Zaglądam sobie tu do Was od czasu do czasu, ale się nie udzielam. Z prostego powodu - nie mam AmigaOne, więc jakim prawem miałbym się tu mądrować?
Za to zasilacze w domu mam, to na ten temat mogę coś napisać
Po co Wam zasilacze po 750W do AmigaOne? Ile X1000/5000 bierze z gniazdka? 350-400W?
O jakości zasilacza nie świadczy jego moc, tylko sprawność (certyfikat 80+ white, bronze, silver, gold, titanium) oraz dla graczy obciążenie jaki dany zasilacz jest w stanie podać na lini 12V.
Zasilacze mają największą sprawność przy 50% obciążeniu, zatem przyjęło się, że dobiera się 2x mocniejszy zasilacz, niż ilość prądu jaką twój komp pobiera z gniazdka. Ktoś ma powiedzmy mocne i7 + RTX 4080 to wsadzi sobie zasilacz 1000W, bo taki konfig pod obciążeniem te 500W może wziąć, a jak ktoś korzysta z powiedzmy współczesnego i3 + integra i to głównie do zastosowań biurowo-multimedialnych, to zasilacz 150W będzie aż nadto wystarczający, bo przez większość czasu pobór prądu nie będzie pewnie przekraczał 50W.
Nie wiem jak ten, ale standardowy RX 560 ma TDP 75W, co za tym idzie pod obciążeniem cały zestaw przy procku x86 pewnie wziąłby z 150-200W, zatem dobry zasilacz 400W do takiego zestawu w zupełności by wystarczył.
Nie wiem ile prądu bierze cpu z AmigaOne, ale przypuszczam że 400W do konfigu z RX 560 to aż nadto