david_ooo napisał(a):
Witam,
Pytanie, jak w tytule. Będzie używany na X5020. Dysk 256GB SSD i raczej go nie zmienię (ewentualnie w przyszłości dołożę większy, ja ten będzie za mały).
Jaka będzie najlepsza wydajność, niezawodność i kompatybilność (wyczytałem, że niektóre aplikacje nie lubią się z niektórymi systemami plików) z pośród tych dwóch systemów? Bo chyba tylko te dwa w tej chwili wchodzą w grę?
Jaką proponujecie wielkość partycji systemowej DH0? Jak wszystko poinstaluję/skonfiguruje/skopiuję/itd. to nie chciałbym niczego ruszać. Co Wy, z Waszego doświadczenia proponujecie?
Ten system NGFS, który ukazał się w 2016 roku tylko w wersji AmigaOS 4.1 FE dla X5000 miał z tego co wiem jakieś błędy. Poza tym jest to pierwsza generacja NGFS, która generalnie od kilku lat nie jest już rozwijana. Zatem polecam na dziś SFS. Jak pojawi się duża aktualizacja AmigaOS 4.1 z drugą generacją NGFS, wtedy możesz rozważyć przesiadkę na NGFS, który jest jak sądzę intensywniej rozwijany (choć nie mam wglądu do tego czy i ile działa Strohmayer przy rozwoju SFS dla A-Eonu).
Ja osobiście mam 5 partycji przy dysku 500GB. No ale pewnie przeciętny użytkownik wybierze dwie lub trzy. Mam te partycje pomieszane trzy na SFS/02 i dwie na NGFS/01 (przy czym u Ciebie dostępny jest tylko NGFS/00, którego jak pisałem powyżej nie polecam). Problemów żadnych nie stwierdziłem ani przy jednym ani przy drugim filesystemie. Partycję systemową mam wielkości 10GB, użytkując X5000 od blisko 6 lat, zdołałem przez ten czas zapełnić ją w 17%.