Mufa napisał(a):
Emu napisał(a):
Cytuj:
Tak czy siak - czy po przełączeniu HDD na zewnętrzny kontroler trzeba jeszcze zmienić tryb na UDMA w U-Boocie?
Tak, jak np. robiło się to w Sam-ach 440? Ale tam konfigurowało się wszystko w UBoot, a tu w sterownikach? Wyjaśni ktoś dokładniej?
Sterowniki siedzą w kickstarcie, ten w pierwszym rzędzie jest wczytywany przez U-BOOTa. Tak więc podobnie jak miało to miejsce w przypadku SAM440, powinieneś odpowiednią konfiguracje poczynić z poziomu U-BOOTa. Można co prawda sprobować też konfigurowac to w systemie z poziomu IDETool, ale byłoby to cokolwiek rozwiązanie mało sensowne, z pewnością nie wpływające korzystnie na prędkość bootowania, a i przyznam się bez bicia że nie wiem nawet czy bez wcześniejszego ustawienia UDMA w UB możliwe.
UPs, sorry za pomyłkę, zamiast zacytować, wyedytowałem Twój post
Nie wiem czy jest to do odzyskania, więc jeśli możesz powtórz pytania
Odpowiedź była dla Biaxa:
Jak już dostaniesz swoje cacko to daj jakiś raport jak to podłączyłeś i konfigurowałeś.
Zadane wcześniej pytania wzięły się również z wątku na Amigans, gdyż okazuje się, że przy podłączeniach napędów jak u mnie, nie działa dioda HDD w obudowie, podobno zadziała po przełączeniu HDD i DVD do zewnętrznego kontrolera.
Tak jest w A1-500, możliwe, że u Biaxa z inną obudową pojawi się ten sam problem.