Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 28 wrz 2021, 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 kwi 2021, 23:47 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1537
Gdy już mamy Enhancer 2.0 rodzi się odwieczne pytanie SI czy Polaris ?
Poniżej małe zestawienie dostępnych funkcji 2D/3D:

Southern Island GPUs:

- RadeonHD V3.7 (Enhancer2.0)
- Warp3D Nova (Enhancer2.0)
- ogles2 (Enhancer2.0)
- Partial Minigl (minigl4gl4es)
- Optional full Warp3D/MiniGL (Warp3D-SI)

Polaris GPUs:

- RadeonRX 2.4 (Enhancer2.0)
- Warp3D Nova (Enhancer2.0)
- ogles2 (Enhancer2.0)
- Partial Minigl (minigl4gl4es)
- Hardware video decoding (Enhancer2.0)

PS.
A więc czekamy na ... Hardware video decoding ... dla kart SI.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 23 kwi 2021, 11:26 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
Cytuj:
A więc czekamy na ... Hardware video decoding ... dla kart SI.


To byłoby najrozsądniejsze wyjście. Bardzo rozdrobnione są możliwości AOS w tym względzie.
Jak wnioskuję z wypowiedzi, szans na nowszego Blendera na razie nie ma. Może, kiedyś Andy Broad weźmie się za obecną wersję ale z GL4ES. Przynajmniej jest Warp3D SI. RXy więc na tym polu odpadają. Miałem nadzieję, że z ES2.0 pojawi się jakaś zmodernizowana graphics.library, ale nie, a więc limit 256MB dla WB zostaje. Z drugiej strony podobno fixy dla RX570/580 są w testach. Do tego przydałyby się poprawki w UBoot dla SAM460/440, o X1000 nie wspominając :shifty:
I jak dalej z polityką AEon, żeby w nowych kompach były tylko nowe karty. Wątpię żeby Hans pracował już nad Vegą albo Navi ;)
No i troszkę zawiedziony jestem, że tylko Emotion korzysta z dobrodziestw UVD, że nic po cichu nikt nie zrobił.

BTW. 1. Czy macie może skrypty aiostreams (YouTube, Twitch, itd.) podpięte pod Odyssey i Emotion? I jak się wtedy spisuje UVD?
2. Zapomniałem, czy Blender dobrze działa z Warp3D-SI?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 23 kwi 2021, 14:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4032
Przeniosłem dyskusję do stosownego działu. Co do tego czy Hans pracuje np. nad obsługą Vega, to ja akurat bym tego nie wykluczał, bo w sumie dołączanie kolejnych rodzin począwszy gdzieś tam od czasów HD2xxx - 4xxx, dosyć dobrze mu szło. W Polarisy też nie wierzyłem bo myślałem że skoro jest już dobrze oprogramowane SI z 3D, to pewnie na przynajmniej pół dekady to będzie musiało nam starczyć, no a tu taka niespodzianka. Tak że pożyjemy zobaczymy.

Co do pytań, tak Blender działa dobrze na SI. Faktycznie szkoda że na razie tylko Emotion korzysta z VA.library, lecz myślę że Mplayer to jest tylko kwestia czasu. Nie podpinałem jeszcze Emotion pod żadne skrypty. Ogólnie miałem ostatnio mało czasu na hobby, a to co miałem niemal w 100% poświęciłem na napisanie tych czterech artków. Tak że jak już do tych eksperymentów na polu Emotion & YT dojdę, to nie omieszkam się podzielić informacjami.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 23 kwi 2021, 19:16 
Offline
Amator
Amator

Dołączył(a): czwartek, 8 kwi 2021, 13:48
Posty: 42
Lokalizacja: Trojmiasto
A co stoi na przeszkodzie nowszemu Blenderowi? To aplikacja ktora ma liczne pobrania. Pewnie jedna z bardziej wyczekiwanych. Pewnie autor bylby w stanie zmonetyzowac prace nad uaktualnieniami... Sam bym zaplacil


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 kwi 2021, 05:51 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1537
arturB napisał(a):
A co stoi na przeszkodzie nowszemu Blenderowi? To aplikacja ktora ma liczne pobrania. Pewnie jedna z bardziej wyczekiwanych. Pewnie autor bylby w stanie zmonetyzowac prace nad uaktualnieniami... Sam bym zaplacil



Pytanie to zadano autorowi portu blendera dla amigaos4.


https://www.amigans.net/modules/xforum/viewtopic.php?post_id=123225#forumpost123225

@broadblues
A bit OT, but is it possible to make Blender for Warp3D Nova?

@Antique
Very off topic yes.
Maybe if I had time to experiment with a build against gl4es instead of minigl.
How much beneft there would be from that I really don't know.


Największy problem jest GUI nowych wersji Blendera:


1)
Porting a GUI widgets layer whether TKinter, FLTK, WxWidgets, or any other is a bigger job than porting Python itself. Qt is the only one AFAIK anyone has even attempted to bring to Amiga natively. Heck, it's demonstrably less work to port x11 and then run the toolkits on top of that as AmiCygnix proves. So I'm afraid the answer is probably no.

2)
I'd really like to see a modern native wxWidgets port. I think there was an old 2.6 version, but I'm not sure how complete it was. There is something for it in AmiCygnix as well, but then we go through X11. wxPython would be cool.

3)
If you want to build python scripts with GUIs then my ProAction is the best bet on AmigaOS4. It's free too.
http://os4depot.net/?function=showfil ... ry/reaction/proaction.lha
Heck if your really really keen / insane you can actuall use blender a GUI system.


----------------------
http://www.broad.ology.org.uk/amiga/blender/


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 kwi 2021, 20:12 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4032
Przemek napisał(a):

BTW. 1. Czy macie może skrypty aiostreams (YouTube, Twitch, itd.) podpięte pod Odyssey i Emotion? I jak się wtedy spisuje UVD?


Tak, jak obiecałem zająłem się tematem, ale w dokumentacji aiostreams nie ma mowy o Emotion i moje próby zmuszenia tego do działania z tym odtwarzaczem, jak na razie spełzły na niczym. Przy okazji poszukiwań rozwiązania problemu, natknąłem się na stary wątek z 2017 roku na temat skryptu YT.rexx i tam podnoszono taki problem że Emotion nie obsługuje https. Co prawda mamy teraz nową wersję Emotion, lecz ja w readme nie znalazłem żadnej informacji że cokolwiek z tym temacie było ruszane. W wymaganiach programu też nie ma np. AmiSSL, więc coś czuje że z tego podpinania niewiele wyjdzie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 24 kwi 2021, 21:07 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
Emotion działa. Potem napiszę jak to skonfigurować. Tymczasem na rozgrzewkę zobacz to....

https://m.youtube.com/watch?v=nLi9k_w54Ec

Na kanale tego gościa jest też jak przy pomocy tych skryptów ogarnąć radio internetowe z AmigaAmpem. Trochę pisanina w shellu ale mam wrażenie, że efekt lepszy niż w TuneNet...

https://youtu.be/3PUNalxfz0s

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 kwi 2021, 08:59 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
Cytuj:
....w dokumentacji aiostreams nie ma mowy o Emotion....


Przeprowadzałem tak wiele testów ostatnio, że chyba trochę pomieszałem. Nie potrafię teraz znaleźć odp. wątku na Amigans ale:

"Wykrzaczkuj" MPlayera z pliku cfg.py i wstaw

vPlayer = "APPDIR:Emotion"
vPlayerArgs = ""

Nie zresetowałem kompa po tych operacjach i chyba dalej wywoływało mi MPlayera. Stąd sukces. Teraz wprawdzie wywołuje mi Emotion ale albo video niedostępne albo zły codec :?
Niemniej możesz spróbować...

Dla radia:

# AmigaOS 4.1 FE audio players
aPlayer = "APPDIR:AmigaAmp3"
aPlayerArgs = ""

...plus kopiowanie z shella ID stacji i podawanie jako argument. Ten skrypt ma więcej opcji wyszukiwania i więcej stacji działa niż w TuneNet.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 kwi 2021, 13:32 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4032
No tak na filmie widać że komuś z MPlayerem to działa. Ja mogę na razie pokazać tylko tyle że Emotion działa mi ze starym skryptem YT.rexx. Przy czym ten skrypt był szyty pod MPlayera bez UVD, więc pod 720p, bo FullHD nie było wtedy nikomu potrzebne. No i mimo iż jak mi się wydaje zgodnie z instrukcją przerobiłem ów skrypt by łapał FullHD i mimo iż film, który podlinkowałeś jest dostępny w 1080p i tak wyświetla mi się pod Emotion w 720p. Czyli w sumie względem sytuacji sprzed kilku tygodni niczego nie zyskałem (no poza mniejszą zajętością procka). Natomiast jeśli chodzi o AIOStreams, to po zastosowaniu się do Twojego przepisu, w przypadku mobilnego YT w ogóle mam jakiś komunikat że coś nie tegos z ustawieniemi URLOpen (to pewnie da się jakoś naprawić), natomiast drugi link do filmu w w YT "niemobilnym", sypie błędami.



Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 25 kwi 2021, 14:17 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
Aiostreams mnie rowniez dziala z Odyssey i MPlayerem...

W YT.rexx zamiast tego->TagOrder="18 22 5 93 32" daj TagOrder="37,46" (YT.cfg)
To niby daje tylko FullHD z MP4 i WebM.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 27 kwi 2021, 15:38 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 9 lut 2012, 20:00
Posty: 76
Wątki sprzętowe, zawsze na 'propsie' ;)

Przemek, chciałbyś spróbować wyciągnąć jeszcze kilka fps? Piszę z pamięci, więc musisz w razie czego pokombinować.

Co potrzeba? Narzędzie ACube do przetaktowania Sam440ep. Ponieważ masz wersję 800MHz, to raczej mała szansa na stabilne wyższe zegary (wydaje mi się, że RAM ogranicza...)

ALE jest jeszcze jeden 'myk' - ustawienia na 800 MHz są w dwóch wersjach. To samo takowanie CPU i RAM, ale różnią się innymi ustawieniami. Jednym z nich jest dzielnik dla wewnętrznego mostka pomiędzy szynami PLB4 i PLB3. PLB4 jest podstawowa i łączy rdzeń CPU bezpośrednio z RAM. PLB3 obsługuje PCI, ale jest za mostkiem. Stanardowo mostek ma mnożnik 1:2. Zauważyłem kilka lat temu, że jeden z profili ustawia możnik 1:1. Jak zaznaczyłem - piszę z pamięci, musisz znaleźć który profil.
Możemy się spodziewać, że po zmianie mnożnika, przy częstej komunikacji CPU-PCI i RAM-PCI będziemy na krócej blokować szynę PLB4. A więc efektywniejsza komunikacja wewnętrzna CPU w tym kontekście.

Czy jest jakiś efekt? Na radeon 9250 był. Quake III przyspieszał o 10-15%. Jestem bardzo ciekaw jaki będzie efekt na nowszej karcie:)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 28 kwi 2021, 18:22 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1041
Nie wiem czy się zdobędą na takie zabawy. Gdybym tak zablokował sobie nieodwracalnie kompa to nie ma alternatywy. Ale rzucę okiem...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 28 kwi 2021, 23:23 
Offline
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączył(a): czwartek, 9 lut 2012, 20:00
Posty: 76
Cóż, zawsze jest ten promil szansy, że coś się nie powiedzie :mrgreen:

Ale generalnie, zalinkowałem zły program. Właściwy jest na prywatnej stronie Maxa: tutaj
Zmiany wprowadzone przez program są tymczasowe. Aktywne po miękkim resecie i znikają po twardym.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO