Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 7 gru 2021, 15:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 17 lip 2013, 11:42 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): środa, 17 lip 2013, 09:21
Posty: 3
Hej,

Wskrzeszam starą Amigę CD32. Wymieniłem wczoraj laser na oryginalny Sony KSS-210A, ale pojawił się nowy niepokojący objaw. Amiga włącza się dopiero za którymś z kolei razem. Przy pierwszym włączeniu jest czarny ekran, CD się nie kręci i mam wrażenie że zielona dioda trochę gorzej świeci. Przy mniej więcej piątym włączeniu dioda zaczyna świecić jaśniej i rusza CD. Co mogło paść? Czy takie objawy dają stare kondensatory?

nijou


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 lip 2013, 12:25 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Zasilacz dobry, masz jakiś inny np. od A500 do porównania?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 lip 2013, 13:40 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 13:40
Posty: 220
Lokalizacja: okolice Lublina
Taki objaw dają wyschnięte elektrolity. Ale dla pewności proponowałbym wrócić do starego lasera i zobaczyć czy dalej ten objaw występuje. Jak nie to jakiś problem z laserem.

_________________
AmigaONE X5000/20


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 lip 2013, 13:53 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): środa, 17 lip 2013, 09:21
Posty: 3
Też tak wczoraj myślałem i założyłem stary laser, niestety objaw się powtórzył. Może to większy pobór mocy z nowego lasera wpłynął jakoś na te kondensatory?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 lip 2013, 14:58 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): środa, 17 lip 2013, 09:21
Posty: 3
Też tak pomyślałem i zaraz podłączyłem stary laser. Niestety, powtórzyło się. Tak więc, jak wskazujecie, trzeba sprawdzić kondensatory. Do wymiany pójdą zapewne te dwa wysokie przy właczniku zasilania. Zauważyłem też że jeden z tych małych kondensatorów na płycie głównej jest nieco wybrzuszony. Czy duży problem jest z jego wylutowaniem (tzn - czy one są wlutowane tradycyjnie czy jakimiś wynalazkami, SMD czy jak to się nazywa)? Fota kondensatora poniżej:

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 lip 2013, 20:26 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 13:40
Posty: 220
Lokalizacja: okolice Lublina
No to jak kondensator lekko wybrzuszony do na bank do wymiany. Przyznam szczerze, że swojej cd32 nigdy nie rozbierałem - a mam od nowości.
Ze zdjęć, które w necie na szybko znalazłem, to widzę, że są tam trzy elektrolity standardowe (nie SMD) i je w pierwszej kolejności bym wymienił. Miałem przypadek, że mimo iż kondensator nie był wybulony nie trzymał parametrów i sprzęt się nie włączał - chodziło o monitor. Po wymianie wszystko było ok.

Co do lutowania SMD, to jak ktoś ma pewną rękę to i transformatorówką polutuje - najlepiej jakbyś miał stację lutowniczą.

_________________
AmigaONE X5000/20


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO