Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 20 sie 2017, 13:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 9 kwi 2016, 10:18 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
Szukam sprzętu na którym mógłbym zainstalować i używać Amiga OS 4.1 lub classic Amiga os. 3.9. Niestety głównym argumentem jest cena nie chcę wydać więcej niż parę stówek a jednocześnie móc zabrać się za programowanie na takowym sprzęcie.
Z wiadomych względów wolałbym 4.1 ;).
Pierwszy przykłąd :Macmini G4 1,25 Ghz
Co na tym pójdzie jak będzie działać ? Wiem że działa MorphOS, ale mnie bardziej interesuje os 4.1 lub 3.9. Oczywiście info jak dla laika ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla TwitterUdostępnij dla Google+
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 9 kwi 2016, 21:05 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
Trochę rozwinę.
Teoretyczne odpalenie os4.1 z pomocą os4.0 jest niby możliwe, jakieś info w necie się pojawiają, ale to prawie jak duchy ktoś coś słyszał ale nikt nie widział.
np. http://macminios4.blogspot.com/
Moje poszukiwania na najtańsze oficialne rozwiązania wskazują na
SAM440ep
lub
Pegasos II G4/1000
Nie jest to parę stówek ale suma za płytę jest do przyjęcia. Ktoś ma coś takiego i używa z os 4.1. Pegasos II wydaję się lepszym rozwiązaniem z powodu portu AGP, chyba lepszego procka i możliwości instalacji więszej ilości pamięci. Jak to działa, osobiście nie mam wielkich wymagań, nie będę grał w Queka, nie interesuje mnie oglądanie filmów, od tego mam inne sprzęty. Ważne żeby programy jakoś działały, jakaś klasyka z AGA. Jakby się dało włożyć jakąś w miarę dobrą Ati tak żeby odpalić natywnie FullHD, bo taki mam monitor to by już był max. moich wymagań?

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 10 kwi 2016, 13:48 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
O Mac Mini zapomnij. Pomysł z przeniesieniem na to systemu został zarzucony na wczesnym etapie. Jak nawet zdobędziesz skądś nieoficjalną i co tu dużo mówić nielegalną wersję AmigaOS 4.0 na jabłko to w zasadzie poza uruchomieniem systemu nic na tym nie zrobisz. Wszystko się wiesza, nie działają prawie żadne sterowniki itd.

Najtańsza opcja z mozliwych to WinUAE PPC. Do poważniejszej pracy, tak jak piszesz Pegasos 2 lub SAM440EP. Przy czym w tym drugim przypadku musi być wersja Flex, bo wersja zwykła ma wlutowaną na stałę mobilną grafikę z 64MB więc używanie Workbencha w rozdziałce FullHD może być mało komfortowe. Tanie bywają też Micro A1, lecz są rzadko dostępne, a poza tym mają jeszcze gorszą wlutowaną grafikę z 32MB RAMu na pokładzie, co w zasadzie wymusza pewne zabiegi oszczędnościowe w przypadku AmigaOS 4.1 (wyłączanie różnych efektów kompozycji itp). Dodam że Pegasos 2 też de facto nie ma prawdziwego AGP ma tylko takie gniazdo, siedzące tak naprawdę na kontrolerze PCI-X ,a potencjalny nowy Radeon włożony w zwykłe gniazdo PCI nie zadziała. Lepsza pod AmigaOS 4 jest Amiga One G4 XE, no ale to już wydatek rzędu 2500zł, z jednej strony dużo, z drugiej strony tyle mniej więcej stoi teraz stary Blizzard 1260 na Allegro, a licytacja jeszcze się nie skończyła.

Polecam mojego artka sprzed czterech lat, który stanowi swego rodzaju ranking sprzętu dla AmigaOS 4.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 00:22 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
Trochę mnie rozczarowałeś tym agp w Pegasos 2.Może jednak zadziała tam jakieś Ati 9800, ktoś ma, używa ? Ta karta lub nawet 9600 powinna wystarczyć żeby płynnie używać systemu w fullhd sam Workbench(choć nie pamiętam dokładnie, tak stare karty już mi się zatarły w pamięci. Z tym Flexem też nie mam przekonania, zaś będę latał i szukał do tego grafiki. Duża Amiga raczej odpada, nie chcę w domu stawiać wielkiej kobyły, nie będę miał dla niej miejsca. Z tego co spełniłoby moje oczekiwania to Sam460ex, mam w swoim pc HD5750 może dałoby się wykorzystać, ale cena około 3200 zł jest zbyt duża jak na szybki zakup ( dopiero co kupiłem mieszkanie i jeszcze muszę je wykończyć, żona nie zaakceptuje takiego wybryku, a do gwiazdki to ja nie wiem czy wytrzymam ;).
Co do Amigi 1200 + PPC+ Amiga OS 4.1 jakoś nie szczególnie działa, FullHD też nie wytrzyma ;)
WinUAE z Amiga OS 4.1 raczej zgarnia negatywne opinie, tam chyba jest problem z wykorzystaniem sterowników uaegfx, co praktycznie też uniemożliwi wykorzystanie monitora i pracy w natywnej rozdzielczości, chyba że ten problem został rozwiązany może nie jestem na bieżąco.
Rozumiem że jak kupie OS4.1 classic to już będzie nie do wykorzystania w Pegasos 2, to są inne wersje ?
Kurcze może pojadę na Decrunch do Wrocławia, zobaczę tam coś działającego i sam się przekonam.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 06:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
Radeon 9800 na AGP jest prawdopodobnie ostatnią kartą, która jeszcze powinna zadziałać. No ale to nie jest polecana karta, jak i zresztą cała rodzina R300. Trzeba się cofnąć do R200, polecam Radeona 9000Pro 128MB lub ewentualnie Radeona 9200/9250, to do FullHD powinno wystarczyć. Karty które wymieniłem mają pod AmigaOS 4 wsparcie 3D. Pisałeś że Ci na tym nie zależy, no ale lepiej to mieć niż nie mieć, choćby np. po to by pobawić się Blenderem.
Polecam odwiedzenie strony hdrlab.org.nz i przeanalizowanie tamtejszych benchmarków (tak mniej więcej od miejsca nr 600 - wyżej Peg raczej się nie łapie) widać tam dokładny przekrój tego z jakimi kartami, z jakimi rozdzielczościami i z jakimi rezultatami ludzie używają Pegasosa.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 10:20 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
GFXbench2d
Pegasos II Radeon 9800 1920 x 1080 32 bit – score 3185
Pegasos jest tam w tej konfiguracji dosyć często.
Zaciekawił mnie wpis
Sam440EP Radeon HD 5670 1920x1080 32 bit – score 2463
http://www.hdrlab.org.nz/benchmark/gfxb ... Result/911
Była wersja tego Radeona na PCI ? bo na tej płycie chyba innych slotów nie ma ?

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 11:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
Niech Ci będzie że 9800 występuje często ale na pewno nieporównywalnie częściej występują 9000 i 92xx co stanowi pewną podpowiedź jakie rozwiązanie jest optymalne.

Co do Twojego pytania, to tak pojedyncze modele Radeonów HD4xxx i HD5xxx (nie mówiąc już o starszych generacjach) występowały też w wersji na zwykłe PCI, aczkolwiek w przeciwieństwie do SAM440 i niektórych Amig One XE nie zadziałają z Pegasosem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 14:13 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:28
Posty: 858
@newhousik
Karta 9250 była referencyjna dla AmigaOS 4.1 i nie kombinowałbym inaczej, zwłaszcza że obsługuje też Warp 3D (ten "stary") czyli Blender powinien zadziałać. Wydajność w 2D to tak naprawdę tylko wykresiki. Liczy się ogólna wydajność komputera i to co możesz na nim używać.
Jeżeli masz zamiar użytkować komputer z nowszymi kartami grafiki to niestety ale Pegasosy i AmigaOne XE musisz wykreślić. Nastawianie się na karty na PCI jest bez sensu ponieważ i tak nie będą obsługiwane przez nowego Warpa 3D. To dałoby tylko lepszy wynik w benchmarku 2D i jednocześnie najgorszą kompatybilność (skazanie się na Wazp 3D).
W przypadku zakupu pierwszego komputera pod AmigaOS 4.1 sugeruję używkę SAM jako komputer przejściowy na rok czasu. Docelowo X5000.
Komputerki od ACube to średnio 1/3 wydajności X1000. Kupowanie czegoś poniżej 800 MHz to czysty masochizm. Korzystanie z programów na poziomie profesjonalnym wymaga zegarka 1,5 GHz (np. dla Hollywood).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 15:47 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
Nie sugerowałem że włożę do Pegasusa kartę z serii HD, link do sama440 podałem bo mnie zaciekawił i dzięki za info w tym temacie. Radeon 9250 pewnie całkowicie mi wystarczy jeżeli tylko odpalę Workbencha w natywnej dla mnie rozdzielczości i będzie działać. Wsparcie dla blendera będzie dodatkowym plusem ale nie jest to warunek konieczny. Adamie ale którego "sama" masz na myśli i z jaką grafiką? Oczywiście najfajniejszy jest dla mnie sam460ex, ale cena jest nie do przyjęcia jako komputer przejściowy, natomiast w tych poprzednich się gubię. Podłączone to będzie do 32 cali fullhd na biurku więc nie chciałbym odpalać w niższej rozdzielczości, nie lubię skalowania, zresztą wszystko będzie ogromne. Dlatego ten Pegasos 2 wraz np. Radeonem 9250 wydaje się optymalny. Nie chciałem na taki zestaw płyta i grafika wydać więcej jak ok 1800 zł. Amiga x5000 będzie dla mnie zbyt wielka, nawet gdyby cena była ok to wolałbym coś mniejszego. Sam460ex jest tu dla mnie wzorem do naśladowania ( no może poza jednym kontrolerem Sata).
W bazie użytkowników Amiga OS 4 w Polsce jest trochę ludzi z Pegasosem 2, liczyłem na to że ktoś ma doświadczenie i jest wstanie podłączyć monitor fullhd czy takie tv.
Tak naprawdę w cenie do 2000 zł są same kompromisy czy to 440 czy pegasos2 piszecie że coś nie będzie działać jak trzeba "Warp", ale powiedzmy że w komputerze przejściowym te 3d nie jest warunkiem koniecznym.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 19:58 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 658
newhousik napisał(a):
GFXbench2d
Sam440EP Radeon HD 5670 1920x1080 32 bit – score 2463
http://www.hdrlab.org.nz/benchmark/gfxb ... Result/911
Była wersja tego Radeona na PCI ? bo na tej płycie chyba innych slotów nie ma ?


Nie, nie było. Najmocniejszy na PCI to R5450. Można zastosować przejściówkę PCI->PCIe. Niestety nie działają na razie radeony R7 (W3D Nova), tylko starsze.
ACube musi zaktualizować UBoota.

PS. Ten "myk" nie działa na Peg2-wada firmware.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 21:17 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
adam napisał(a):
@newhousik
Karta 9250 była referencyjna dla AmigaOS 4.1 i nie kombinowałbym inaczej, zwłaszcza że obsługuje też Warp 3D (ten "stary") czyli Blender powinien zadziałać.


Przy czym była nią wyłącznie dlatego że w 2008 roku kiedy debiutowała pierwsza odsłona AmigaOS 4.1 R9250 był jedyną kartą dostępną na rynku pierwotnym. Po prostu ATI miało w zwyczaju zostawiać w ofercie jedną budżetową kartę z generalnie wymarłej już rodziny do komputerów gdzie nie liczy się wydajność. Teoretycznie Rv250 (Radeon 9000) i Rv280 (Radeon 9200/9250) to bliźniacze chipy o takich samych możliwościach. Dlatego może się zdarzyć że jakiś Radeon 9250 - "Gamer Edition" czy coś w ten deseń będzie szybszy od jakiegoś Radeona 9000 (na co przykłady z pewnością można wyszukać choćby w omawianym benchmarku), jednak generalnie Radeony 9000, jako że były skierowane na inny segment rynku są szybsze.

Cytuj:
Wydajność w 2D to tak naprawdę tylko wykresiki. Liczy się ogólna wydajność komputera i to co możesz na nim używać.


Można jednak na ich podstawie zaobserwować że między miejscem 620 a 720 jest około 40 konfiguracji z Radeonem 9000 i żadnej z Radeonem 9250 (pierwszy Pegasos z tą karta to miejsce mniej więcej 730). Nie jest to przypadek, Radeon 9000 debiutował wcześniej w czasie świetności rodziny R200, był więc skierowany do graczy, którzy nie mogli sobie pozwolić na pełnego Radeona R200 (Radeon 8500 i 9100). Większość Radeonów 9000 to wersje Pro z lepszym zegarem na rdzeniu czy lepiej taktowaną pamięcią. Radeon 9200 a zwłaszcza Radeon 9250 to już okres panowania rodziny R300 (w przypadku tego ostatniego nawet i nowszych geeracji) to też nikt nie próbował się wysilać by zainteresowac tą kartą graczy robiąc jakieś sztuczki mające podnieść wydajność.

To trochę tak jak z tymi kartami do SAM460. Pomijając już fakt że Radeon HD 7750 jest najniższym modelem z generacji wyprodukowanej w technologii 28nm, to jeszcze wiadomo że karty jednoslotowe to są urządzenia przeznaczone do np. tanich komputerów media center itp. nie zaś dla graczy czy grafików 3D. Pomimo więc że w teorii nic nie przeszkadza by były wyposażone w pamięci GDDR5, to z racji tego że w przeciwieństwie do dwuslotowych potworów z przerośniętymi wiatrakami z zasady nie są przeznaczone dla klientów oczekujących wydajności, nikt się nie wysila na zrobienie z nich demonów prędkości (stąd standardem obowiązującym w 90% przypadków jest tutaj DDR3 - ku wściekłości amigowców ze sprzętem od ACube).

Wracając do tematu, oczywiście Radeon 9250 też nie będzie zły wybór. Natomiast skoro 9250 i 9000Pro to karty używane i pewnie dostępne w bardzo podobnych cenach, może warto rozważyć tę drugą opcję, która zapewni nieco większą wydajność. Ja przynajmniej używając generacji sprzętu, do ktorej się przymierzasz (co prawda w moim wypadku była to A1 XE) wybrałem Radeona 9000Pro 128MB.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 12 kwi 2016, 21:58 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
Przemek napisał(a):
Nie, nie było. Najmocniejszy na PCI to R5450. Można zastosować przejściówkę PCI->PCIe. Niestety nie działają na razie radeony R7 (W3D Nova), tylko starsze.
ACube musi zaktualizować UBoota.

PS. Ten "myk" nie działa na Peg2-wada firmware.


Zainteresowałeś mnie tymi przejściówkami. [b]Czy znaczyłoby to że na Sam440z PCI dało by się np odpalić mojego HD5750?[/b] Oczywiście nie spodziewałbym się cudów wydajnościowych, ale żal mi się rozstawać z kartą, parę ładnych lat mi służyła i naprawdę jestem z niej zadowolony. W tym przypadku nie miał bym wątpliwości co do tego czy poradzi sobie z pulpitem Amigi w FullHD, no i 440 jest atrakcyjniejsza cenowo, a na wczesnym etapie patrzyłem na ta płytę mało przychylnie ?

Przy okazji tak sobie prowadzimy dyskusje, a za chwilkę się pojawi drugi problem gdzie to kupić ;). Mówimy o 440 lub Pegasus2 bo na nowe wyższe modele w najbliższym czasie nie będzie mnie stać, a do gwiazdki ciężko powiedzieć co będzie, choć rynek Amigi cenowo raczej stabilny jest ;).
Przy okazji ktoś się wybiera na Decrunch ze swoim sprzętem jest szansa usiąść i chwilę poklikać, Przemek twoja stopka jest interesująca ;)

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 13 kwi 2016, 06:34 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 16:14
Posty: 2683
Co do zakupu sprzętu w Polsce to poza śledzeniem na aukcjach internetowych aż coś się trafi, możesz ewentualnie zapytać na efunzine.com. Nie przejmuj się tym co oni aktualnie mają w ofercie na stronie sklepu, gdyż od dawna Marcin nie dba o regularną aktualizację, dlatego najlepiej zapytać, może akurat coś ciekawego się trafi.

Co do imprez to na Twoim miejscu bardziej niż Decrunchem zainteresował bym AmiWawą. Być może będzie tam Radov wieloletni użytkownik SAM. Na pewno będzie tam sam organizator czyli AS - posiadacz Amigi One (o ile jej jeszcze nie sprzedał). Często pojawiał się tam Amigafan, jeden z najbardziej doświadczonych użytkowników AmigaOS 4 w Polsce.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 13 kwi 2016, 11:24 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 21:09
Posty: 118
Lokalizacja: Katowice
11 czerwca sobota , powinno się udać, choć pewnie na Wrocław tez się przejadę. jak ktoś z okręgu Katowice, Żory, Bielsko-biała będzie chciał się zabrać na Warszawkę to będą wolne trzy miejsca ;). Na Wrocław pojadę pewnie sam, bo będę zajeżdżał do rodzinki, ale zawsze mogę to jeszcze przemyśleć.

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 14 kwi 2016, 10:43 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 21:57
Posty: 658
http://www.hdrlab.org.nz/projects/amiga ... patibility

Nie wiem jak HD 5750 ale 5770 działa na SAM440 Flex z adnotacją, że mogą być jakieś problemy z UBootem.
Proponuję dobrze prześledzić tę listę a potem jeszcze popytać na Amigans. Czasami trzeba się uciec do sztuczek typu przejściówki DVI albo pogodzić z pewnymi niedogodnościami typu brak obrazu do czasu załadowania WB. Taka karta na przejściówce* daje niezłego kopa. Jest gdzieś filmik jak to pomyka z gierką chłopaków z EntwicklerX...potem poszukam. Trzeba pamiętać jednak, że nacisk jest na stosowanie kart R7/HD7xxx (działaja ze starym i nowym W3D) a z tymi kartami ma problemy UBoot w SAMach. Stary W3D powstaje dla kart HD5/6xxx (termin niewiadomy), nowego nie będzie.
Moja SAM już dawno miała iść na sprzedaż, jednak do tej pory nie pojawił się sprzęt ze średniej półki a sądząc po wypowiedziach takowy się nie pojawi.

*przejściówka z odpowiednim układem, kosztuje 50e.

EDIT: Karta HD6450 to tylko "budżetowiec"->
http://www.hdrlab.org.nz/projects/amiga ... -showdown/

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO