Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 19 paź 2018, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 1 paź 2018, 20:32 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3219
newhousik napisał(a):
Widzę że są różne wersje A1200, A4000. Rozumiem że wersja a1200 obsłuży karty turbo itp. :)


No ja zakupilem wersję dla A1200, choć A1200 już dawno nie posiadam (bardziej do emulacji, a najbardziej po prostu by wesprzeć producenta systemu). Więc w tej wersji nie zauwazyłem dedykowanych bibliotek typu 68040.library czy 68060.library. Niemniej w dokumentacji a konkretnie w Faq jest dosyć dużo napisane o obsłudze 68030, 68040 i 68060, poza tym sami się chwalą w newsach że teraz obsługa tych kart ma być lepsza, więc przyjmuję że jest. Jak znajdę trochę czasu to spróbuję zainstalować system na udawanym 68040 pod E-UAE i podzielę się wrażeniami.

Ogólnie względem starego systemu od C= czy Escomu, doszedł nowy dysk Modules A1200, dedykowane biblioteki w katalogu A1200 to exec.library i graphics.library, poza tym jest jeszcze siedem innych bibliotek na tym dysku lecz nie wiem czy różnią się one od tych będących w systemie dla innych maszyn.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 2 paź 2018, 16:02 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 747
Mufa napisał(a):
Żeby nie było że posługuje się tylko czyimiś obrazami, poniżej zamieszczam pierwszego graba z mojego kompa. Niestety tylko obraz Kickstartu, bo mam problemy z wystartowaniem WB z dyskietki (komunikat o braku icon.library), więc będę musiał przeprowadzić instalację wszystkiego na dysk.


Nie musisz instalować, wystarczy uruchomić z dwoma napędami i w nich odpowiednio dyski WB i Modules.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 2 paź 2018, 16:28 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 747
Na początku myślałem, że to dobry pomysł podzielić pilki względem maszyn ale jak przyszło do wyboru to zgłupiałem. Ostatecznie wybrałem też wersję dla A1200.
Pytanko: na dysku Storage jest folder "glowicons" z tymi nowymi ikonkami ale u mnie się nie zainstalowały automatycznie. Coś przeoczyłem czy ręcznie trzeba?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 2 paź 2018, 20:15 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 747
newhousik napisał(a):
Widzę że są różne wersje A1200, A4000. Rozumiem że wersja a1200 obsłuży karty turbo itp. :)


Moim zdaniem nie obsłuży. Skąd taki wniosek? Po pierwsze, w dokumentacji napisane jest wyraźnie, że potrzebne są biblioteki z dysków producenta akceleratora. Po drugie, u mnie zmiana procesora z 020 na 040 daje komunikat jak w załączniku. Oczywiście żadnych plików na dysku Install nie znalazłem...


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 3 paź 2018, 07:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3219
Emu napisał(a):
Pytanko: na dysku Storage jest folder "glowicons" z tymi nowymi ikonkami ale u mnie się nie zainstalowały automatycznie. Coś przeoczyłem czy ręcznie trzeba?


Wygląda na to że trzeba ręcznie bo u mnie też się nie zainstalowały. Przy okazji porada dla tych, ktorzy chcieliby postawić system pod E-UAE na AmigaOS 4. Nie da się tego zrobić jeśli instalujemy system do wirtualnej partycji którą przypisaliśmy do katalogu, zarówno w systemie plików SFS jak i NGFS (emulator wywala się na 12% instalacji). Nie da się też tego zainstalować do RAM Dysku. Natomiast prawdopodobnie nie będzie problemów w przypadku partycji FFS, tyle że ja nie mogłem tego sprawdzić, bo już nie mam żadnej takiej partycji. System udało mi się jednak postawić na karcie pamięci sformatowanej pod FAT. Co prawda tam również wyskoczył po 12% GR, ale po kliknięciu na "Ignoruj błędy" proces bezproblemowo toczył się już do końca. Oczywiście po zainstalowaniu, katalog z systemem możemy już przenieść na dowolną partycję, w dowolnym systemie plików.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 3 paź 2018, 12:22 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1191
Dzięki uporowi SORDANA mamy pierwszy test.

--- Copy & Paste ---

#45

Kupilem wczoraj w nocy i przesiedzialem kilka godzin na testy i podziele sie na szybko kilkoma wrazeniami. Wiec tak. Pierwszy raz na nie bylem jak odebralem ich paczke. Myslalem, ze bedzie jedno archiwum z calym systemem i sobie tylko zywcem skopiuje na bootowalna partycje, no ale w paczce sa tylko obrazy dyskietek w formacie adf. Jest 6 flopow + dodatkowy flop o nazwie Modules. Nagralem sobie 7 flopow na prawdziwe dyskietki i zainstalowalem z flopow ich system. Mam 68060 wiec dograc musialem jeszcze 68060.library do mojego Apollo jak polecali, zeby w ogole system sie postawil. Pierwsze wrazenia u mnie byly jak u Hexmage960. Czyli po pierwszym odpaleniu ich systemu totalna porazka. System zwolnij o jakies 1000%, zezarlo za nic 600kb chipu i 80% rzeczy sie nie odpalalo tylko od razu guru. Wyczytalem na szybko w dokumentacji, ze to normalne ze tak sie dzieje wiec po szybkich ochlonieciu bawilem sie dalej. W archiwum rowniez sa binarki do wypalenia fizycznej kosci 3.1.4 oraz rom w pliku do mapowania oraz emulatora. Zmapowalem przez remapollo ich kick oraz doladowalem ich scsi.device. No i wszystko zmienilo sie o 180 stopni.

Na szybko przetestowalem pare rzeczy to minusy sa takie:
- nowe intuition.library nie jest w romie (ale to sie ma rzekomo zmienic bo to, ze go nie ma w romie to tylko i wylacznie dlatego, ze nie dziala poki co z cgx i ma to zostac poprawione)
- nie ma w romie workbench.library oraz icon.library.

Plusy:
- ich mapowany kick 3.1.4 znacznie przyspieszyl system w porownaniu do mapowanego kicku 3.1
- Na starcie wczesniej mialem 1.6 chipu wolnego, teraz mam 1.7 (64 kolory, glowicons, bez tapety)
- poprawiony stary hdtoolbox (mega plus!), ktory z czapy widzi duze dyski. Jak tylko sobie wypale ich rom do kosci to od razu stawiam karte SD 128GB w IDE.
- nowe intuition.library, ktore rowniez trzeba ladowac poki co przez loadmodule albo remapollo, ktore umozliwia wychodzenie okien za ekran, tez mega plus!
- transfer na karcie SD z 1.9 zwiekszyl mi sie na 2.13
- przepiekne ikonki glowicons w 64 kolorach, ktore trzeba juz recznie skopiowac ze Storage, defaultowo sa 4 kolorowe.
- czesc otwartych okienek idzie do fastu i ponoc teraz Wb wie lepiej co ma wladowac do chipu, a co do fastu i nie trzeba korzystac rzekomo z dodatkowego softu, ktory robil podobnie.

Poki co na szybko to tyle. Ogolnie wszystko smiga elegancko, nic sie nie sypie i jest bardzo stabilnie. Wiec na dzien dzisiejszy POLECAM na 100%, chyba, ze pozniej podczas dalszego testowania wyjda kolejne minusy. Jesli nie wyjda to dla prawdziwego fanboja klasykow, ktorych tutaj nie brakuje to pozycja obowiazkowa. W "about" pokazuje teraz rok 2018, dodaje do lansu + 10 :)

Brac panowie, poki Cloanto nie zlozy pozwu do sadu, bo poki co jest niezly cyrk. Dwie firmy maja prawo do tego samego i moga rozwijac sobie ten sam system po swojemu.

Jak ktos ma jakies zyczenia co przetestowac to niech wali jak w dym.

#46

Nowe, dosyc wypasione intuition.library + stary-nowy hdtoolbox to juz calkiem sporo, a nie "kompletnie nic".

#48

Tak. Amiga 1200 AGA 060/80Mhz.

Koniecznie zmapuj ich rom + ich scsi.device + intuition.library. Zobaczysz kolosalna roznice.

Ja mam Apollo wiec zrobilem to tak w s-s:

remapollo sys:devs/kickstarts/kick3.1.4 MAC QUEIT MODULES sys:devs/scsi.device sys:libs/intuition.library

https://sordan.ie/uploaded/files/3_1_4.JPG

--- End ---


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 4 paź 2018, 11:59 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 23:11
Posty: 1191
AmigaOS 3.1.4 FAQ:


http://aminet.net/docs/help/AmigaOS_3.1.4-FAQ.txt


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 5 paź 2018, 16:43 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 163
Lokalizacja: Katowice
No mimo wszystko szkoda, że nie jest idioto-odporny. Może poczekam na 3.1.4 z ładnym instalatorem jak os.4 :), a nie jakieś tam ręczne dogrywanie bibliotek :)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 6 paź 2018, 09:08 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3219
Czy ktoś już próbował tej opcji z wysuwaniem okien poza ekran? Czy działa to z Picasso 96?

Jeśli dobrze doczytałem to należy pobrać program LoadModule z Aminetu i zastąpić wpis w S-S If Exists...

Nie wiem czy coś żle robię, ale podczas ładowania systemu, dostaję komunikaty jak na obrazku w załączniku, a okna poza ekran nie wychodzą.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 6 paź 2018, 14:07 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 404
Mufa napisał(a):
Czy ktoś już próbował tej opcji z wysuwaniem okien poza ekran? Czy działa to z Picasso 96?

Jeśli dobrze doczytałem to należy pobrać program LoadModule z Aminetu i zastąpić wpis w S-S If Exists...

Nie wiem czy coś żle robię, ale podczas ładowania systemu, dostaję komunikaty jak na obrazku w załączniku, a okna poza ekran nie wychodzą.


Ja żeby nowe intuition było ładowane zmieniłem nazwę biblioteki w katalogu Libs z intuition_v46.library na intuition.library.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 6 paź 2018, 14:21 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3219
Niestety u mnie nie pomaga. A pokaż jak wygląda Twój Startup-sequence.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 6 paź 2018, 14:44 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 14:15
Posty: 747
Mufa napisał(a):
Niestety u mnie nie pomaga. A pokaż jak wygląda Twój Startup-sequence.


Mam dokładnie taki sam komunikat. Zadziałało natomiast po ponownej podmianie kicku na commodorowski 3.1. Z tym nowym u mnie nie poszło.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 6 paź 2018, 16:44 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3219
No dobra ja sobie z tym nowym kickiem poradziłem. Początek pliku s-s wygląda u mnie następująco:
Kod:
; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 45.4 (28.5.2018)
; Startup-Sequence for hard drive systems

If Exists C:LoadModule
   C:Version exec.library version 46 >NIL:
   If Warn
      C:LoadModule ROMUPDATE
   EndIf
EndIf
C:LoadModule module libs:intuition.library
C:SetPatch QUIET


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 6 paź 2018, 17:14 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 3219
Zauważyłem że z systemu usunęli Memacsa ciekawe czemu? Może to i stare i mało kto używa, lecz zostawili to nawet w AmigaOS 4.1. Dodam jednak że stara wersja edytora od C=, działa z nowym AOS 3.4.1.

No dobra, czas na pierwszy, krótki filmik z nowym intuition.



Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 7 paź 2018, 09:28 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 06:09
Posty: 404
Mufa napisał(a):
Niestety u mnie nie pomaga. A pokaż jak wygląda Twój Startup-sequence.

Nie mam nic szczególnego w startup-sequence. Moduły ładuję przez jedno LoadModule ROMUPDATE, bez wyszczególniania intuition.library.

Zaznaczam, że instalowałem system z dyskietek.

Czasami trzeba przeładować moduły przez LoadModule REMOVE, żeby te nowe zostały wgrane.

_________________
Robert "MasterMax" Szacki - Inner Power Software


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO