Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 17 paź 2017, 05:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 6 mar 2015, 01:53 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 535
Czy ktoś może zapodać zawartość tego pliku. Bo u mnie go nie ma, w związku z tym
muszę odpalać sieć po każdym boocie, ponad to z niewiadomych względów gdy próbuję
odpalić sieć to w okienku Dialera wywala mi time-out i znowu nie mogę się połączyć z siecią.
Nie wiem czy to wina bety czy ja coś pokręciłem, staram się to ustalić.

Poza tym gdy używam twórcy połączeń, to ustawia mi domyślnie pppoe zamiast
DHCP-LAN. Pomimo że ustawiam DHCP i nigdzie nie ustawiałem tego drugiego.

Z innej beczki, SGrab ma ustawione w domyśle zapisywanie plików jako IFF, czy da się to jakoś
zmienić na PNG czy JPG? Nie wiem jakiś plik z preferencjami albo ToolTajpy?

Odnośnie ToolTajpów. Czy jedyny sposób na dowiedzenie się o dostępnych tooltajpach dla danego
programu/komendy to dokumentacja albo kontakt z autorem? Wiem że AOS 3.x chyba w SnoopDosie
można było "przechwycić" czego szuka program podczas uruchamiania, czy jest taka możliwość pod 4.x?

Czy jest jakieś narzędzie do naprawy partycji FFS2? Patrzyłem w OS4Depot ale nic nie znalazłem.

Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do głowy. Program Find, jak kurka tego używać.
Co bym nie wpisał, to pisze mi file not found.
W pierwszym wierszy jest Pattern a w drugim Content. Czy pierwszy po prostu dotyczy nazwy,
a drugi ciągu znaków w pliku?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 6 mar 2015, 18:06 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Widziałem już Twoje problemy z siecią i nic z nich nie rozumiem. Może napiszę co ja robię żeby mieć sieć pod OS4.x. Otwieram Prefs klikam na Internet klikam Nowy wybieram sterownik karty sieciowej zgodny z moją kartą zaznaczam Konfiguruj dynamicznie (DHCP) klikam użyj później w głownym oknie zapisz i mam sieć. Żadnych "czarodziejów" nigdy nie używam. Oczywiście w domu Router z właczonym DHCP i amiga spięta kablem z routerem.
Network Startup wygląda tak:
; $VER: Network-Startup 53.2 (01.06.2011)

AddNetInterface QUIET DEVS:NetInterfaces/~(#?.info)

; Add below this line applications that need a running network

Co do narzędzia do naprawy dysków jest w systemie ale ....... jeżeli go nie masz to witaj w klubie posiadaczy nowych Amiga z AEon :D
Zostaje Czekać CZEKAĆ i .... CZEKAĆ aż nam ktoś pomoże :mrgreen: :twisted: O ile pamiętam to cudo nazywa się PartitionWizard i nie lubi AEonu :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 6 mar 2015, 19:16 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 535
Cytuj:
Widziałem już Twoje problemy z siecią i nic z nich nie rozumiem
No ja trochę rozumiem, nie wiem tylko skąd one się biorą :lol:
Poza tym dzięki za "wydruk z pliku Network-Startup. Nic skomplikowanego, mogę se z palca wklepać jeśli zajdzie potrzeba.

Co masz na myśli pisząc że Partition Wizard nie lubi AEONu? Widziałem go gdzieś na dysku systemowym, nie jestem pewny
tylko czy nie jest już za późno na naprawę :mrgreen:. (Cholera mój nowy HighScore z MACE poszedł się kochać :twisted:)

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 6 mar 2015, 20:15 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Radek Cz napisał(a):
Cytuj:
Widziałem już Twoje problemy z siecią i nic z nich nie rozumiem
No ja trochę rozumiem, nie wiem tylko skąd one się biorą :lol:
Poza tym dzięki za "wydruk z pliku Network-Startup. Nic skomplikowanego, mogę se z palca wklepać jeśli zajdzie potrzeba.

Co masz na myśli pisząc że Partition Wizard nie lubi AEONu? Widziałem go gdzieś na dysku systemowym, nie jestem pewny
tylko czy nie jest już za późno na naprawę :mrgreen:. (Cholera mój nowy HighScore z MACE poszedł się kochać :twisted:)


Bo na X1000 wogóle się nie uruchamia i w FE go usunęli z instalacji.
Acha odpowiednikiem SnoopDosa jest Snoopy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 6 mar 2015, 21:00 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Radek Cz napisał(a):
Czy ktoś może zapodać zawartość tego pliku.


Ja mam taki sam jak u Toma K.

Cytuj:
Z innej beczki, SGrab ma ustawione w domyśle zapisywanie plików jako IFF, czy da się to jakoś
zmienić na PNG czy JPG? Nie wiem jakiś plik z preferencjami albo ToolTajpy?


Tak wystarczy w tooltypach wpisać PNG lub JPG, listę komend masz podaną w załączonej dokumentacji do SGraba.

Cytuj:
Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do głowy. Program Find, jak kurka tego używać.
Co bym nie wpisał, to pisze mi file not found.
W pierwszym wierszy jest Pattern a w drugim Content. Czy pierwszy po prostu dotyczy nazwy,
a drugi ciągu znaków w pliku?


W pierwszym polu "wzorzec" czy jak wolisz "pattern" jesli wpiszesz jakiś wyraz to powinno Ci w wynikach wyszukiwania pokazać wszystkie pliki zawierające w sobie ów ciąg znaków. Być może system dla X5000 jest jeszcze za bardzo beta i coś tam z wyszukiwarką jest nie tak. Możesz też popróbowac jakiegoś zewnętrznego programu np. FindMore.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 6 mar 2015, 21:04 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
TomK napisał(a):
Zostaje Czekać CZEKAĆ i .... CZEKAĆ aż nam ktoś pomoże :mrgreen: :twisted: O ile pamiętam to cudo nazywa się PartitionWizard i nie lubi AEonu :mrgreen:


Ja bym za bardzo nie czekał, bo o ile mnie pamięć nie myli to owe narzędzie było rozwijane przez tę samą osobę co XjFS i czasami można się niedoczekać. Natomiast czekałbym na następcę owego filesystemu oraz następcę programu do naprawiania plików ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 22:57 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 535
Nie będę zakładał nowego wątku ale mam więcej pytań, niech to będzie takie moje miejsce proszenia o pomoc.

Po zainstalowaniu Hollywooda i Designera wyskakuje mi wiadomość, zaraz po załadowaniu systemu, jak na załączonym obrazku.
Załącznik:
Grab_07-maj-17_19h13m40s.png
Grab_07-maj-17_19h13m40s.png [ 6.06 KiB | Przeglądane 332 razy ]
Ktoś ma jakiś pomysł, jak to naprawić?


Ponad to przy próbie uruchomienia Designera wyskakuje odnośnie pluginów apng i muiroyale:
Załącznik:
Grab_08-maj-17_21h52m47s.png
Grab_08-maj-17_21h52m47s.png [ 6.85 KiB | Przeglądane 332 razy ]
O co chodzi?
PS1. Dodam, że Designer się uruchamia bez kłopotu, nie wiem tylko czy mógłbym użyć tych "wtyczków".

PS2. Mam dwie wersje OWB, w jednej są fav ikonki w drugiej nie. Obie mają tą samą wersję w "About",
dlaczego tak jest?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 03:34 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Radek Cz napisał(a):
Nie będę zakładał nowego wątku ale mam więcej pytań, niech to będzie takie moje miejsce proszenia o pomoc.

Po zainstalowaniu Hollywooda i Designera wyskakuje mi wiadomość, zaraz po załadowaniu systemu, jak na załączonym obrazku.
Załącznik:
Grab_07-maj-17_19h13m40s.png
Ktoś ma jakiś pomysł, jak to naprawić?



To nie jest wina Hollywood i Designera. Od chyba wczoraj też mi to wyskakuje a nie mam tych programów. Czy aby nie odpalałeś tego nowego WorkbenchExplorera bo ja się tym bawiłem i jego podejrzewam. Może jutro znajdę czas żeby się temu dokładniej przyjrzeć.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 07:41 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
To nie jest wina eksplorera, to jest wina Falkenhahna, który z tego co się podejrzewa nie kompiluje swojego programu z użyciem najnowszego SDK. Zdradzę że o ile w przypadku AmigaOS 4.1 FE u 1 nie działa tylko kilka wtyczek, to np. w nowszych wersjach nie działa już żadna wtyczka. Falkenhahn o tym wie, ale jak twierdzi nie ma dostępu do betawersji systemu i nie ma obowiązku tworzyć tak by działało to na wersjach niepublicznych. Problem w tym że wtyczki częściowo nie działają już w wersji systemu którą używają wszyscy.

Może więc doczekamy się jednak jakiejś wersji Hollywood 7.01 skompilowanej tak by wszystkie wtyczki działały (nie wykluczam że w ostatnim czasie ktoś od Hyperionu kontaktował się z Airsoftem w tej sprawie). Natomiast na dziś jedyną szansą jest zainstalowanie starszej wersji AmigaOS lub podmiana niektórych komponentów (polecam starszą wersję DOS.library), przy czym jak coś skompilujesz na starszym systemie z użyciem wtyczek, które na nowszym systemie nie działają, to jak potem to opublikujesz, to ludziom używającym AmigaOS 4.1 FE u1 taka kompilacja nie zadziała.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 16:36 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 23:31
Posty: 535
Czyli najlepiej nie używać tych w tyczek w swojej twórczości w Hollywood, przynajmniej do póki nie zostanie to poprawione.

Cytuj:
Czy aby nie odpalałeś tego nowego WorkbenchExplorera bo ja się tym bawiłem i jego podejrzewam.
Nie, nie używałem WE. Pokazało mi się to po zainstalowaniu H i D.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 16:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2744
Jeśli chodzi o moje produkcje to mniej więcej od 1.5 roku operuje na plikach png i jpg (z rzadka iff) muzyce w 16-bitowym Wav (32-bitowe nie są supportowane) lub od czadu do czasu modułach Protrackera i animacjach Avi Mjpeg, czasem animgif. To dość ograniczona liczba formatów względem teoretycznych możliwości Hollywood, lecz przynajmniej te formaty nie opierają się na wtyczkach, więc nie mam problemów. No i jak pokazuje ileś tam odcinków Alfabetu Amigi, da się z takiego zestawu sklecić produkcję.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 14:05 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 wrz 2012, 08:07
Posty: 208
Radek Cz napisał(a):
Czyli najlepiej nie używać tych w tyczek w swojej twórczości w Hollywood, przynajmniej do póki nie zostanie to poprawione.

Cytuj:
Czy aby nie odpalałeś tego nowego WorkbenchExplorera bo ja się tym bawiłem i jego podejrzewam.
Nie, nie używałem WE. Pokazało mi się to po zainstalowaniu H i D.


Konflikt jest między RghnioServer a danym programem. Jeżeli denerwuje Cię ten komunikat przy starcie to musisz w ustawieniach Notifications w Prefs wyłączyć (odptaszkować) dany program bądź usunąć go całkiem z listy. Oczywiście wtedy Righnio nie będzie pokazywał w dymkach komunikatów danego programu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO