Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest środa, 20 cze 2018, 15:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 2 sty 2018, 16:59 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 737
Mógłby ktoś podesłać zrzut jakie ma rozdzielczości w Prefs-Picasso96Mode? Gdzieś mi się zapodziały i teraz nie mogę uruchomić części gier czy RunInUAE - mam czarny screen. Nie wiem teraz czy to wina karty graficznej czy właśnie tych ustawień. Próba ustawienia rozdzielczości np. 320x240 kończy się komunikatem o zbyt dużym rozmiarze dla karty graficznej (?).


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 2 sty 2018, 17:38 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3084
Emu napisał(a):
Mógłby ktoś podesłać zrzut jakie ma rozdzielczości w Prefs-Picasso96Mode? Gdzieś mi się zapodziały i teraz nie mogę uruchomić części gier czy RunInUAE - mam czarny screen. Nie wiem teraz czy to wina karty graficznej czy właśnie tych ustawień. Próba ustawienia rozdzielczości np. 320x240 kończy się komunikatem o zbyt dużym rozmiarze dla karty graficznej (?).


Generalnie wydaje mi się że po którymś tam uaktualnieniu systemu lub też sterowników od Hansa wyskakuje taki właśnie komunikat (przynajmniej w przypadku Radeonów SI). Tak że niczego nie przetestujesz ani nie wyregulujesz z podglądem na żywo. Druga sprawa po HDMI raczej nie osiągniesz nic mniejszego niż 640x480. W przypadku starego Radeona 9000Pro i VGA nie było problemu z 320x240, pamiętam że już na Radeonie HD 6800 i złączu DVI-I (plus przelotka VGA) było gorzej, gdyż najniżej zszedłem do poziomu 480x360 co oznaczało że przy emulatorach miałem czarną ramkę, choć stosunkowo niedużą w porównaniu do standardowego 640x480.

Jednakowoż po przesiadce na R9 270 i zmianie monitora na HDMI tak niska rozdzialka już nie chciała mi działać. Ostatecznie się poddałem i jedyne co stworzyłem to typowo amigowy tryb 640x512, a w E-UAE włączyłem skalowanie z 320x256 na 640x512. Sekcja GFX w moim .uaerc wygląda tak:
Kod:
# gfx_fullscreen_amiga=trueto
gfxcard_size=16
amiga.screen_type=ask
sdl.use_gl=true
gfx_width_windowed=640
gfx_height_windowed=512
gfx_fullscreen_picasso=yes
gfx_lores=false
gfx_linemode=double
gfx_center_horizontal=true
gfx_center_vertical=true


Nie wiem czy skalowanie w górę ma jakiś wpływ na wydajność, lecz zapewniam że do lowresowych rzeczy mocy w X5000 Ci wystarczy. 640x512 to chyba da radę z poziomu tooltypów w ikonie ustawić. Jeśli nie to odpal to nieszczęsne P96Mode i ustaw podobnie jak ja mam w załączniku. Ten tryb testowany z poziomu P96Mode też wyświetla komunikat "large screen for this card", ale pod systemem mi działa, więc po prostu go zapisz bez testowania i zobacz jak to będzie wyglądało u Ciebie.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 2 sty 2018, 18:41 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 737
Dzięki Mufa za szczegółową odpowiedź. RunInUAE uruchomiło się po tym, jak ustawiłem wszystko zgodnie z Twoim screenem (ale tylko w oknie, na pełnym ekranie mam komunikat z monitora brak sygnału). Dalej nie mogę uruchomić pewnych gier, np. Jagged Alliance 2 - wcześniej działało. nIe wiem czego to wina. Zmieniłem kartę na R9 270 i zaktualizowałem sterowniki przez "Updater". Wcześniej miałem R7 250. Ale zmieniłem też monitor, może to jest problemem?

EDIT: wziąłem się ponownie za Jagged Alliance 2 - zmieniłem w tooltypie ustawienie na okienko i oczywiście poszło.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 sty 2018, 23:11 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 737
Po serii dłuższych testów stwierdzam, że coś dziwnego dzieje się z kartą lub sterownikami. Nie mogę przełączyć się pod WB na rozdzielczość 640x480 - mój monitor oczywiście ją obsługuje. Co dziwniejsze, po zabawach w prefsach z włączaniem wykrywania parametrów i restarcie na pewien czas wszystko wraca do normy by po kolejnym restarcie znów "zniknąć". Ktoś spotkał się z czymś takim?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO