Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 21 paź 2021, 19:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 6 lut 2012, 14:15 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4056
Moim zdaniem będą jeszcze aktualizacje CFE, gdyż inicjowanie kart graficznych w zależności od modelu wygląda lepiej bądź gorzej ale nie tak jak powinno. Natomiast miękki reset (o ile pominiemy w S_S znanego "spowalniacza" w postaci inicjowania sieci) trwa u mnie 13s. Myślę że jak na coraz bardziej ociężały, zbliżający się już do granicy pół gigabajta obiętośći OS, jest tutaj całkiem dobrze.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lut 2012, 19:00 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:47
Posty: 31
Może to konieczność - cena postępu - sterowniki i nie do końca (zapewne) zoptymalizowany system, ale ze łzą w oku wspominam miękki start A1200 os 3.0 w 7 sekund.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lut 2012, 20:24 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4056
necavi napisał(a):
Może to konieczność - cena postępu - sterowniki i nie do końca (zapewne) zoptymalizowany system, ale ze łzą w oku wspominam miękki start A1200 os 3.0 w 7 sekund.


To fakt, goły 3.0 na A1200 bootował się szybko. Śmiem jednak twierdzić że gdyby AmigaOS 4.1 był taki lekki jak 3.0 (2.5MB po instalacji, o ile mnie pamięć nie myli), to pewnie na dzisiejszych maszynkach bootowałby się poniżej sekundy.
A jak już jesteśmy przy starych czasach, to przypomina mi się pewna analogia z tym czekaniem na inicjalizację sprzętu po włączeniu kompado X1000. A1200 z Escomu z kickiem 3.1, to był już sprzęt typowo przystosowany pod HDD, jednak chyba większość tych Amig sprzedała się jako gołe maszynki, bez twardziela. No i niestety nabywcy tego hardware (w tym i ja), dopóki nie zmodernizowali swej konfiguracji o ten element, musieli przez kilkanaście sekund oglądać czarny ekran, gdyż kick czekał na inicjalizację twardego dysku, którego nie było. Dopiero po dłuższym czasie, pojawiał się wizerunek odpowiednika "łapy" czyli stacji dyskietek proszącej o włożenie nośnika.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO