Adam:
> Nie wiem czy to w skrócie będzie ale pisałem o tym
tutaj--------------
Ooo, a ja znam tę stronę.
Zaglądam tam od czasu do czasu. Nawet wczoraj jakieś wydruki sobie robiłem, na okazję przykrego oczekiwania do dentysty.
OK, zaraz przeczytam ów artykuł.
> Stare AmigaOne zostaw kustoszom. Można wyrwać i za 1500 zł, ale jest ich coraz mniej. Oczywiście wszystko używki, świeżynki maja po 8 lat.
-----------
Czyli to Mikro? Bo 1500 zł to już w rozsądnym terminie nawet mógłbym dozbierać (żywiąc się przez ten czas korzonkami i korą z brzóz - ale to ponoć zdrowo i bliżej natury).
Nie ukrywam, że ta Mikro mi się spodobała (już widzę, że AmigaOne, przecież nawet w nazwie kodowej ma A1, haha).
Jeśli uciągnie te różne rzeczy typu system (tylko OS4, żadne tam linuxy), nowe gry (co w moim przypadku oznacza - jako się rzekło - jakieś Quake'i itp) oraz UAE.
Swoją droga zastanawiam się, jak sobie ew. radzi z filmami, nawet jeśli trza je uprzednio nieco przygotować. Zawsze na VirtualDub można sobie downgrade'ować dany film i już może działać na wolniejszych nieco prockach. Ale tylko tak sobie głośno myślę, bo jakoś skrajnie to nie jest mi to potrzebne.
Patrzyłem nawet na Allegro za nazwą AmigaOne (bez dopisków), ale nic nie znalazł.
> Ceny nowych na złotówki lecą jak za markowego kompa, czyli >4 tys.
---------
Ha. No tak myślałem. Tu odpadam. Z powodów niezależnych ode mnie.
> Optymalnie dla ciebie będzie kupić używkę AmigaOne 500 po tym jak wyjdzie Cyrus.
---------------
I coś takiego właśnie przylazło mi do głowy. Może akurat w przyszłym roku to nastąpi, kto wie. Widzę, że jest na Forum dział "Giełda", więc będę obserwować.
Przemek:
> Wazne pytanie. Jak bardzo jestes swiadomy mozliwosci albo raczej ograniczen oprogramownia i sprzetu pod AmigaOS?
Widzialem juz kilka osob, ktore chcialy zastapic PCta i sie rozczarowaly...
---------------
Hm, nie bardzo się orientuję, ale nie oczekuję PCta.
Raczej tego, co powyżej.
Tzn. najważniejsza w sumie rzecz, a nie wymieniłem (my bad) - żeby na tym poszły te dema, które do tej pory napisano (może nie wymagają aż 1Gb RAMu?).
Na razie z resztą się nie spieszę z zakupem, ale zostały mi zaprezentowane istniejące demoscenowe produkcje na A1 i bardzo mnie to zainteresowało od strony "oglądacza".
Nie wiedziałem, że na AmigęOne jest scena (nawet jeśli niewielka), bo gdybym wiedział, to pewnie już wcześniej zacząłbym tu zawracać Wam głowę.
O tyle szkoda, że wtedy miałem pieniądze, z rok temu, a teraz to qpa.
> Dla przecietnego uzytkownika, akurat w tej chwili, to kazdy sprzet ma spore wady.
-----------
No ja to raczej jestem przeciętnym użytkownikiem. Ale na tyle się znam, by PCta nie oczekiwać.
Chociaż ciekawi mnie, czy są na A1 trackery multichanellowe. Tak btw, nowe DigoBoostery na co były... No chyba na to właśnie.
Tak czy inaczej, moja najbardziej "wypasiona"
Amiga ma 10Mb RAMu, więc 256Mb to jest dla mnie _dużo_.
Dlatego też rozumiem, że występują ograniczenia, których nie ma na współczesnym PC.