nawet mocniejszy.
Ja nawet nie oczekuję, że pogram jakoś szczególnie. Nawet PS4 i VR leżą odłogiem. Ale posprawdzać, coś przetestować. Zorientować się co i jak to w ramach hobby, jak najbardziej.
Co do EF '97, tak stało na zakładce na stronie DOSBoxa....W temacie testów, to nic nie naciskam, poszerzam swoją orientację w sprawie ;-) Zdecydowanie wolę jakieś "użytki" bo na nich aktywność jest twórcza i bywają bardziej elastyczne w temacie sprzętu.

PS. Ale tak z czystej ciekawości to bym zobaczył co potrafi X5000/40 zrobić z EF2000 :-D

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 9 lut 2020, 17:21 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
No cóż nawet na X5000 040 nie jest jakoś szczególnie szybko, w miarę płynnie jest tylko jak ustawimy detale na low. Co ciekawe gra w minimalnych wymaganiach ma tylko 486 DX2 66MHz, jednak zalecany jest akcelerator Glide 3D. Możliwe że z akceleracją 3D 486 pociągnie EF 2000, bo na czystym software render nie wydaje mi się.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lut 2020, 09:19 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Ok, dzięki...kurczę, to może Power9 dałby w końcu radę;-)

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO