Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 20 sie 2017, 13:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 10:35 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Cześć,
takie pytanie. Mam aktualnie na A1200 zainstalowany Workbench 3.1.
System nie wygląda za pięknie, jest czarnobiały, ma wielkie ikony, który ciężko pomieścić nawet na dużym ekranie.

Zainteresowałem się Amiga OS np. w wersji 4.1.
Chciałbym z czystej ciekawości spytać Was czy ten system da się zainstalować na A1200 i co bym do tego potrzebował? Na pewno rozszerzenie RAM (ile?). Czy jakiś dodatkowy procek?

Z góry dzięki za wskazówki


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 11:31 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
Nieopłacalne w twoim przypadku. Już lepiej kupić Tabora.
A1200 musiałbyś rozbudować o kartę PPC. Poniżej masz więcej na ten temat
http://www.amigaos.net/hardware/40/clas ... ped-models


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 10 sty 2017, 12:03 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
Doprecyzuję tylko słowa Adama. Aby odpalić 4.1 na A1200 potrzeba karty BlizzardPPC, większej ilości pamięci ram i najlepiej karty graficznej. Sprzęt obecnie tylko używany i bardzo drogi. Płyty Tabor nie kupisz na chwilę obecną ponieważ jest jeszcze w fazie rozwoju, ale rzeczywiście to może być ciekawe rozwiązanie w przyszłości (ale tyko dla amigowych geeków, którzy lubią system amigi).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 14:36 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
Można testować taką konfiguracje 1200 z 4.1 na winuae. Według mnie działa przyzwoicie, ale za wiele to się nie da zrobić. 128 mb które jest na blizardzie ledwo starcza na działanie systemu.
Ładniej nie będzie wyglądać, bo to dalej te same kości graficznie. Nawet jak gdzieś kupisz Blizarda to cena będzie abstrakcyjna ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 11 sty 2017, 18:41 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:03
Posty: 205
newhousik napisał(a):
Można testować taką konfiguracje 1200 z 4.1 na winuae. Według mnie działa przyzwoicie, ale za wiele to się nie da zrobić. 128 mb które jest na blizardzie ledwo starcza na działanie systemu...
update1 zniosło ten limit, tu było:
http://forum.amigaone.pl/amigaos-f3/amigaos-4-1-fe-update-1-t916.html#p8764


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 12 sty 2017, 20:08 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
pizzadriver napisał(a):
newhousik napisał(a):
Można testować taką konfiguracje 1200 z 4.1 na winuae. Według mnie działa przyzwoicie, ale za wiele to się nie da zrobić. 128 mb które jest na blizardzie ledwo starcza na działanie systemu...
update1 zniosło ten limit, tu było:
http://forum.amigaone.pl/amigaos-f3/amigaos-4-1-fe-update-1-t916.html#p8764

Update zniósł limit, ale tu mówimy o teście na winuae tylko po to żeby sprawdzić jak to będzie chodzić na Amidzę1200 z kartą turbo PPC. Jeżeli się mylę to możecie mnie sprostować ale chyba nie ma karty turbo do Amigi 1200 która pozwala zamontować więcej niż 128mb ?
Oczywiście po ostatniej aktualizacji pamięć pod winuae nie jest już problemem, sam korzystam z takiej konfiguracji i oczywiście w FullHD pod Uaegfx ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 12 sty 2017, 21:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
No paradoksalnie akurat do Blizzarda PPC mozna zamontowac 256MB. Tymczasem Cyberstorm PPC dla bardziej profesjonalnej A4000 umozliwia jedynie 128MB.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 12 sty 2017, 23:11 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
a faktycznie blizard, zapomniałem , ale i tak 256mb nie uratuje os.4.1, choć musiałbym sprawdzić takie ustawienie.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 12 sty 2017, 23:27 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
Dla mnie AmigaOS 4.1 na Amidze "classic" jest symbolem ciągłości rozwoju. Ale raczej takim też pokazaniem że da się, bo jednym z założeń przy powstawaniu OS 4 było uniezależnienie się od chipsetów. Jeżeli ktoś ma rozbudowaną 1200/4000 może "posmakować" najnowszej wersji systemu bez kupowania nowego komputera. Ale w każdym innym przypadku - nie bardzo ma to sens. Już lepiej taką 1200 rozbudować pod kątem gier, jakaś karta z 030 i troszkę RAM.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 13 sty 2017, 14:14 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 387
Ja kupę lat temu posmakowałem AmigaOS 4.0 na BlizzPPC i dlatego jestem tu. :) Ale obecnie polecam raczej WinUAE, mocne i7 i zabawę w OS 4.1 w ten sposób. W porównaniu do klasyka będzie szybciej, lepiej itd.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO