Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 14 cze 2025, 17:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 11 sty 2024, 19:46 
Amator
Amator

Witam,

Pytanie, jak w tytule. Będzie używany na X5020. Dysk 256GB SSD i raczej go nie zmienię (ewentualnie w przyszłości dołożę większy, ja ten będzie za mały).
Jaka będzie najlepsza wydajność, niezawodność i kompatybilność (wyczytałem, że niektóre aplikacje nie lubią się z niektórymi systemami plików) z pośród tych dwóch systemów? Bo chyba tylko te dwa w tej chwili wchodzą w grę?
Jaką proponujecie wielkość partycji systemowej DH0? Jak wszystko poinstaluję/skonfiguruje/skopiuję/itd. to nie chciałbym niczego ruszać. Co Wy, z Waszego doświadczenia proponujecie?

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: piątek, 12 sty 2024, 09:22 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

ja zawsze używam sfs2 i nigdy nie miałem z tym problemów

PostNapisane: piątek, 12 sty 2024, 10:37 
Administrator
Administrator

david_ooo napisał(a):
Witam,

Pytanie, jak w tytule. Będzie używany na X5020. Dysk 256GB SSD i raczej go nie zmienię (ewentualnie w przyszłości dołożę większy, ja ten będzie za mały).
Jaka będzie najlepsza wydajność, niezawodność i kompatybilność (wyczytałem, że niektóre aplikacje nie lubią się z niektórymi systemami plików) z pośród tych dwóch systemów? Bo chyba tylko te dwa w tej chwili wchodzą w grę?
Jaką proponujecie wielkość partycji systemowej DH0? Jak wszystko poinstaluję/skonfiguruje/skopiuję/itd. to nie chciałbym niczego ruszać. Co Wy, z Waszego doświadczenia proponujecie?

Ten system NGFS, który ukazał się w 2016 roku tylko w wersji AmigaOS 4.1 FE dla X5000 miał z tego co wiem jakieś błędy. Poza tym jest to pierwsza generacja NGFS, która generalnie od kilku lat nie jest już rozwijana. Zatem polecam na dziś SFS. Jak pojawi się duża aktualizacja AmigaOS 4.1 z drugą generacją NGFS, wtedy możesz rozważyć przesiadkę na NGFS, który jest jak sądzę intensywniej rozwijany (choć nie mam wglądu do tego czy i ile działa Strohmayer przy rozwoju SFS dla A-Eonu).

Ja osobiście mam 5 partycji przy dysku 500GB. No ale pewnie przeciętny użytkownik wybierze dwie lub trzy. Mam te partycje pomieszane trzy na SFS/02 i dwie na NGFS/01 (przy czym u Ciebie dostępny jest tylko NGFS/00, którego jak pisałem powyżej nie polecam). Problemów żadnych nie stwierdziłem ani przy jednym ani przy drugim filesystemie. Partycję systemową mam wielkości 10GB, użytkując X5000 od blisko 6 lat, zdołałem przez ten czas zapełnić ją w 17%.

PostNapisane: piątek, 12 sty 2024, 15:50 
Amator
Amator

No to się skuszę na SFS2. Pytanie jak to z płyty Enhancer Software dograć do obrazu z OS'em?
Kiedyś Ty Mufa pisałeś o możliwościach sformatowania dysku SFS2. W moim przypadku najlepsza opcja, to dogranie systemu plików do płyty bootującej.
Probowałem to zrobić pod Windows i nawet w niektórych programach się udało. Ale z taką płytą były później problemy, np. brak dodatkowych języków (tzn. brak ich na liście podczas instalowania), wszystkie pliki i katalogi miały wielkie litery. I nawet instalacja na którymś kroku się wysypywała.

PostNapisane: piątek, 12 sty 2024, 19:27 
Administrator
Administrator

No najlepiej byłoby wypalić to na AmigaOS za pomocą programu AmiDVD. Nie wiem tylko czy się da tak zrobić bootując system z płyty CD, bez jego wcześniejszej instalacji.

PostNapisane: piątek, 12 sty 2024, 19:31 
Administrator
Administrator

Gdybyś miał jakiś drugi twardy dysk, nawet stary talerzowy, którego mógłbyś użyć to znacznie ułatwiłoby sprawę i nie trzebaby modyfikować ISO i wypalać płyty.

PostNapisane: piątek, 12 sty 2024, 23:16 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Akurat na Amigans jest podobny wątek i o ile nie planujesz PLIKÓW większych niż 4GB i/lub partycji większych niż 128GB to Joerg Strohmayer zaleca SFS/0...ew. na same duże pliki osobna partycja SFS/2.
SFS/0 ma narzędzia naprawcze a /2 ich nie ma.

https://www.amigans.net/modules/newbb/v ... ic_id=9437

Co do NGFS to tak jak pisze Rafał. Ten stary ma błędy i jest nie rozwijany.

PS. O ile pamiętam to JS coś tylko dostosował dla AEonu w SFS ale go nie rozwija.

PostNapisane: sobota, 13 sty 2024, 19:15 
Amator
Amator

Mufa napisał(a):
No najlepiej byłoby wypalić to na AmigaOS za pomocą programu AmiDVD. Nie wiem tylko czy się da tak zrobić bootując system z płyty CD, bez jego wcześniejszej instalacji.

A czy ten program potrafi wypalać bootujące płyty? Jeżeli tak, to rozumiem, że zawartość oryginalnego ISO mam wypakować, dorzucić plik z systemem i podmienić zmodyfikowany kicklayout?
Jeżeli tak, to mogę jednorazowo zainstalować OS na NGFS i pod nim tylko przygotować płytkę. A później instalacja OS już na SFS2

PS.
Teraz doczytałem na OS4Depot: "as well as creating bootable images (U-Boot as well as AmigaOS4)"

Ostatnio edytowano sobota, 13 sty 2024, 19:18 przez david_ooo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 13 sty 2024, 19:16 
Amator
Amator

Mufa napisał(a):
Gdybyś miał jakiś drugi twardy dysk, nawet stary talerzowy, którego mógłbyś użyć to znacznie ułatwiłoby sprawę i nie trzebaby modyfikować ISO i wypalać płyty.

Właśnie ja chcę sobie przygotować płytę z SFS2 "na przyszłość" lub "w razie czego" ;)

PostNapisane: sobota, 13 sty 2024, 20:27 
Amator
Amator

Mufa napisał(a):

Ściągnąłem Amidvd. Ale po dwukliku na ikonie nic się nie dzieje. Aplikacja się nie uruchamia. Jakieś rady?

PostNapisane: sobota, 13 sty 2024, 22:16 
Administrator
Administrator

Ściągałeś tę starą wersję z 2008 roku? Nowsze wersje były kiedyś do ściagnięcia przez AmiUpdate (być może nadal są???), no a jeśli masz kupionego Enhancer Software to na pewno jest wersja 1.51 w narzędziu Updater.

PostNapisane: poniedziałek, 15 sty 2024, 12:22 
Amator
Amator

Mufa napisał(a):
Ściągałeś tę starą wersję z 2008 roku?

Tak, tą. Ta wersja jest na OS4Depot

Mufa napisał(a):
Nowsze wersje były kiedyś do ściagnięcia przez AmiUpdate (być może nadal są???), no a jeśli masz kupionego Enhancer Software to na pewno jest wersja 1.51 w narzędziu Updater.

Tak, ta wersja z Enhancer Software odpaliła. Na Amisphere jest wersj 1.51. Rozumiem, że teraz wystarczy całą zawartość płyty instalacyjnej z OS skopiować na komputer, dograć plik z SFS2 i zmodyfikowany Kicklayout. A później wypalić płytę, zaznaczając "Bootable AmigaOS"?

Swoją drogą, ciekawe czemu na OS4Depot nie ma najnowszej wersji? Przecież to Freeware...

PostNapisane: poniedziałek, 15 sty 2024, 13:31 
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Skoro najnowsza wersja jest w płatnym pakiecie to ... nie jest to już freeware.

PostNapisane: poniedziałek, 15 sty 2024, 19:32 
Administrator
Administrator

david_ooo napisał(a):
Tak, ta wersja z Enhancer Software odpaliła. Na Amisphere jest wersj 1.51. Rozumiem, że teraz wystarczy całą zawartość płyty instalacyjnej z OS skopiować na komputer, dograć plik z SFS2 i zmodyfikowany Kicklayout. A później wypalić płytę, zaznaczając "Bootable AmigaOS"?

No powinno działać, chociaż zawsze lepiej najpierw dla pewności nagrać to sobie np. na plytę RW.

PostNapisane: poniedziałek, 15 sty 2024, 22:45 
Amator
Amator

Chcę wypalić przygotowane ISO pod AmiDVD. Ale aplikacja zachowuje się, jakby nie widziała nagrywarki, żadnego napędu. Ładuję plik ISO stworzony przez AmiDVD i w zakładce "Burn Image" wszystkie pola są wyszarzone. Ten obraz również wypaliłem na PC pod Win10, ale jak wkładam płytę do napędu i uruchamiam Amigę to komputer wisi na logo "AmigaOS" - system się nie uruchamia ani z płyty bootującej ani z dysku twardego. Oczywiście obraz stworzyłem pod AOS i w programie AmiDVD z opcją "bootable: AmigaOS4"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1