Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 19 wrz 2021, 08:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 12:40 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
Posiadam następującą konfigurację - A1-500 (Sam460ex) z dodatkową kartą SATA - Sil3512.
Dysk twardy mam podpięty pod port SATA na płycie głównej a napęd DVD pod ta dodatkowa kartę.

Czytałem, że przy takiej konfiguracji próba instalacji systemu z CD kończy się niepowodzeniem, pomaga przełączenie HDD również na zewnętrzną kartę SATA.

Ponieważ zastanawiam się nad reinstalacją systemu w niedalekiej przyszłości - czy ktoś może to potwierdzić?

I dwa - która opcja jest korzystniejsza - oba urządzenia SATA na dodatkowej karcie czy tak, jak mam w tej chwili je podpięte - HDD do płyty głównej, napęd optyczny do Sil3512?

Jest w ogóle jakaś zauważalna różnica?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 12:51 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1040
A sprawdź jedną rzecz...Sterownik SATA na płycie głównej pracuje (nadal) w trybie PIO. Sterowniki do karty zewnętrznej mają chyba pełną obsługę (UDMA)? Jeśli tak, no to wszystko co podpięte do zew. karty będzie szybsze.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 16:03 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:19
Posty: 277
Lokalizacja: Podbeskidzie
Dokładnie, Przemek ma rację. Jeżeli zdecydujesz się na zewnętrzny kontroler SATA to podłącz wszystkie urządzenia do niego (HDD, DVDRW itp).
Jak tylko otrzymam swoją 460ex to od razu montuję w niej kartę kontrolera z SiI3114 na pokładzie.

_________________
CommodorOwca
A4000D CVISION PPC/A1200 BVISION PPC
A1200 060/Sam 460ex/C128D
W oczekiwaniu na Amigę 4000T


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 16:28 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
Cytuj:
Tak czy siak - czy po przełączeniu HDD na zewnętrzny kontroler trzeba jeszcze zmienić tryb na UDMA w U-Boocie?
Tak, jak np. robiło się to w Sam-ach 440? Ale tam konfigurowało się wszystko w UBoot, a tu w sterownikach? Wyjaśni ktoś dokładniej?


Sterowniki siedzą w kickstarcie, ten w pierwszym rzędzie jest wczytywany przez U-BOOTa. Tak więc podobnie jak miało to miejsce w przypadku SAM440, powinieneś odpowiednią konfiguracje poczynić z poziomu U-BOOTa. Można co prawda sprobować też konfigurowac to w systemie z poziomu IDETool, ale byłoby to cokolwiek rozwiązanie mało sensowne, z pewnością nie wpływające korzystnie na prędkość bootowania, a i przyznam się bez bicia że nie wiem nawet czy bez wcześniejszego ustawienia UDMA w UB możliwe.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 16:49 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:19
Posty: 277
Lokalizacja: Podbeskidzie
Nie mogę tego póki co sprawdzić w empiryczny sposób. Jak tylko dostanę w łapy sprzęt, pobawię się :lol:
Możemy zapytać strim-a, autora recenzji sama 460ex, zapewne on z tym walczył ...

_________________
CommodorOwca
A4000D CVISION PPC/A1200 BVISION PPC
A1200 060/Sam 460ex/C128D
W oczekiwaniu na Amigę 4000T


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 16:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4026
Emu napisał(a):
Cytuj:
Tak czy siak - czy po przełączeniu HDD na zewnętrzny kontroler trzeba jeszcze zmienić tryb na UDMA w U-Boocie?
Tak, jak np. robiło się to w Sam-ach 440? Ale tam konfigurowało się wszystko w UBoot, a tu w sterownikach? Wyjaśni ktoś dokładniej?


Sterowniki siedzą w kickstarcie, ten w pierwszym rzędzie jest wczytywany przez U-BOOTa. Tak więc podobnie jak miało to miejsce w przypadku SAM440, powinieneś odpowiednią konfiguracje poczynić z poziomu U-BOOTa. Można co prawda sprobować też konfigurowac to w systemie z poziomu IDETool, ale byłoby to cokolwiek rozwiązanie mało sensowne, z pewnością nie wpływające korzystnie na prędkość bootowania, a i przyznam się bez bicia że nie wiem nawet czy bez wcześniejszego ustawienia UDMA w UB możliwe.


UPs, sorry za pomyłkę, zamiast zacytować, wyedytowałem Twój post :o
Nie wiem czy jest to do odzyskania, więc jeśli możesz powtórz pytania :(


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 17:07 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
Mufa napisał(a):
Emu napisał(a):
Cytuj:
Tak czy siak - czy po przełączeniu HDD na zewnętrzny kontroler trzeba jeszcze zmienić tryb na UDMA w U-Boocie?
Tak, jak np. robiło się to w Sam-ach 440? Ale tam konfigurowało się wszystko w UBoot, a tu w sterownikach? Wyjaśni ktoś dokładniej?


Sterowniki siedzą w kickstarcie, ten w pierwszym rzędzie jest wczytywany przez U-BOOTa. Tak więc podobnie jak miało to miejsce w przypadku SAM440, powinieneś odpowiednią konfiguracje poczynić z poziomu U-BOOTa. Można co prawda sprobować też konfigurowac to w systemie z poziomu IDETool, ale byłoby to cokolwiek rozwiązanie mało sensowne, z pewnością nie wpływające korzystnie na prędkość bootowania, a i przyznam się bez bicia że nie wiem nawet czy bez wcześniejszego ustawienia UDMA w UB możliwe.


UPs, sorry za pomyłkę, zamiast zacytować, wyedytowałem Twój post :o
Nie wiem czy jest to do odzyskania, więc jeśli możesz powtórz pytania :(


Odpowiedź była dla Biaxa:

Jak już dostaniesz swoje cacko to daj jakiś raport jak to podłączyłeś i konfigurowałeś.

Zadane wcześniej pytania wzięły się również z wątku na Amigans, gdyż okazuje się, że przy podłączeniach napędów jak u mnie, nie działa dioda HDD w obudowie, podobno zadziała po przełączeniu HDD i DVD do zewnętrznego kontrolera.

Tak jest w A1-500, możliwe, że u Biaxa z inną obudową pojawi się ten sam problem.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 18:15 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:19
Posty: 277
Lokalizacja: Podbeskidzie
Rozwiązanie problemu z brakiem kontrolki pracy HDD przy podłączeniu dysku do wbudowanego SATA:

http://www.amigans.net/modules/xforum/v ... 71&forum=4

Acube Rulez :)

_________________
CommodorOwca
A4000D CVISION PPC/A1200 BVISION PPC
A1200 060/Sam 460ex/C128D
W oczekiwaniu na Amigę 4000T


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 18:23 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
No to ładnie....

Akurat o ACube miałem pozytywne zdanie, zawsze byli rzetelni i uczciwi, mogli o tym poinformować. Zapomnieli?

"For now" sugeruje, że da się odblokować to?

Swoją drogą i tak nie wiem gdzie na obudowie jest ta dioda, mam tylko niebieską od zasilania.

No cóż, tym bardziej przepnę się z wszystkim na zewnętrzną kartę SATA.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 18:31 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:19
Posty: 277
Lokalizacja: Podbeskidzie
Może masz diodę dwustanową, tzn. jedną i tą samo do kontroli pracy HDD i zasilania ? Miałem taką obudowę do SAM440ep. Póki nie zaaplikujesz kontrolera i tak nie sprawdzisz. :mrgreen:

_________________
CommodorOwca
A4000D CVISION PPC/A1200 BVISION PPC
A1200 060/Sam 460ex/C128D
W oczekiwaniu na Amigę 4000T


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 18:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
Cuda na kiju, panie :mrgreen:

Poszukam instrukcji do tej obudowy, może coś znajdę :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 18:42 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 16:19
Posty: 277
Lokalizacja: Podbeskidzie
Ha, zauważyłem podpis pod avatarem jednego z forumowiczów na Amigans.net :

~Yes I am a Kiwi, No, I did not appear as an extra in 'Lord of the Rings'~
2x X1000 1.8GHz 2gM RadeonHD4890 OS4.x
2x Sam Flex (733MHz & 800MHz models) 1gM Radeon9250 OS4.x
Sam 667MHz .5gM RadeonM9 OS4.x
A4000D 604e 233Mhz .125gM Voodoo3 OS4.x

Poszedł po bandzie :o

_________________
CommodorOwca
A4000D CVISION PPC/A1200 BVISION PPC
A1200 060/Sam 460ex/C128D
W oczekiwaniu na Amigę 4000T


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 18:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4026
biax13 napisał(a):
Ha, zauważyłem podpis pod avatarem jednego z forumowiczów na Amigans.net :

~Yes I am a Kiwi, No, I did not appear as an extra in 'Lord of the Rings'~
2x X1000 1.8GHz 2gM RadeonHD4890 OS4.x
2x Sam Flex (733MHz & 800MHz models) 1gM Radeon9250 OS4.x
Sam 667MHz .5gM RadeonM9 OS4.x
A4000D 604e 233Mhz .125gM Voodoo3 OS4.x

Poszedł po bandzie :o


No o ile się orientuję to jeden z betatesterów (plus chyba także Dickinson) szarpnąl się na dwie X1000.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 18:53 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
Dokładnie, to betatester z Nowej Zelandii zdaje się, udziela się na forum Hyperionu jako Slayer :)
...ma gość tego sprzętu, ma... :thumbup:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 1 lut 2012, 18:57 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1040
biax13 napisał(a):
Ha, zauważyłem podpis pod avatarem jednego z forumowiczów na Amigans.net :
.
.
.
Poszedł po bandzie :o


Nawet ktos sie zdenerwowal ostatnio i napisal, ze niepotrzebnie sie chwali... ;)
Mnie tam nie przeszkadza.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO