Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 22 cze 2024, 04:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2023, 22:18 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Cześć,

Pytanie czy działają? Są jakoś połączone z płytą główną?
Pytam, bo u mnie są nieaktywne. Wpięte urządzenia nie są widoczne przez OS. Widzę też na płycie głównej pin-y, obok gniazd SATA, "FP USB", które nie są obsadzone.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 maja 2023, 19:25 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4685
david_ooo napisał(a):
Cześć,

Pytanie czy działają? Są jakoś połączone z płytą główną?
Pytam, bo u mnie są nieaktywne. Wpięte urządzenia nie są widoczne przez OS. Widzę też na płycie głównej pin-y, obok gniazd SATA, "FP USB", które nie są obsadzone.


Dzieje się tak dlatego że płyta główna dla X5000 ma w standardzie tylko USB 2.0 a wybrano do niej obudowę, która na przednim panelu ma wyłącznie porty USB 3.0. Zatem domyślnie te porty są odłączone i tak "od strzała" sobie ich nie podłączysz. Na szczęście skorzystanie z tych portow jest jednak możliwe, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią przejściówkę. Tutaj masz bogato ilustrowany wpis, który instruuje jak wykorzystać gniazd USB na forntowym panelu X5000.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 20:29 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Mufa napisał(a):
david_ooo napisał(a):
Cześć,

Pytanie czy działają? Są jakoś połączone z płytą główną?
Pytam, bo u mnie są nieaktywne. Wpięte urządzenia nie są widoczne przez OS. Widzę też na płycie głównej pin-y, obok gniazd SATA, "FP USB", które nie są obsadzone.


Dzieje się tak dlatego że płyta główna dla X5000 ma w standardzie tylko USB 2.0 a wybrano do niej obudowę, która na przednim panelu ma wyłącznie porty USB 3.0. Zatem domyślnie te porty są odłączone i tak "od strzała" sobie ich nie podłączysz. Na szczęście skorzystanie z tych portow jest jednak możliwe, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią przejściówkę. Tutaj masz bogato ilustrowany wpis, który instruuje jak wykorzystać gniazd USB na forntowym panelu X5000.

Kabelek kupiony na Ebay za 6€. Ciekawe co z tego będzie :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 maja 2023, 20:31 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Mufa napisał(a):
david_ooo napisał(a):
Cześć,

Pytanie czy działają? Są jakoś połączone z płytą główną?
Pytam, bo u mnie są nieaktywne. Wpięte urządzenia nie są widoczne przez OS. Widzę też na płycie głównej pin-y, obok gniazd SATA, "FP USB", które nie są obsadzone.


Dzieje się tak dlatego że płyta główna dla X5000 ma w standardzie tylko USB 2.0 a wybrano do niej obudowę, która na przednim panelu ma wyłącznie porty USB 3.0. Zatem domyślnie te porty są odłączone i tak "od strzała" sobie ich nie podłączysz. Na szczęście skorzystanie z tych portow jest jednak możliwe, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią przejściówkę. Tutaj masz bogato ilustrowany wpis, który instruuje jak wykorzystać gniazd USB na forntowym panelu X5000.

Przy okazji, wiadomo coś aby 4.1 obsługiwał kiedyś USB3.0 ?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 maja 2023, 07:18 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4685
david_ooo napisał(a):
Kabelek kupiony na Ebay za 6€. Ciekawe co z tego będzie :)


OK. Pamiętaj o aktualizacjach systemu. Nie wiem czy już rozwiązałeś swoje problemy z rejestracją systemu dla X5000, ale jak Ci wcześniej wspomniałem same aktualizacje nie są pod dedykowany sprzęt, więc jeśli tego jeszcze niie zrobiłeś pobierz aktualizację dla SAM i ją zainstaluja na X5000. Te aktualizacje z na pierwszy rzut oka wyglądają niepozornie, ale wierz mi, tam się dużo rzeczy zmieniło niewidocznych dla użytkownika "pod maską", między innymi pod kątem usprawnienia działania USB.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 maja 2023, 07:38 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4685
david_ooo napisał(a):
Przy okazji, wiadomo coś aby 4.1 obsługiwał kiedyś USB3.0 ?


Pierwszą wersję alpha USB 3.0 pokazywano kiedyś na imprezie Pianeta Amiga, już ponad 10 lat temu. Niestety potem najwyraźniej prace zarzucono.
Osobiście liczę trochę na gościa o ksywie Geennaam, który jest magikiem sprzętowym i robi sterowniki do rzeczy, których obsługi mało kto by się spodziewał na AmigaOS 4.1. Może kolejną będzie właśnie USB 3???

Natomiast co do samego stosu USB w systemie, to nie jestem jakimś wybitnym specjalistą w temacie USB i nie wiem czy gdyby dziś pokazał się sterownik, to już tu i teraz od razu działałby bez żadnych problemów i z optymalną prędkością, wiem tylko że czytając pliki release notes, do beta wersji stosu USB, natknąłem się czasami na wzmiankę, typu - "ta zmiana jest przydatna pod kątem obsługi USB 3.0".

Prawda jest jednak taka że żaden sprzęt dla AmigaOS 4, fizycznie nie jest wyposażony w USB 3.0, więc też nie ma takiego ciśnienia, jak było np. w przypadku obsługi wbudowanych czipów sieciowych czy dźwiękowych dla Tabora.

Oczywiście jak byś chciał użyć USB 3.0 np. jako "dawcę prądu", to możesz sobie taką kartę do X5000 włożyć. Sam mam w swojej X5000 slot PCI-e x1 takową kartą obsadzony. Zaleta jest taka że podobnie jak zintegrowane pierwsze górne gniazdo USB (te na klawiaturę), gniazda na zewnętrznej karcie aktywowane są równo z włączeniem przycisku power w komputerze, a tego wymaga mój splitter HDMI do prawidłowej inicjalizacji. Nadmieniam jednak że gdybyś Ty miał kaprys wypuszczania sygnału wideo na dwa niezależne źródła, to prawdopodobnie żadnego splittera nie musiałbyś używać. Starsze Radeony, które testowałem nie mają żadnych problemów by równocześnie wyświetlać obraz np. po HDMI i po DVI, tylko Polarisy tego nie potrafią.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 maja 2023, 17:43 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Kabelek przyszedł i wszystko działa.
Dla testu skopiowałem w DOpus'ie na partycję DH1 1GB plik. Trwało to ok. 7min. Trochę długo. Mój pendrive to Kingston DTR3.0 G2. Oczywiście nie oczekiwałem prędkości 3.0, ale jak na 2.0 to i tak trochę wolno.

Przy okazji, wygląda na to że sklep Alinea w standardzie daje taki kabelek, co widać na zdjęciu z ich strony:

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO