Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 20 sty 2018, 05:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 12:23 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 445
U mnie NGFS jest ok, ale poza Odyssey, Timberwolf i eNewsreader. Pewnie cos sie jeszcze znajdzie, ale jak na razie reszta dziala.

Rozwiazanie z FFS2 opisalem jako najprostsze, nic nie trzeba dokladac, zmieniac itd. Z SFS jest troche gimastyki aby go dodac.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 lip 2017, 19:34 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2883
Sprawdziłem u siebie, na wszystkich partycjach SFS i NGFS mam blok 512 i 600 buforów.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 14 lip 2017, 11:12 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 690
Mufa napisał(a):
Sprawdziłem u siebie, na wszystkich partycjach SFS i NGFS mam blok 512 i 600 buforów.


Dzięki, mam tak samo na wszystkich partycjach. Czy mógłbyś na partycji systemowej sprawdzić jaki komunikat wyrzuca program NGFCheck (jest w C:, wystarczy z shella uruchomić NGFCheck nazwa_partycji)? U m,nie pokazuje błędy już na wszystkich partycjach.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 14 lip 2017, 18:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2883
Kod:
 ngfcheck sdh6:
NGFCheck 54.26 (18.12.2016) Debug version

Examining volume 'sdh6:' on device 'SDH6:'

Pass 1: Start checking volume tree
 - first pass looks OK

Pass 2: Checking BitMap for double allocations
 - second pass looks OK

Pass 3: Checking BitMap for 'lost' blocks
 - BitMap has no 'lost' blocks

Grand total:
88990 files with 0 extension headers and 546 comments
6717 dirs with 52 extension headers and 0 comments
0 Hard links
0 Soft links with 0 comments
Blocks used: 1297298 (x 2048) = 2.53 GB
(37 Fixed data, 95759 meta data, 1201502 file data)

Volume 'sdh6:' looks OK


Tak to wygląda u mnie, ciekawostką jest ta liczba w nawiasie przy bloku, podana jako 2048 ale w MediaToolBox na pewno mam podane 512.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 lip 2017, 08:29 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 18:21
Posty: 812
Ja mam na swojej Amidze 500 1 GHz od nowości wszystkie partycje w SFS.
Wersja ta co była z system. Chodzi bez problemu.
Polecam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 lip 2017, 09:02 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2883
@Emu

Zapewne to już sprawdziłeś ale dla pewności zapytam o kable SATA, czy są w miarę dobre z metalowymi zwciskami?

Pamiętam że jak skłdałem swoją X1000, to powpinałem tandetę za 5zł, którą akurat miałem pod ręką. To były przewody z samymi plastikowymi wtyczkami bez żadnych zacisków. No i potem nie raz i nie dwa przeżywałem horror, kiedy to np. Amiga w ogóle nie chciała mi się zabootować, albo w czasie pracy miewałem jakieś frezy komputera. Przypuszczam że HDD też musiał wówczas sypać błędami, choć wtedy nie było jeszcze NGFChecka a Partiton Wizard nie działał, więc akurat nie zwróciłem na to uwagi. Pamiętam że małem w zapasie kilka takich kabli, lecz ich wymiana, jeśli w ogóle pomagała, to na krótko, natomiast po wymianie tasiemek na trochę lepsze te z metalowymi zaciskami, problem zniknął całkowicie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 lip 2017, 15:33 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 690
Mufa, to u Ciebie dobrze to wygląda, u mnie pozycja trzecia pokazuje jakieś błędy alokacji w bitmapie (?). Na pewno tasiemkę do pierwszego dysku mam z metalowym zatrzaskiem, do drugiego o ile pamiętam - bez, sprawdzę i wymienię.

Zainstalowałem SFS z Enhancera, oczywiście zajęło mi to sporo czasu, żeby rozkminić czemu nie ma tego filesystemu w MediaToolbox. W moim przypadku nie dodało wpisu do kicklayout. Sformatowałem wszystkie partycje po za systemową w SFS/02, blok 512 i buffers 600. Tu też mam małą zagwozdkę, bo później znalazłem na AmiWiki, że buffers powinno być 5000 dla maksymalnej wydajności - także cała ta zabawa jest dla mnie niejasna z tymi ustawieniami.

U mnie też NGFcheck w nawiasie pokazuje 2048 zamiast 512. Czytałem dokumentację tego systemu i okazuje się, że on sam dobiera pożądany blok. Tzn. określi i sam dobierze na podstawie danych odczytanych z dysku, jeśli podasz niższy to nadpisze na ten, który uważa za stosowny. Jeśli podasz wyższy od założonego przez filesytem - taki pozostanie.

Posprawdzam te tasiemki i spróbuję ponownie, bo to co ostatnio się zaczęło dziać to jakaś masakra. Czuję jednak, że przejdę na SFS/02.

Problem mam z nim jednak taki, że nie wiem jak sformatować partycję główną w SFS. Dlaczego? Dlatego, że po zainstalowaniu SFS z Enhancera mogę zmienić system plików, tyle, że trzeba restart zrobić i sformatować partycję główną - a to się oczywiście nie zdarzy bo zwyczajnie system się nie uruchomi. Trzeba zabootować z CD z systemem i tu kolejny zonk bo na płycie jest tylko system plików CD, FFS i NGFS.

Może ktoś ma jakiś pomysł, po za modyfikacją płyty CD?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 15 lip 2017, 22:38 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2883
No pomysł, to podałem już wcześniej, czyli dwie bootowalne partycje systemowe. Bootujesz sie z zapasowej i formatujesz tę główną. Ewentualnie można wypalić nieco zmodyfikowaną wersję płyty z systemem, gdzie obok tego co Hyperion dał fabrycznie, dograłbyś SFS i zmodyfikował odpowiednio kicklayout.

Bufory to w sumie można dać i 5 000 a można nawet i 10 000, tyle że zeżre Ci więcej RAMu. Pamiętam że w czasach klasyka szukałem kompromisów między wydajnością a zajętością pamięci (im więcej buforów i im większa partycja tym mniej wolnej pamięci). Teraz w sumie nie zajmowałem się tym zagadnieniem jakoś specjalnie. Wszak ilośc RAMu w klasyku a ilość RAMu w Amigach One to dwa różne światy, z drugiej strony wielkość partycji to już też nie 4GB a dziesiątki razy więcej. Tak że nie ma co się dziwić że na starcie AmigaOS 4.1 zżera zazwyczaj sporo powyżej 200MB MB RAMu (bo jakąś tam część zabierają też bufory).

W sumie możesz poeksperymentować jak to będzie wyglądało z dostępną pamięcią operacyjną po zwiększeniu buforów do 5 tysięcy i czy gra jest warta świeczki. Ja w ciemno przyjąłem że w dobie dysków SSD domyślna wielkość 600 buforów wystarczy, ale przyznaję że żadnych testów z innymi wartościami nie robiłem, więc moje założenia mogą być błędne.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 16 lip 2017, 08:16 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 25 wrz 2014, 20:41
Posty: 445
Według mnie najlepiej zrób sobie systemowa partycje NGFS z 600 buforów i blokiem 512. Cała resztę już według uznania. Tak jak Mufa mówi, obecnie mamy dyski SSD, więc 600 buforów styka.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO