Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 16 paź 2021, 12:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: piątek, 28 lis 2014, 23:48 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1540
Radek Cz napisał(a):
A co powiecie o tej karcie:
VTX3D AMD Radeon R9 280 X-Edition Graphics Card (3GB, GDDR5, PCI Express 3.0)
Chodzi mi właściwie o to VTX, bo ta nazwa brzmi bardzo nieznajomo.


Właścicielem Vertex (VTX/VTX3D) jest PowerColor.
Jest to tzw. podmarka/sub-brand PowerColor.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: niedziela, 30 lis 2014, 18:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 22:31
Posty: 618
Pod spodem załączam dwa zdjęcia, na pierwszym trzy karty prawie takie same, szczególnie dwie pierwsze
mają ten sam model procka 11221-01-40G, trzecia mam 11221-00-20G. Na liście Hansa jest karta
z numerkiem 11221-00-25G. Teraz tak, czy ten numerek może mieć wpływ na działanie karty z AOS4.x
i czy powinienem zwracać na to uwagę czy chodzi tylko o to co jest w drugiej kolumnie ze strony Hansa
czyli w tym wypadku Tahiti i jak rozpoznać po numerze czy karta ma Tahiti czy coś innego?

Czy może ten pierwszy numer 11221 to jest jego kod?
I dlaczego te karty tak podobne, mają tak bardzo różne Memory Clock 1150, 1070 i 6000MHz!
Znowu jakieś marketingowe czary mary?
Obrazek
Obrazek

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: poniedziałek, 1 gru 2014, 00:11 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 22:31
Posty: 618
Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie, a mianowicie na blogu Trevora, w pierwszym wpisie opisuje
jak podpiął do swojej AX1000 dwie karty graficzne. Zastanawiam się jak to działa i czy takie rozwiązanie
nie było by najlepsze aby zaspokoić potrzeby Warp3d przyjazną temu systemowi kartą i jednocześnie dać
najmocniejszego kopa przy pomocy jakiejś najsilniejszej możliwie karty gfx.

Jeżeli plotę głupoty to proszę mnie naprostować.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: poniedziałek, 1 gru 2014, 08:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4040
Karty mają różne taktowania rdzenia i pamięci, bo różni producenci lubią je że tak powiem, fabrycznie je podkręcać. Nie ma w tym nic dziwnego. Co do konkretnych numerów na karcie, to chyba najlepiej byłoby zapytać samego Hansa.

Dodatkowy Radeon na PCI to jest jakieś wyjście, ale trzeba trafić na odpowiednią kartę. Ja kupiłem kartę Club3D Radeon 9250 i ta karta w ogóle nie była wykrywana przez CFE (chociaż nie znaczy to że na pewno nie byłaby wykrywana przez U-BOOTa w X5000), wymieniłem ją na model firmowany przez Sapphire i tę kartę firmware mojej X1000 już wykrył. Niemniej miałem problemy z tym by pod AmigaOS (pod linuksem było OK) zmusić obie karty czyli Radeona HD 6870 i Radeona 9250 do jednoczesnego działania.

Poza tym zauważyłem że natywne Warp 3D na takim Radeonie wpiętym w PCI, chodzi znacznie wolniej od udawanego Warp 3D, realizowanego poprzez Wazp 3D. Niewątpliwie jednak taki Radeon 9250 daje, praktycznie 100% kompatybilność czego o Wazp 3D powiedzieć nie można.

Ja osobiście ze względu na problemy zdecydowałem się zrezygnować z dodatkowego radka na PCI, ale są ludzie którym to działa. Jeśli nie masz żadnego starego radeona pod ręką doradzam poczekać z zakupem. Przypuszczam że podobnie jak to było w przypadku X1000, dla betatesterów zostanie utworzona jakaś strona, gdzie będą mogli wpisywać jaki sprzęt działa a jaki nie. Wówczas się zorientujesz jakie karty można do X5000 pakować.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: niedziela, 7 gru 2014, 22:19 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 22:31
Posty: 618
Biorąc wszystkie za i przeciw, zdecydowałem się póki co na Sapphire HD 6870, nie mam pewności
czy i w jakim stopniu będą działać nowsze karty z serii R9 z Cyrusem, więc nie chcąc obudzić się
z ręką w pełnym nocniku kupiłem na ebayu używaną kartę, cena chyba nie najgorsza - 43 funty.

Teraz czekam tylko na "resztę" Amigi, mam nadzieję że wszystko przyjdzie przed gwiazdką,
jakoś dziwnie to trochę idzie. Nie panikuję, ale kurde A-Eon nawet nie przysłał żadnego
potwierdzenia wpłaty, płaciłem we wtorek rano. W waszym przypadku też musieliście tak długo
czekać na odpowiedź?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: piątek, 12 gru 2014, 15:34 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): środa, 10 gru 2014, 15:22
Posty: 21
Na wstępie witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu sobie tu zaglądam i czytam co tam u Was nowego. Do tej pory nie zabierałem głosu w dyskusji, bo neoAmigi nigdy nie miałem. Powiedzmy, że zaglądam tu ze starego sentymentu dla Amigi, żeby wiedzieć co się w jej światku dzieje.

Jednakże w tym temacie swoje 3 grosze mogę dorzucić, bo schodzicie na tematy sprzętu, który znam nie tylko z obrazka;) - konkretnie chodzi mi o ten zasilacz 600W.

Po co aż 600W???
Rozumiem, że sugerowałeś się zalecanymi wymaganiami dla Radka 6870 ze strony AMD?
Tylko zastanów się proszę do kogo te wymagania są skierowane - na rynek PC i dla graczy. Czyli, że obok tego Radka w momencie jego premiery mógł siedzieć i7 930 (TDP 130W) a komputer był wykorzystywany głównie do gier, czyli przez większość czasu pracował przy wysokim obciążeniu. Wtedy procek pobierał powiedzmy 130W, Radek 180W + reszta bebechów = w praktyce coś pomiędzy 300-350W. Wiadomo, że zasilacz osiąga najwyższą sprawność przy 50% obciążeniu, stąd do zestawu, który pracuje przy obciążeniu 300W, Amd rekomenduje zasilacz 600W. To jest ok.
Jednak zastanów się przy jakim obciążeniu będzie pracowała twoja X5000. Założę się, że przez 90% czasu sprzęt będzie chodził przy bardzo niskim obciążeniu. No bo co będziesz robił na AOS co wymaga dużej mocy obliczeniowej? Może w coś pograsz od czasu do czasu (tylko że nie ma tam raczej gry która mogłaby spocić R6870).
Nie wiem ile wynosi TDP proca z X5000 (szukałem na stronie Freescale ale nie znalazłem) ale skoro to 2 rdzenie przy 2 GHz to strzelam, że będzie ono w porywach wynosić 50-70W? Zatem w IDLE zapewne będzie to coś pomiędzy 10-20W, do tego ten Radek niech weźmie bez większego obciążenia z 50W + reszta bebechów 20-30W to razem daje około 100W. Po co Ci zatem 600W zasilacz???

Dobry zasilacz o mocy 350W by w zupełności wystarczył, ale dla pewności kup coś z przedziału 400-450W.

A co to znaczy dobry zasilacz?
Ktoś wyżej sugerował Ci Corsair lub OCZ. Ja nie polecam (szczególnie tego pierwszego). Dzisiaj z zasilaczami jest jak kiedyś w poznańskiej fabryce akumulatorów (kiedyś to była Centra, jak to się teraz nazywa nie wiem) znajomy tam pracował. Robili jeden model akumulatora, a w zależności skąd przychodziło zamówienie, przyklejali inne naklejki. Jak zamówił jakąś partię Bosch, to nalepiali na to naklejki Boscha, jak ktoś inny, to na ten sam akumulator dawali inną naklejkę... i tyle;) A potem Bosch sprzedawał to jako swoje.
Podobnie jest dziś z zasilaczami. Wszyscy zamawiają je u azjatyckich producentów. Większość zasilaczy w przedziale do 250zł robi albo Fortron albo Super Flower i przypuszczam, że jedyne co się w większości z nich zmienia to obudowa, naklejka i wentylator. Tak się składa, że wspomniany Fortron robi zasilacze zarówno OCZ (które Ci polecali) jak i Antec (których Ci nie polecali) a prawda jest taka, że to jedno i to samo;)

Chcesz porządny zasilacz to tylko i wyłącznie Seasonic. Oni też produkują w Chinach, ale nie zamawiają u nikogo, mają własną fabrykę. Robią sami i mają bardzo dobre zasilacze i dają na nie 5 lat gwarancji. Co prawda kosztują trochę (seria G jest jedną z tańszych a zasilacz 450W kosztuje około 350zł) ale można trafić czasem modele OEM, gdzie nie płacisz za ładną obudowę, lakier, ładny wiatrak, modularność czy oplot na kablach. Płacisz tylko za samą esensje. Polecam ten model:

http://proline.pl/?p=SEA+SSP-450RT+F3

do X5000 będzie aż nadto, a zasilacz ma 5 lat gwarancji i certyfikat 80+ GOLD (co oznacza, że przy 50% obciążeniu ma sprawność powyżej 90%). Zaoszczędzisz na prądzie i będziesz miał 5 lat spokoju, że jakaś badziewna zasiłka nie rozwali Ci sprzętu za... >10k?

Podajesz ceny w funtach, zatem siedzisz pewnie w UK, więc link do polskiego sklepu nic Ci nie da, ale poszukaj jakiś Seasonic OEM u siebie, jeśli nie znajdziesz to polecam serię G, u nas 450W - 338zł a 360W (który do X5000 i 6870 też spokojnie powinien wystarczyć) 245zł

http://proline.pl/?p=SEA+G-SERIES+G-450
http://proline.pl/?p=SEA+G-SERIES+G-360

tyle że ten 360W nie ma kabli w oplocie, nie jest modularny i ma tylko 1x6 pin pci (6870 potrzebuje 2x6) drugi można dać po przejściówce z molexów, ale lepiej dopłacić do 450W.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: sobota, 13 gru 2014, 13:20 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4040
To jest w dużej części prawda z tym nalepianiem naklejek na sprzęt komputerowy i RTV, jakkolwiek róznica w zasilaczach do 250zł w zależności od firmy istnieje. Różnice takie idzie zazwyczaj zauważyć nawet bez podłączania sprzętu (waga zasilacza, ilość, jakość długość kabli itp). Ja przez pewien czas prowadziłem firmę zajmującą się serwisowaniem komputerów, a i teraz zdarzy mi się co nieco naprawić po godzinach. Przytoczę moje doświadczenie sprzed kilku tygodni.

Otóż swego czasu, gdy prowadziłem jeszcze firmę, jedna z klientek zleciła mi złożenie topowego peceta za ponad 4 tysiące, które jej syn uzbierał na pierwszą komunię. W ostatniej chwili się wycofała, twierdząc że u nich w rodzinie jakiś daleki kuzyn się zna i to on złoży sprzęt. Komputer, jak się okazało był na bardzo prądożernym procku AMD, z bardzo wydajną kartą graficzną, mnóstwem bajerów i ... zasilaczem za 80zł, którego nazwy wybaczcie nie zapamiętałem. Ów zasilacz miał niby 620W mocy. Chcodziło to przez kilka miesięcy nawet dobrze, dzieciak pogrywał w jakieś proste gierki z netu i wszyscy byli zadowoleni, do momentu kiedy na urodziny dostał FIFĘ 15.

Nagle okazało się że nie można dograć nawet pierwszej połowy, a często w ogóle rozpocząć meczu, gdyż pecet natychmiast się wyłączał. Nie chcąc narażać klienki na zbyt duże koszty, zaproponowałem jej zasilacz nie 620W, nie 700W, ale w teorii słabszy 500W, za to nie firmy krzak a Chiefteca za około 180zł. I co? Ano wszystko zaczęło działać jak trzeba, od tego czasu upłynęły dwa miesiące, dzieciak w Fifę gra namiętnie a ja nie dostałem żadnego telefonu, że coś się wyłącza albo się zawiesza.

Tak więc w przypadku nawet tanich zasilaczy, marka ma znaczenie. Niektóre uznane firmy, nawet jeśli produkują w Chinach, to jednak poniżej pewnych standardów nie schodzą. Ja osobiście też używam Chiefteca 500W przy X1000, żadnych problemów (nawet przy obciążeniu 3D pod linuksem) nie miałem. Tak więc taki zasilacz z czystym sumieniem poleciłbym do X5000, natomiast z racji tego że lekki zapas nigdy nie zaszkodzi, te 600W też nie byłoby głupim pomysłem. Nigdy nie wiadomo jakie karty i akcesoria w przyszłości się do komputera wsadzi, mogę się mylić ale procek P5020 wydaje się bardziej prądożerny od PA6T.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: sobota, 13 gru 2014, 19:49 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): środa, 10 gru 2014, 15:22
Posty: 21
Widzę Mufa, że się nie zrozumieliśmy, choć może to ja się zbyt mało szczegółowo wyraziłem. ;) Dla mnie "zasilacze" marki np. Logic, Akyga, Whitenergy czy Modecom to nie zasilacze i do takich urządzeń tego nie zaliczam. Nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby ktoś do kompa za >10k wsadził "zasilacz" poniżej 100zł...
No ale dobra, w takim razie sprecyzuje swoją wypowiedź - chodziło mi o zasilacze z przedziału powiedzmy 150-250zł. Konkretnie chodziło mi o to, że taki np. Antec, OCZ, Zalmann, Silverstone itd. itp. nie produkuje zasilaczy, a zamawia je w Chinach i przykleja na nie tylko swoje nalepki. To tak samo jak polskie SilentiumPC. Gro ludzi uważa, że to polska firma i oferuje polskie obudowy czy zasilacze, ale prawda jest taka (jak oni zresztą sami o sobie piszą) że to tylko "polska marka". Znaczy to, że ktoś założył polską firmę, która zamawia gotowy sprzęt w Chinach, przykleja na niego swoje nalepki i sprzedaje jako swoje. Polscy inżynierowie tego nie projektowali, a polski pracownik tego nie wykonał. Podobnie jak inna "polska marka" MyPhone, która zamawia gotowe chińskie telefony i sprzedaje jako swoje.
Tak samo ma się sprawa z zasilaczami. np. firmy, które wyżej wymieniłem (Antec, OCZ, Zalmann, Silverstone) zamawiają gotowe zasilacze od Fortron. Same ich nie projektują, zwyczajnie zasilacze Fortrona sprzedają pod swoją marką. Czyli jeśli idziesz do sklepu i kupisz zasilacz Antec, to tak naprawdę jest to Fortron z naklejką Antec, kupisz OCZ, to jest to Fortron z naklejką OCZ itd. Drugą grupę tych "firmowych" zasilaczy robi Super Flower.
Polecałem Seasonic, bo oni nie kupują gotowej chińszczyzny. Sami projektują swój sprzęt i sami go produkują w swoich fabrykach, odbija się to mocno in plus na jakości i długości gwarancji (5 lat).
Gdybym zatem to ja kupował kompa za >10k to wsadziłbym zasilacz właśnie tej marki, dlatego taki mu doradziłem. Bo fakt, że jakiś zasilacz faktycznie ma moc jak na nalepce (a nie jest to tylko chwyt marketingowy jak np. w Logic, Akyga itp.) i uciągnie od nowości prądożernego AMD, nie znaczy zaraz że przez 5 lat będzie trzymał stabilne napięcia, czy że po x czasu nie spłonie zabierając ze sobą inne bebechy. ;)
Akurat wspomniany przez Ciebie Chiftec chyba też sam produkuje swoje zasilacze, ale nie jestem pewien, więc o nim nie wspominałem.

Jeszcze co do "zapasu" - z mojego doświadczenia jeśli w kompie jest dużo za mocny zasilacz to potrafi bardzo brzydko pracować (piszczenie, buczenie) nauczony własnym doświadczeniem raczej zawsze staram się dobrać zasiłkę tylko z lekkim zapasem. (ale to doświadczenie z PC, nie wiem czy sprawdza się w NeoAmigach;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: sobota, 13 gru 2014, 20:48 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 22:31
Posty: 618
@Ittaj

Dlaczego 600W, ano dlatego że taki zalecany był przez Amigakit. Ja nigdy nie składałem żadnego kompa
w wieży (poza A1200 w EBoxie ;D )i nie miałem pojęcia co i z czym, teraz dzięki Rafałowi i reszcie chłopaków
wiem sporo więcej, no i sam też trochę doczytałem. Poza tym trochę się spóźniłeś z radami bo już kupiłem
Zalman ZM600-HP. Ma trzy lata gwarancji i certyfikat Bronze 80+.
Poza tym karta graficzna jaką kupiłem, tak jak napisałem, to jest kompromis po między mocą i wsparciem
przez Aos4. Nie chciałem na razie kupować drogiej i mocnej karty bo nie wiadomo jeszcze jak to wszystko
będzie działać, wiem że jeden betatester X5000 ma R9 280X i taką też chciałem kupić, ale przed świętami to
nie najlepszy pomysł z wielu względów. Poza tym dochodzi jeszcze sprawa Linuksa, tam na pewno więcej
będzie pola manewru, ale podobnie jak wyżej, nie wiem co i jak będzie działać pod "amigowym" linuksem.

Czytałem twój wpis o wieżach, ja też uważam że Amiga zasługuje na coś więcej i dlatego kupiłem NZXT 530,
czerwoną. Wydaje się być dobrej jakości, aczkolwiek nie mam (poza EBoxem) żadnego osobistego doświadczenia,
więc ciężko porównać. Jedyne co mnie trochę przeraża to jej rozmiar, niby robiłem przymiarki ale rzeczywistość
okazała się bardziej okazała (nic to, wystawię szafę z ubraniami do garażu ;) ).

W poniedziałek ma przyjść paczka z "sercem", wtedy się zacznie.
Jedyne co mnie wkurza w tym wszystkim, to jakość obsługi klienta przez AK, który jest przedstawicielem/pełnomocnikiem
A-Eonu. Na prawdę ciężko cokolwiek się od nich dowiedzieć, straszny burdel informacyjny panuje. Mam tylko nadzieję
że to idzie do mnie płyta główna, a nie inne "szpargałki". Do tej pory nie dostałem potwierdzenia że dostali ode mnie
kasę! Pomimo że pytałem... Ale czego się spodziewać po Anglikach, im tylko piłka i piwo w głowie. Dobra, wiem że przesadzam
ale czara goryczy zaczyna się przelewać.

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: sobota, 13 gru 2014, 20:58 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): środa, 10 gru 2014, 15:22
Posty: 21
Tak czy inaczej życzę pozytywnego zakończenia sprawy i dużo frajdy z nowej zabawki ;)
Jeszcze co do Linuksa to przypuszczam (bo z linem na PPC nie miałem nic wspólnego, kiedyś tylko próbowałem odpalić Ubuntu 12.04 na Macu Mini G4 i działało to dużo wolniej niż osx 10.5.8, więc szybko odpuściłem) ...przypuszczam, że pod Linuxem nie powinieneś mieć problemów ze "spoceniem" CPU ale GPU nadal będzie się mocno nudził ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: czwartek, 18 gru 2014, 10:54 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 29 lis 2012, 14:34
Posty: 73
@thread

Nie wiem, czy Radek jest już po zakupie karty graficznej, ale dla potomnych załączam aktualną listę wspieranych kart RadeonHD, cytuję za Trevorem:

Cytuj:
Info from the RadeonHD version 1.0 brochure on AMIstore:-

RadeonHD Series:

Most graphics cards in the RadeonHD series are supported including:-

● R520 (X1300-X1950 series)
● R700 (HD4000 series)
● Evergreen (HD5000 series)
● Northern Islands (HD6000 series)
● Southern Islands (HD7000 series)

Latest Radeon Rx Series:

Added support for the latest generation of AMD Radeon Rx graphics cards from the R5, R7 and R9 series:

● Radeon R5 230/235/235X (GPU = Caicos XT)
● Radeon R7 250X (GPU = Cape Verde XT)
● Radeon R9 255 (GPU = Cape Verde PRX)
● Radeon R7 265 (GPU = Pitcairn Pro)
● Radeon R9 270 (GPU = Curaçao Pro - rebranded/updated Pitcairn GPU)
● Radeon R9 270X (GPU = Curaçao XT - rebranded/updated Pitcairn GPU)
● Radeon R9 280 (GPU = Tahiti Pro)
● Radeon R9 280X (GPU = Tahiti XR2 - Tahiti XT GPU)

The following graphics cards from the Sea Islands series GPUs are not currently supported:-

● Radeon HD 7790: GPU = Bonaire XT
● Radeon R7 260: GPU = Bonaire
● Radeon R7 260X: GPU = Bonaire XTX


Źródło

Wielka szkoda, że najbardziej atrakcyjne karty względem cena/moc obliczeniowa/użycie energii nie są obsługiwane przez wspomnianą przez Trevora wersję sterownika. No cóż, pozostaje trzymać kciuki za Hansa, aby w przyszłości te karty znalazły się na liście urządzeń wspieranych. :ok:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: środa, 11 maja 2016, 17:01 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 22:31
Posty: 618
Pociągnę dalej ten wątek, bo moje pytanie dotyczy kart graficznych.

Przeglądałem ostatnio karty graficzne pod kątem W3D i RadeonHD SI.
Na stronie A-Eonu podane jest że z W3D działają wszystkie po między 7750-7970
poza 7790.

Zauważyłem że na liście zgodności na Stronie Hansa nie ma kart z serii 7800.
Część z nich ma gpu Pitcairn PRO a część ma Tahiti, które są też w serii 7900.
Nie znalazłem natomiast żadnych informacji czy te karty działają pod AOSem.
Jak mniemam te z Tahiti działają bo na liście ze strony Hansa są 7970 z tym
GPU, ale co z tymi drugimi? Chodzi mi np. o Radeon HD 7870.

Czy znacie jakąś stronę która wyszczególnia wszystkie gpu AMD z kart graficznych
podając jednocześnie czy to Southern czy Northern Islands?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: środa, 11 maja 2016, 18:18 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Od angielskiej Wikipedii zacznij,
-> 5.13 Northern Islands (Radeon HD 6xxx) Series
-> Southern Islands

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: środa, 11 maja 2016, 18:38 
Offline
Elitarny forumowicz
Elitarny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 sty 2012, 22:31
Posty: 618
adam napisał(a):

O matko... Cały czas oglądam tą stronę i nie zauważyłem nagłówków, brak dla mnie nadziej.

Teraz wiedząc że karty seri 7800 są SI, to dlaczego nie ma ich w spisie na HDR, czy nikt nie próbował
ich z AOSem? Czy to tylko przypadek?

_________________
AmigaOne X5000/020, Sapphire Radeon R9 270X Toxic, 2GB RAM.
Amiga1200/060 32MB RAM
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Pomocy
PostNapisane: środa, 11 maja 2016, 19:46 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4040
Radek Cz napisał(a):

Teraz wiedząc że karty seri 7800 są SI, to dlaczego nie ma ich w spisie na HDR, czy nikt nie próbował
ich z AOSem? Czy to tylko przypadek?


Próbowali. Jak nie ma w spisie to zawsze warto przeczesać benchmark. Już na pierwszej stronie znajdziesz cztery karty z tej serii:
http://mail.hdrlab.org.nz/benchmark/gfx ... OS/AmigaOS


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO