adam napisał(a):
Kraken i Sunspider pod linuksem porównawczo też by się przydał, na X1000 i X5000. To już nie o to chodzi że jubilizmy, ale sam jestem ciekaw różnic AmigaOS/linux.
Kiedyś będą to historyczne odniesienia, i jakie by wnioski Jubi nie wyciągnął, swoją wartość będą miały. A sens jest większy jak bardziej kompletne będą te wyniki.
No niestety ale to rodzi jubilizmy. Co mi po jakimś teoretycznym teście typu Kraken, który jest ekstremum i nie powtórzy się na żadnej normalnej stronie zamieszczonej w globalnej sieci. Owszem Jubi dumny z siebie wszem i wobec może ogłosić że przeglądarka na X1000 działa 700 razy wolniej niż na I7. Tylko powiedz co to ma wspólnego z prawdą? przecież nawet u Ciebie na A1 500 w codziennym użytkowaniu nie ma takich różnic.
Tymczasem dzięki testom typu Kraken, niezorientowany czytelnik może pomyśleć "
Aha przeglądarka działa 700 razy wolniej, znaczy że jak na moim PC PPA otwiera się w sekundę, to na X1000 w 700 sekund, że jak w moim banku średnio zrobienie przelewu zabiera mi minutę, to na X1000 700 minut itd."
Tymczasem prawda jest taka że na X1000 PPA też otwiera sie w sekundę i zrobienie przelewu w banku trwa dokładnie tyle co na normalnym PC. Nawet jeśli częśc przeładowanych JS stron otwiera się wyraźnie wolniej, to na pewno żadna z tych stron nie działa wolniej aż 700 razy.
Dlatego zamiast takich testów wolę testy praktyczne, czyli np. ile wczytuje się strona Onetu itp.(tylko problem jest tutaj taki że za każdym razem jest inaczej obładowana, więc trzeba by zrobić np. trzy załadowania w trzech losowo wybranych dniach) bo to daje lepszy ogląd sytuacji róznic jakie może spotkać użytkownik w życiu codzinnym względem PC.
Przy czym ja nie chciałbym się ścigać z pecetami, co więcej jak już dostanę wyniki od Radka czy Emu, to nie mam zamiaru ich publikować (przynajmniej na razie) właśnie po to by nie prowokować Jubiego, Rzookola czy innego maniaka, który tylko czeka na pretekst by wskoczyć do ringu. Na razie to chcę po prostu zrobić w domowym zaciszu testy porównawcze z innymi maszynami dla AmigaOS 4 by wiedzieć jakie są różnice w codziennym użytkowaniu poszczególnych konfiguracji. Nie mam zamiaru toczyć pojedynków ze światem zewnętrzym czy to Intela czy nawet Maca PPC i jesli nawet zdecyduję się z tego zrobić jakiś artykuł, to nie prędko, tylko wówczas gdy wszystkie zapowiadane maszyny będą już na rynku.