Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 20 sty 2018, 05:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiana motywu
PostNapisane: środa, 26 lip 2017, 20:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 937
Nie udaje się zmienić żadnego motywu. Kolejno mam to, co poniżej:

Obrazek

Obrazek

Po czym jest sporo migotania, bo system walczy sam z sobą, i powyższy komunikat wyskakuje kilkukrotnie. Po około minucie, i wielokrotnym męczeniu przycisków Powtórz, opada kurz i mam motyw niezmieniony.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 lip 2017, 21:04 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 341
Ja czasem miewałem taki problem na Amiga OS3.1. Zawsze było to związane z polskimi localami. Nie pamiętam jednak jak udało mi się to rozwiązać - od dawna używam systemu w języku angielskim.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 lip 2017, 22:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2883
adam napisał(a):
Nie udaje się zmienić żadnego motywu. Kolejno mam to, co poniżej:

Obrazek

Obrazek

Po czym jest sporo migotania, bo system walczy sam z sobą, i powyższy komunikat wyskakuje kilkukrotnie. Po około minucie, i wielokrotnym męczeniu przycisków Powtórz, opada kurz i mam motyw niezmieniony.


Jakiś konkretny motyw czy każdy?

Przed chwilą spróbowałem alternatywy dołączanej do systemu, czyli silvergreen i zero problemów.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 26 lip 2017, 22:55 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 937
Każdy z dostarczonych z systemem. Jedynie Classic zadziałał połowicznie, a tak to wszystkie leżą.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 28 lip 2017, 03:39 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 341
Zdarzyło mi się takie coś dzisiaj. :) Miałem odpalonego Organisera i DeliTracker w formie appikonek.

Odpal program Exchange do manipulacji Commodities i spróbuj zdezaktywować lub chwilowo wyłączyć Commodities. Myślę, że to pomoże.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 28 lip 2017, 09:10 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2883
adam napisał(a):
Każdy z dostarczonych z systemem. Jedynie Classic zadziałał połowicznie, a tak to wszystkie leżą.


Według teco co ja widzę u siebie, to do systemu poza wyglądem domyślnym w sys:prefs/presets znajduje się tylko jeden motyw Silvergreen, o którymi pisałem wczesniej i ten u mnie działa. Inne motywy musiałeś dograć sobie samemu, bo z systemem one raczej nie występują.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 28 lip 2017, 10:24 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 937
W mojej kompilacji systemu są, w Extras. Na pewno je znasz, pakiet jest oficjalny od Hyperionu i nazywa się "20th Anniversary Bonus Pack".
Pewnie że staroć, ale to znaczy że co, że tracimy kompatybilność z samym sobą w takich prostych rzeczach? Silver Green powinien działać ta czy siak.
Jeszcze rok temu mi działały wszystkie, z tym że bez polskich znaków.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 29 lip 2017, 13:40 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 341
@Adam
Sprawdziłeś z tymi Commodities? Zdarzyło mi się to drugi raz. Nie mogłem zmienić palety barw, ten sam efekt co opisujesz. W moim przypadku pomogło naciśnięcie na ikonę Organisera.

Z mojej programistycznej praktyki podejrzewam, że chodzi o funkcję LockPubScreen().

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 29 lip 2017, 19:47 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 937
Tak, sprawdzałem. Ja nie mam dodatkowych wrzuconych, dam zrzut (SGrab i Odyssey się nie sugeruj, chciałem pokazać jakie mam w tle ogólnie), nic takiego, powinno działać.

Obrazek

Pomyślałem że przyczyna leży w pierwszym komunikacie, ale gui.prefs (zajmowałem się motywem Silver Green, który miał największe szanse działać) ma kopie nawet w podfolderze Floppies w Emulation.

Ściągnąłem z OS4 Depot program "OS4 Theme Editor v. 0.3 (viewer + painter)", nawet nowy (2015 r.) ale grimmował, więc zabawa była bezowocna.

Dorwałem jeszcze Szymona na czacie execa (kiedyś wrzucał motywy na OS4 Depot, więc musiał mieć wiedzę). Owszem, miał (wtedy nie było jeszcze edytora) ale już nie pamięta. Z tego co się dowiedziałem to samodzielne przygotowanie motywu pod OS 4 jest bardzo czasochłonne. Jest masa pliczków graficznych, w MorphOS-ie jest to lepiej rozwiązane. No ale to odnośnie tworzenia motywów (tematów). Bo co do przyczyn niedziałania - nie mam pojęcia, i chyba nikt nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 29 lip 2017, 20:51 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 341
adam napisał(a):
Tak, sprawdzałem. Ja nie mam dodatkowych wrzuconych, dam zrzut (SGrab i Odyssey się nie sugeruj, chciałem pokazać jakie mam w tle ogólnie), nic takiego, powinno działać.

Witaj Adam, właśnie znów takie coś się u mnie zdarzyło.

Po sprawdzeniu znalazłem winowajcę: u mnie takie figle płata Organiser w WBStartup z Tool-typem CX_POPUP ustawionym na NO.

Po przeniesieniu Organisera z WBStartup albo ustawieniu w nim CX_POPUP na YES wszystko działa jak powinno.

Proponuję Ci w celach diagnostycznych przenieść całą zawartość katalogu WBStartup do odrębnego katalogu (np. "WBStartup-Disabled") i sprawdzić na takim systemie.

Następnie stopniowo dodawać programy do WBStartup.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 30 lip 2017, 14:08 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 937
Nie mam Organizera, mam podstawowy WB-Startup:

Obrazek

Żadna z tych pozycji w tooltypach nie ma parametru CX_POPUP. ClickToFront miało coś podobnego, ale przestawienie NO na YES nic nie dało.

Zauważyłem że po "wymigotaniu się" z pulpitu znika mi partycja - dosyć szczególna bo z systemem, ale ustawiona na -1 (bootowalna, ale nie botuję z niej). Sytuacja wraca do normy po miękkim resecie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 30 lip 2017, 14:27 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 341
A czy nie możesz przeprowadzić małego testu - wczytać "goły" system i spróbować zmienić motyw na takim systemie?

Nie wiem, czy w AmigaOS4 jest możliwe wczytanie systemu "bez sekwencji startowej". Jeśli jest, mógłbyś z takiej opcji skorzystać.

Tą sytuację na pewno powoduje jakiś program, który blokuje ekran Workbencha przed zmianami, ale nie otwiera własnego okienka.

Cytuj:
Żadna z tych pozycji w tooltypach nie ma parametru CX_POPUP. ClickToFront miało coś podobnego, ale przestawienie NO na YES nic nie dało.

Każde Commodity, które wyświetla własne GUI może mieć ustalone CX_POPUP. Mówi ono, czy dane Commodity ma wyświetlić GUI po uruchomieniu, czy też nie. Jak wybierzemy, że nie - zawsze możemy wywołać GUI Commodity za pomocą odpowiedniego dla Commodity skrótu klawiszowego.

Akurat u mnie pod AmigaOS3.1 Commodity ClickToFront nie ma GUI. Program ten powoduje, że dwuklik myszą na okienkach powoduje ich wyciąganie na wierzch. W tool-typach możemy określić opcjonalnie dodatkowy klawisz, który trzeba wcisnąć by te okienka wyciągnąć.

Jednakże ClickToFront nie ma okienka konfiguracyjnego (GUI), bo parametr określa się przez tool-typy. Zresztą w Exchange guziki "Show Interface" i "Hide Interface" są nieaktywne.

Próbowałeś się pytać o to na forum Hyperionu?

Z mojej strony proponuję uruchomienie systemu bez sekwencji startowej bądź z wyłączonymi programami WBStartup i sprawdzenie, czy można ustawić motyw. Więcej nie potrafię pomóc.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 30 lip 2017, 17:57 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2883
Z programów, które masz w WBStartup ja nie uzywam X-Docka, strzelam że być może to jest przyczyna.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 1 sie 2017, 20:45 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 937
Hextreme napisał(a):
(...)Próbowałeś się pytać o to na forum Hyperionu? (...)

Nie ma sensu, ostatnio pytałem o diody na płycie głównej (co oznaczają jak się świecą przy zwieszce) to dostałem poradę żebym se poczyścił styki pamięci szmatką albo papierkiem. To jest taki poziom porad.
Kierunek myślenia był u ciebie dobry, ale trafił Mufa.
Usunąłem tego X-Docka, i dało się zainstalować SilverGreen, ale po restarcie (nawet miękkim) dalej miałem "stary" motyw. Dopiero jak ubiłem zegar i kalendarz, udało się wyjść z tego, ale wpierw przez przywrócenie domyślnego tematu bez akceleracji, i dopiero potem inny motyw. Że tak powiem "przetkało". Dopiero taki zestaw "czarów" dał sukces, bo albo ustawiony motyw nie dawał się trwale ustawić, a jak się udało - to nie dawał zmienić.
Do X-Docka nie wrócę, bo nic nie wnosi.

Ale nie ma pełnego sukcesu, bo oprócz SilverGreen i Classic to motywy gubią polskie znaki.
Przykładowo Zami:
Obrazek
Jest ó i ć, nie ma ą, ę, ś, ż. Inny efekt uboczny to górna belka pokazuje głupoty.

Skoro Enhancer rozwija się w sposób nie do końca kompatybilny z systemem, to może pojawi się w nim jakiś zastępnik tematów. Bo obecnie ich użycie jak widać jest problematyczne, a tworzenie - skrajnie uciążliwe.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 1 sie 2017, 21:07 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 341
Innymi słowy prawie wszystkie programy z Twojego WBStartup nie będące Commodities powodowały problem.

Skoro na forum Hyperionu nie ma kompetentnych osób to gdzie takowi są? Przecież właśnie tam znajdziesz programistów systemu oraz tych programów. Trzeba się do nich zwrócić, by skorygowali te błędy.

Coś czuję, że zamiera rzetelne, profesjonalne programowanie pod system Amigi. Mówiłem nie raz, API jest w rozsypce i to powoduje problemy.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO