Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 12 gru 2017, 10:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 12:04 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
W folderze WBStartup mam różne ikonki. Jeśli je wyrzucę z tego folderu chciałbym by te zmiany zachowały się w Workbenchu.
Problem w tym, że po resecie/restarcie komputera ikony nada są w WBStartup.

Chcąc wyłączyć Workbencha (Quit) dostaję komunikat, że nie można ponieważ są uruchomione dwa programy.
Podpowiedzcie proszę
Jak sprawdzić jakie to są programy i jak je wyłączyć?
Oraz jak zapisać zmiany w WBStartup?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 17 sty 2017, 15:48 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 598
A jakie masz ikonki w katalogu WBStartup? W jakim celu chcesz korzystać z opcji Quit? :)

_________________
Amiga Rulez / YT | Nowa targowica - Zdrajcy Polski


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 sty 2017, 14:56 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
parallax napisał(a):
A jakie masz ikonki w katalogu WBStartup? W jakim celu chcesz korzystać z opcji Quit? :)


Np MagicMenu i kilka innych. Jeśli to istotne wieczorem podam jakie są konkretnie.
A chciałem je wyłączyć ponieważ zastanawia mnie jedna rzecz.
Amiga 1200 ma 2MB pamięci. Jak patrzę na YouTube to ludzie gdy włączają Amigę, po załadowaniu Workbencha mają wolne jakieś 1,8 MB.
Ja mam poniżej 1 MB wolnej pamięci. Zastanawiam się czy Workbench mi tyle zjada czy coś jest nie tak


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 sty 2017, 15:35 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 339
skr napisał(a):
W folderze WBStartup mam różne ikonki. Jeśli je wyrzucę z tego folderu chciałbym by te zmiany zachowały się w Workbenchu.
Problem w tym, że po resecie/restarcie komputera ikony nada są w WBStartup.

Chcąc wyłączyć Workbencha (Quit) dostaję komunikat, że nie można ponieważ są uruchomione dwa programy.
Podpowiedzcie proszę
Jak sprawdzić jakie to są programy i jak je wyłączyć?
Oraz jak zapisać zmiany w WBStartup?

Utwórz w katalogu WBStartup szufladę o nazwie np. "Wyłączone" lub "Disabled" (nazwa nie gra roli) za pomocą opcji "New Drawer" w menu "Window" i przenieś do niej ikonki z programami, które chcesz dezaktywować. Po prostu przenieś za pomocą myszy ikonki do tego katalogu przenosząc je nad ikonkę z tą szufladą.

Niektóre programy mogą zajmować dużo pamięci. Standardowo jakieś 1,7MB powinieneś mieć na standardowej Amidze 1200.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 sty 2017, 23:05 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): piątek, 6 sty 2017, 11:16
Posty: 15
Hextreme napisał(a):
Niektóre programy mogą zajmować dużo pamięci. Standardowo jakieś 1,7MB powinieneś mieć na standardowej Amidze 1200.


No i w sumie się zgadza. Przeniosłem programy z WBStartup do osobnego folderu i faktycznie po resecie nie uruchamiają się (nie mam np. Menu z prawego przycisku myszy).
Ale pamięci mam poniżej 1 MB.

Gdy natomiast uruchamiam Workbencha z dyskietki - mam ok 1.8 MB wolnej pamięci.
Co w takim razie zajmuje mi pamięć skoro w WBStartup nic już nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 20 sty 2017, 23:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2819
Wklej jeszcze tutaj zawartość Twoich plików startup-sequence i user-startup.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 21 sty 2017, 14:22 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 804
Polecenie addbuffers - ustawia ile pamięci jest zużywane na cache dla dysku.
Przy paru partycjach na dysku na a1200 z standardowymi 2 MB ram zostaje po starcie mniej niż 1 MB ram wolnej pamięci.
Trzeba się pobawić tym poleceniem, i odpowiednio ustawić w user-startup.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 sty 2017, 09:54 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 15:34
Posty: 73
skr napisał(a):
... Gdy natomiast uruchamiam Workbencha z dyskietki - mam ok 1.8 MB wolnej pamięci.
Co w takim razie zajmuje mi pamięć skoro w WBStartup nic już nie ma.


Zapewne jest to efekt alokowania pamięci przez filesystem dysku twardego. Ile masz partycji i jakie wartości masz wprowadzone dla bufora dysku (nie pamiętam dokładanie jak się ta opcja nazywała, ale można ją znaleźć w HDToolBox)??
Myślę, że modyfikacja tego parametru na mniejszy rozwiąże częściowo problem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO