Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest poniedziałek, 26 cze 2017, 07:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 17 sty 2015, 11:58 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 341
Czy coś się zmieniło w kwestii polskiej klawiatury a angielskiego locale systemu? Poprzednio miałem ustawione to tak: język polski, potem skasowałem polskie katalogi, klawiatura polska. Tylko tak mogłem mieć system po angielski, a pisać po polsku. Z tego co widzę w najnowszej wersji systemu chyba muszę zrobić podobnie? Czy czegoś nie wiem?
Dotyczy się to również innych śmiesznych języków jak: ruski, czy japoński. ;) Czy Hyperion w ogóle bierze takie dziwne kraje pod uwagę przy rozwoju? Może ktoś z beta testerów szepnie im słówko, aby zrobili kodowanie znaków niezależnie od wybranego języka?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 17 sty 2015, 13:45 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
radzik napisał(a):
Czy coś się zmieniło w kwestii polskiej klawiatury a angielskiego locale systemu? Poprzednio miałem ustawione to tak: język polski, potem skasowałem polskie katalogi, klawiatura polska. Tylko tak mogłem mieć system po angielski, a pisać po polsku. Z tego co widzę w najnowszej wersji systemu chyba muszę zrobić podobnie? Czy czegoś nie wiem?
Dotyczy się to również innych śmiesznych języków jak: ruski, czy japoński. ;) Czy Hyperion w ogóle bierze takie dziwne kraje pod uwagę przy rozwoju? Może ktoś z beta testerów szepnie im słówko, aby zrobili kodowanie znaków niezależnie od wybranego języka?


Kiedyś w czasach AmigaOS 4.0 było można wybrać niezależnie. Potem w końcówce rozwoju 4.0 lub jakoś na początku AOS 4.1 to się zmieniło i dziś jest tak jak jest. Szeptane i to głośno przez betetesterów też było. Powiem tylko że pewien bardzo znany amigowiec i betatester, własnie z powodu sporu na temat tej zmiany w systemie przestał testować AOS 4, a w konsekwencji przestał amigować. Twórcy systemu uznali jednak że tak jest lepiej, bardziej intuicyjnie itp.

Skoro oni mają własną wizję na temat ergonomiczności i intuicyjności rozwiązań w tym zakresie, to już raczej nikt im nie przegada i trzeba się z tym pogodzić, tudzież obchodzić sprawę sposobami, jak to uczyniłeś Ty.

Może gdyby było większe ciśnienie całego środowiska.... Podejrzewam jednak że takich co używają angielskiej lokalizacji a nie swojej macierzystej jest w krajach nieanglojęzycznych z 1 - 2%. Większości więc ten problem nie przeszkadza, a nawet prawdopodobnie nie jest znany.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 mar 2015, 09:50 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
Podepnę się pod wątek, bo rzecz tyczy się również AOS 4.1 FE i locale. Czy coś się zmieniło również w kwestii fontów? Straciłem polskie znaki (a może ich nie było po instalacji, nie zauważyłem) i w menu po prostu są pomijane. Czy czcionka domyślnie ustawiona - u mnie to Bitstream Vera Sans Mono i Oblique w rozmiarach 14 i 16 - posiada w ogóle polskie znaki? Jakich czcionek używacie, żeby to sensownie wyglądało i miało nasze narodowe znaczki w komplecie?

_________________
AmigaOne X5000


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 23 mar 2015, 11:49 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
Dziwne :?: Pomijając już fakt Bitstream Vera od dawna nie jest czcionką systemową (owszem kiedyś była alo to lata temu, chyba jeszcze w czasach AmigaOS 4.0), to ta czcionka ze względu na protesty m.in polskich użytkowników została poprawiona pod kątem obsługi polskich znaków. Zanim jednak została poprawiona twórcy systemu zdecydowali sie na zmianę domyślnej czcionki na DejaVu.

Zatem po pierwsze z jakiś wzgledów nie masz ustawionej domyślnej czcionki systemowej. A po drugie albo używasz bardzo starej wersji czcionki Bitstrem Vera, która jeszcze nie obsługiwała naszych znaków, albo masz coś nie tak ustawione w preferencjach klawiatury bądź lokalizacji.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 24 mar 2015, 02:13 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
Nie mam zielonego pojęcia skąd się wzięły te czcionki i czemu nie pomagała zmiana locale, czcionek itp. W każdym razie pomogła reinstalacja - niestety - całego systemu - odtąd domyślna czcionka to faktycznie jak mówisz DejaVu.

_________________
AmigaOne X5000


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 mar 2015, 13:37 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:11
Posty: 538
A nie mogłeś spróbować pokombinować z plikiem konfiguracyjnym? :)

_________________
Amiga Rulez / YT | Marian Kowalski o szKODnikach


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 25 mar 2015, 13:46 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 584
parallax napisał(a):
A nie mogłeś spróbować pokombinować z plikiem konfiguracyjnym? :)


Nie :P

Coś się pomieszało widać po instalacji któregoś z programów, bo również przestały działać motywy i parę innych rzeczy. Wolałem więc zacząć od nowa :D

_________________
AmigaOne X5000


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 28 lut 2017, 23:18 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 341
Odświeżę temat. Nawiązałem kontak z gościem, który mi podpowiedział jak można by zrobić angielskie lokale z polską klawiaturą. Całość wydaje się dość prosta, tak więc wystarczy zmodyfikować tak język angielski aby miał zaszyte w sobie kodowanie ISO2. Trzeba do tego SDK i pewnie bladego pojęcia jak zedytować wspomniany język angielski. Czy ktoś ma widzę lub może coś takiego zrobić? Byłoby to nie tylko pomcne dla Polaków, ale też innych nacji z komicznymi literkami.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 mar 2017, 01:39 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
Pytanie czy to jest aż tak ważna rzecz, w końcu ilu Polaków ma chęć rezygnacji z rodzimej lokalizacji? Nie sądzę że więcej niż pięciu. Rozumiem gdyby ktoś sam od siebie z własnej inicjatywy w tym dłubał - jego hobby, jego wolny czas. Natomiast szukać kogoś i specjalnie namawiać do zaangażowania się w ten temat jest moim zdaniem tak samo zasadne jak inicjowanie któregoś z kolei projektu produkcji obudów do A1200. Niby fajnie że coś się dzieje, lecz jest milion ważniejszych spraw w które powinni angażować się amigowcy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 mar 2017, 02:57 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 806
Pomijając że radzikowi by się przydało... Dlaczego Polaków? Problem dotyczy użytkowników całego świata - nie wszyscy mają zlokalizowany system.
A pomyśl czy nie przydało by się to w razie gdyby któraś wersja systemu nie została spolszczona?
No i argument ludzki - nieładnie myśleć w sposób "jak czegoś nie potrzebuję to inni nie muszą mieć". :]


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 mar 2017, 03:34 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2611
No ale Radzik znalazł już sposób na obejście problemu co opisał w książce. Tak więc jak ktoś się uprze by pracować z angielskim systemem i pisać po polsku np. po to by stworzyć książkę z ilustracjami, które będą bardziej zjadliwe dla czytelnika zagranicznego, to jak najbardziej się da, co Radzik udowodnił w praktyce.

Oczywiście nikomu nie bronię tworzenia bardziej elegancich alternatywnych rozwiązań, przy czym podtrzymuję opinię że są ważniejsze rzeczy do zrobienia, których nijak nie da się obejść: przeglądarka, klient pocztowy ze 100% sprawną obsugą protokołu imap, porządny edytor wideo itp. itd. Naprawdę nie sądzę by dla przeciętnego nie anglojęzycznego użytkownika AmigaOS 4 sprawa zintegrowania lokalizacji z mapą klawiatury była w pierwszej dziesiątce najważniejszych problemów. Gdyby to naprawdę ludziom istotnie doskwierało, to już dawno byłaby wywierana presja na Hyperion by powrócić do wcześniejszego rozwiązania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 mar 2017, 14:45 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 341
Wychodzi na to, że lepiej jak sam się nauczę pracować z SDK niż zapytać się czy ktoś mógłby / umie coś takiego zrobić. Wydaje mi się, że to robota na parę chwil dla kogoś kto się zna. Ale mogę się mylić, być może trzeba tyle czasu co na wypuszczenie nowego Odyssey.

Sposób opisany w książce jest obejściem a nie rozwiązaniem.

Poza tym jak Hyperion by myślał sensownie dawno by przeszedł na UTF a nie to co teraz jest w systemie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO