Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 7 gru 2021, 16:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 11 kwi 2013, 22:45 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Czy ma ktos doswiadczenie z drukarkami HP z serii e-all-in-one? Mam na mysli prace z OS4 i funkcje skanowania oraz drukowania. Podobno drukowanie dziala niezle poprzez wyslanie maila z zalacznikami (doc, pdf, jpg,...) . Skanowanie odbywa sie przez jakas aplikacje i OWB... i to chcialbym uscislic wlasnie :?:

Troche doskwiera mi brak sterow do drukarki a xsane tez nie zawsze jest rozwiazaniem....

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 kwi 2013, 08:44 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Przemek napisał(a):
Czy ma ktos doswiadczenie z drukarkami HP z serii e-all-in-one? Mam na mysli prace z OS4 i funkcje skanowania oraz drukowania. Podobno drukowanie dziala niezle poprzez wyslanie maila z zalacznikami (doc, pdf, jpg,...) . Skanowanie odbywa sie przez jakas aplikacje i OWB... i to chcialbym uscislic wlasnie :?:

Troche doskwiera mi brak sterow do drukarki a xsane tez nie zawsze jest rozwiazaniem....


O ile mnie pamięć nie myli w którymś z polskojęzycznych numerów Total Amiga, był obszerny art na temat drukowania po sieci.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 kwi 2013, 22:06 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Hmm tak na szybko spojrzalem na indeks i nic nie znalazlem....
Samo drukowanie potwierdzil Xeron na AW. Wysylamy mail z zalacznikiem na serwer HP a ten daje to w odp. formie bezposrednio na nasza drukarke, ktora ma wlasny adres. O ile pamietam to ogr. pliku jest do 5 MB. Mozemy nadac innym uprawnienia do drukowania zdalnego a takze wysylac do druku z telefonow i tabletow. Podobna funkcje ma Google ale tekst/arkusz chyba trzeba zrobic na ichniejszym Google Docs. Nie wiem jednak jak wyglada skanowanie bo przeciez pliki o wys. rozd. sa ogromne. Rozwiazaniem jest urzadzenie z czytnikiem kart. Taka karta po bezposrednim skanowaniu na nia (jest taka mozliwosc) pojawia sie na blacie WB.... Co do drukowania jeszcze. Okazuje sie, ze nawet te najnowsze i lepsze urzadzenia HP korzystaja nadal z PCL 3 i jest do nich sterownik (drukowanie po kablu) w Depot. Tyle zrozumialem, na razie...
Wstrzymam sie jeszcze. Moze pojawi sie nowy xsane to poszukam jakiegos skanera a gutenprint ozywi mojego HPeka, ktory okazuje sie jakas straszna pascia bez PCLa, stad problemy.

PS.Inne firmy maja podobne rozwiazania ale korzystaja z Google i przez to sa mniej elastyczne.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 12 kwi 2013, 23:32 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
@Przemek
Zdaje się ze mówisz o drukarkach które w sieci działają. Ja ostatnio epsona wymieniłem tymczasowo na canona - i tez nie działa. Nie ma szans na to żeby można było drukować pod AOS-em?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 kwi 2013, 12:44 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Przemek napisał(a):
Hmm tak na szybko spojrzalem na indeks i nic nie znalazlem....


Chodzilo mi o artykul "Serwer wydruku LinkSYS PSUS4" z numeru 5 (26) na stronie 34, aczkolwiek nie wiem czy takie rozwiazanie bierzesz pod uwage.

Cytuj:
Co do drukowania jeszcze. Okazuje sie, ze nawet te najnowsze i lepsze urzadzenia HP korzystaja nadal z PCL 3 i jest do nich sterownik (drukowanie po kablu) w Depot. Tyle zrozumialem, na razie...


Moge potwierdzic, jest sterownik do HP Photosmart na OS4Depot, oparty jak mniemam o PCL. Wydrukowalem przy jego pomocy setki stron na Amidze, niestety tylko po kabelku USB. Z drukowaniem po sieci nie mam zadnych doswiadczen (nie mam takiej drukarki).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 kwi 2013, 15:11 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
Przemek napisał(a):
Czy ma ktos doswiadczenie z drukarkami HP z serii e-all-in-one? Mam na mysli prace z OS4 i funkcje skanowania oraz drukowania. Podobno drukowanie dziala niezle poprzez wyslanie maila z zalacznikami (doc, pdf, jpg,...) . Skanowanie odbywa sie przez jakas aplikacje i OWB... i to chcialbym uscislic wlasnie :?:

Troche doskwiera mi brak sterow do drukarki a xsane tez nie zawsze jest rozwiazaniem....


Poczytaj tu: http://forum.hyperion-entertainment.biz/viewtopic.php?f=33&t=1218. Jeśli masz sieciową drukarkę to powinno działać z lpr.device.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 13 kwi 2013, 22:40 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Dzieki za linki, potwierdzaja pewne sprawy jezeli chodzio o drukownie. Proste wyjscie to drukarka z Postscriptem, odpada z powodu ceny. Drukarka sieciowa oprocz "device" nadal potrzebuje sterownika. Zostaja dwie opcje. Czekac na Gutenprinta albo drukowac z pomoca posrednika, HP/Google/Cloud. Z racji tego, ze sterownik photosmart dziala nadal na nowych urzadzeniach HP oraz wygodniejszy "posrednik", na placu boju zostaje czekanie na Gutenprinta ;-) i jakies urzadzenie z funkcja ePrint (HP). ePrint obsluguje: PDF, Microsoft Word, PowerPoint, text (.txt), JPEG, TIFF, BMP, PNG, GIF oraz drukowanie wszystkiego (prawie) po kablu ze sterownikiem amigowym. Inne firmy sa odrobine mniej elastyczne no i brak sterow dla drukowania po USB.

...zostaje skanowanie przez siec. I to jest niejasne....

Edit: Epson tez oferuje podobne typy zalacznikow oprocz .txt. A Canon skanowanie do chmury...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 14 kwi 2013, 15:22 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 13:15
Posty: 757
Obawiam się że do skanowania przez sieć może być potrzebny program lub sterownik. Spróbować warto, najlepiej na pożyczonej drukarce. W każdym razie u mnie skanowanie sieciowe (Mac i kombajn Epson) wykorzystuje sterownik drukarki wybierany w opcjach programu do skanowania, stąd też moje podejrzenie, że potrzebny będzie driver z zaimplementowaną taką funkcjonalnością. Ja na razie powalczę z jakimś tanim Canonem na USB.

Tak na marginesie - odradzam zakup Epsonów. Drukarki bardzo dobrej jakości, z jednym mankamentem - głowice wbudowane w drukarkę a nie w tusze z założenia miały ograniczyć koszty ponoszone na materiały eksploatacyjne. Niestety, u Epsona bardzo szybko zasychają, tak właśnie przytrafiło się mojej drukarce, konkretnie czarnemu tuszowi. Drukarka nadaje się do skanowania jedynie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 21 kwi 2013, 07:35 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Chris Young wrzucił na aminet Internet Printing Protocol (IPP) driver.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 21 kwi 2013, 08:13 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1061
Gdy wczoraj tego szukalem nie pamietalem, ze Chris jest obrazony na Os4Depot :roll: a o Aminet zapomnialem ;)
Po szybkiej lekturze readme, trzeba miec dodatkowo pudlo z Linuxem jako printer server. Nie do przejscia...Reszty i tak nie rozumiem. Wysylanie na ipp. device dokumentow w PS. Przeciez AOS radzi sobie sam z takim typem dokumentow...

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO