Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 17 sie 2018, 08:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 12:23 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 467
U mnie NGFS jest ok, ale poza Odyssey, Timberwolf i eNewsreader. Pewnie cos sie jeszcze znajdzie, ale jak na razie reszta dziala.

Rozwiazanie z FFS2 opisalem jako najprostsze, nic nie trzeba dokladac, zmieniac itd. Z SFS jest troche gimastyki aby go dodac.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 19:34 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3133
Sprawdziłem u siebie, na wszystkich partycjach SFS i NGFS mam blok 512 i 600 buforów.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 14 lip 2017, 11:12 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Mufa napisał(a):
Sprawdziłem u siebie, na wszystkich partycjach SFS i NGFS mam blok 512 i 600 buforów.


Dzięki, mam tak samo na wszystkich partycjach. Czy mógłbyś na partycji systemowej sprawdzić jaki komunikat wyrzuca program NGFCheck (jest w C:, wystarczy z shella uruchomić NGFCheck nazwa_partycji)? U m,nie pokazuje błędy już na wszystkich partycjach.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 14 lip 2017, 18:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3133
Kod:
 ngfcheck sdh6:
NGFCheck 54.26 (18.12.2016) Debug version

Examining volume 'sdh6:' on device 'SDH6:'

Pass 1: Start checking volume tree
 - first pass looks OK

Pass 2: Checking BitMap for double allocations
 - second pass looks OK

Pass 3: Checking BitMap for 'lost' blocks
 - BitMap has no 'lost' blocks

Grand total:
88990 files with 0 extension headers and 546 comments
6717 dirs with 52 extension headers and 0 comments
0 Hard links
0 Soft links with 0 comments
Blocks used: 1297298 (x 2048) = 2.53 GB
(37 Fixed data, 95759 meta data, 1201502 file data)

Volume 'sdh6:' looks OK


Tak to wygląda u mnie, ciekawostką jest ta liczba w nawiasie przy bloku, podana jako 2048 ale w MediaToolBox na pewno mam podane 512.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 lip 2017, 08:29 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 835
Ja mam na swojej Amidze 500 1 GHz od nowości wszystkie partycje w SFS.
Wersja ta co była z system. Chodzi bez problemu.
Polecam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 lip 2017, 09:02 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3133
@Emu

Zapewne to już sprawdziłeś ale dla pewności zapytam o kable SATA, czy są w miarę dobre z metalowymi zwciskami?

Pamiętam że jak skłdałem swoją X1000, to powpinałem tandetę za 5zł, którą akurat miałem pod ręką. To były przewody z samymi plastikowymi wtyczkami bez żadnych zacisków. No i potem nie raz i nie dwa przeżywałem horror, kiedy to np. Amiga w ogóle nie chciała mi się zabootować, albo w czasie pracy miewałem jakieś frezy komputera. Przypuszczam że HDD też musiał wówczas sypać błędami, choć wtedy nie było jeszcze NGFChecka a Partiton Wizard nie działał, więc akurat nie zwróciłem na to uwagi. Pamiętam że małem w zapasie kilka takich kabli, lecz ich wymiana, jeśli w ogóle pomagała, to na krótko, natomiast po wymianie tasiemek na trochę lepsze te z metalowymi zaciskami, problem zniknął całkowicie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 lip 2017, 15:33 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 739
Mufa, to u Ciebie dobrze to wygląda, u mnie pozycja trzecia pokazuje jakieś błędy alokacji w bitmapie (?). Na pewno tasiemkę do pierwszego dysku mam z metalowym zatrzaskiem, do drugiego o ile pamiętam - bez, sprawdzę i wymienię.

Zainstalowałem SFS z Enhancera, oczywiście zajęło mi to sporo czasu, żeby rozkminić czemu nie ma tego filesystemu w MediaToolbox. W moim przypadku nie dodało wpisu do kicklayout. Sformatowałem wszystkie partycje po za systemową w SFS/02, blok 512 i buffers 600. Tu też mam małą zagwozdkę, bo później znalazłem na AmiWiki, że buffers powinno być 5000 dla maksymalnej wydajności - także cała ta zabawa jest dla mnie niejasna z tymi ustawieniami.

U mnie też NGFcheck w nawiasie pokazuje 2048 zamiast 512. Czytałem dokumentację tego systemu i okazuje się, że on sam dobiera pożądany blok. Tzn. określi i sam dobierze na podstawie danych odczytanych z dysku, jeśli podasz niższy to nadpisze na ten, który uważa za stosowny. Jeśli podasz wyższy od założonego przez filesytem - taki pozostanie.

Posprawdzam te tasiemki i spróbuję ponownie, bo to co ostatnio się zaczęło dziać to jakaś masakra. Czuję jednak, że przejdę na SFS/02.

Problem mam z nim jednak taki, że nie wiem jak sformatować partycję główną w SFS. Dlaczego? Dlatego, że po zainstalowaniu SFS z Enhancera mogę zmienić system plików, tyle, że trzeba restart zrobić i sformatować partycję główną - a to się oczywiście nie zdarzy bo zwyczajnie system się nie uruchomi. Trzeba zabootować z CD z systemem i tu kolejny zonk bo na płycie jest tylko system plików CD, FFS i NGFS.

Może ktoś ma jakiś pomysł, po za modyfikacją płyty CD?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 lip 2017, 22:38 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3133
No pomysł, to podałem już wcześniej, czyli dwie bootowalne partycje systemowe. Bootujesz sie z zapasowej i formatujesz tę główną. Ewentualnie można wypalić nieco zmodyfikowaną wersję płyty z systemem, gdzie obok tego co Hyperion dał fabrycznie, dograłbyś SFS i zmodyfikował odpowiednio kicklayout.

Bufory to w sumie można dać i 5 000 a można nawet i 10 000, tyle że zeżre Ci więcej RAMu. Pamiętam że w czasach klasyka szukałem kompromisów między wydajnością a zajętością pamięci (im więcej buforów i im większa partycja tym mniej wolnej pamięci). Teraz w sumie nie zajmowałem się tym zagadnieniem jakoś specjalnie. Wszak ilośc RAMu w klasyku a ilość RAMu w Amigach One to dwa różne światy, z drugiej strony wielkość partycji to już też nie 4GB a dziesiątki razy więcej. Tak że nie ma co się dziwić że na starcie AmigaOS 4.1 zżera zazwyczaj sporo powyżej 200MB MB RAMu (bo jakąś tam część zabierają też bufory).

W sumie możesz poeksperymentować jak to będzie wyglądało z dostępną pamięcią operacyjną po zwiększeniu buforów do 5 tysięcy i czy gra jest warta świeczki. Ja w ciemno przyjąłem że w dobie dysków SSD domyślna wielkość 600 buforów wystarczy, ale przyznaję że żadnych testów z innymi wartościami nie robiłem, więc moje założenia mogą być błędne.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 16 lip 2017, 08:16 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 467
Według mnie najlepiej zrób sobie systemowa partycje NGFS z 600 buforów i blokiem 512. Cała resztę już według uznania. Tak jak Mufa mówi, obecnie mamy dyski SSD, więc 600 buforów styka.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO