Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest niedziela, 15 cze 2025, 06:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 sty 2024, 07:51 
Administrator
Administrator

david_ooo napisał(a):
Chcę wypalić przygotowane ISO pod AmiDVD. Ale aplikacja zachowuje się, jakby nie widziała nagrywarki, żadnego napędu. Ładuję plik ISO stworzony przez AmiDVD i w zakładce "Burn Image" wszystkie pola są wyszarzone. Ten obraz również wypaliłem na PC pod Win10, ale jak wkładam płytę do napędu i uruchamiam Amigę to komputer wisi na logo "AmigaOS" - system się nie uruchamia ani z płyty bootującej ani z dysku twardego. Oczywiście obraz stworzyłem pod AOS i w programie AmiDVD z opcją "bootable: AmigaOS4"

No jeśli masz problemy alternatywą może być pecetowe UltraISO. Pamiętam że jak latem testowałem Qemu, gdzie też musiałem modyfikować ISO dla Pegasosa. Po prostu załadowałem oryginalne ISO z AmigaOS dla Pega do tego programu, przekopiowałem z jego pomocą sterownik SM502 do Kickstartu jak również zmodyfikowany Kicklayout. Zapisałem zaktualizowane ISO i wszystko grało jak trzeba. System się zainstalował.

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: wtorek, 16 sty 2024, 11:39 
Administrator
Administrator

Przemek napisał(a):
Akurat na Amigans jest podobny wątek i o ile nie planujesz PLIKÓW większych niż 4GB i/lub partycji większych niż 128GB to Joerg Strohmayer zaleca SFS/0...ew. na same duże pliki osobna partycja SFS/2.
SFS/0 ma narzędzia naprawcze a /2 ich nie ma.

https://www.amigans.net/modules/newbb/v ... ic_id=9437

Nie wiem czy Joerg jest posiadaczem X5000, ale zdaje się że nie. To też być może nie wie że stara wersja SFS nie działa na X5000 ani na A1222. W sumie ja jestem posiadaczem X5000 I też do dziś o tym nie wiedziałem bo nigdy SFS/00 nie testowałem, no ale właśnie taka wiadomość do mnie dotarła i zakładam że jest prawdziwa.

PostNapisane: poniedziałek, 12 lut 2024, 21:40 
Amator
Amator

Mufa napisał(a):
david_ooo napisał(a):
Chcę wypalić przygotowane ISO pod AmiDVD. Ale aplikacja zachowuje się, jakby nie widziała nagrywarki, żadnego napędu. Ładuję plik ISO stworzony przez AmiDVD i w zakładce "Burn Image" wszystkie pola są wyszarzone. Ten obraz również wypaliłem na PC pod Win10, ale jak wkładam płytę do napędu i uruchamiam Amigę to komputer wisi na logo "AmigaOS" - system się nie uruchamia ani z płyty bootującej ani z dysku twardego. Oczywiście obraz stworzyłem pod AOS i w programie AmiDVD z opcją "bootable: AmigaOS4"

No jeśli masz problemy alternatywą może być pecetowe UltraISO. Pamiętam że jak latem testowałem Qemu, gdzie też musiałem modyfikować ISO dla Pegasosa. Po prostu załadowałem oryginalne ISO z AmigaOS dla Pega do tego programu, przekopiowałem z jego pomocą sterownik SM502 do Kickstartu jak również zmodyfikowany Kicklayout. Zapisałem zaktualizowane ISO i wszystko grało jak trzeba. System się zainstalował.

Niestety, ale wygląda na to, że u mnie w przypadku prawdziwej X5000, metoda z UltraISO nie zadziała. Zrobiłem, jak napisałeś. I nawet pliki/katalogi wyglądają lepiej, niż w przypadku innych programów które testowałem (np. zgadzają się małe/duże litery w nazwach plików/katalogów, a nie są wszystkie pisane wielką literą). Ale podczas instalacji, zatrzymuje się na poniższym ekranie:

Obrazek

Chyba zostaje metoda z przygotowaniem obrazu pod Amigą i nagranie go pod AmiDVD. Ale niestety ten program nie widzi mojego napędu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1