Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest czwartek, 6 paź 2022, 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2022, 17:09 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): sobota, 12 mar 2022, 02:17
Posty: 2
Na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem mojej wymarzonej Amigi 500. W czasach gdy miałem ZX Spectrum, pojawiła się Amiga lecz była całkowicie poza moim zasięgiem finansowym. Po wielu latach jednak kupiłem sprzeda i jestem zachwycony! Po prostu kocham ten sprzęt!. Do rzeczy jednak.
Mam mały problem z AR3. Kupiłem 2 takie kartridże i jeden nie daje w ogóle obrazu (coś tam mruga, jak fragmenty jakiegoś obrazu, ale reaguje na F3 i pojawia się łapka od myszki. Gdy na czyja wybieram Next Page, Amisia sie zawiesza. Drugi Kartridż pokazuje obraz i zaczyna się informacją o wirusie a dokładnie "D.3aVirus at reset found ! ! !" Po naciśnięciu F3 mam menu konfiguracji lecz gdy chcę przejść do drugiej strony to owszem, pojawia się ale Amiga przestaje reagować na myszkę i klawiaturę.
Ma ktoś pomysł w czym może tkwić problem?
Płyta Amigi to 6a i ponoć po recapie.

Pozdrawiam serdecznie.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 14 mar 2022, 20:36 
Offline
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 17:21
Posty: 891
Moim zdaniem coś z pamiecią.
Czy masz rozszerzenie pamięci w A500?
W jakim jest stanie?
Niektóre były z bateryjką, może wylała?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 15 mar 2022, 17:36 
Offline
Początkujący
Początkujący

Dołączył(a): sobota, 12 mar 2022, 02:17
Posty: 2
Hejka,

Mam rozszerzenie Amiga-Kit ale nawet bez niego efekt jest ten sam. Dzisiaj wyciągnąłem CPU i popsikałem dobrym kontaktem. Ze schematu wynika, że ścieżki z szyny idą prosto na CPU więc może tam coś nie kontaktowało. Dam mu dobrze wyschnąć i sprawdzę jutro. Jeśli nie pomoże to poszukam zimnych lutów.
P.S.

Test pamięci robiłem wcześniej przez jakąś godzinę i nie było błędów.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO