Cześć,
Odnośnie nabycia mojej X5000 nie będę się rozpisywał, bo to długa historia :)
Ale po krótce, sprzęt nabyłem z "drugiej ręki", bez OS4.1 i bez Enhanced Software.
Po kilku dniach udało mi się uzyskać od AmigaKit klucze licencyjne od w/w, jakie były dostarczone ze sprzętem.
Komputer prawdopodobnie nie był w ogóle uruchomiony, bo SSD był pusty a ja nie miałem problemów z rejestracją kluczy na moim koncie. Sam komputer wygląda w środku i na zewnątrz "jak nowy".
OS zarejestrowałem na stronie Hyperion i w sekcji "Download" mam obecnie możliwość ściągnięcia ISO 4.1 do X5000 i dwa Update'y.
Oprócz tego, zarejestrowałem klucz od Enhanced Software na Amisphere. Tutaj dostarczona z tą X5000 była wersja "1.5 Plus Edition". Dostałem jednocześnie informację od AmigaKit "
Please note there is a small admin fee to transfer the enhancer software across to your AmiSphere account". Nie rozumiem za bardzo, bo jak napisałem wyżej, wszystko wskazuje, że komputer nie był w ogóle użyty i pewnie licencja też (skoro udało mi się zarejestrować na moim koncie).
Karta graficzna to MSI R7 240 1GB DDR3
A więc instaluję z płyty OS4.1
Pierwsze pytanie, co oznacza symbol € obok języka? Co lepiej wybrać podczas instalacji?
W międzyczasie pojawia się informacja, że nie można użyć systemu plików SFS/2.
Wg tej strony:
https://wiki.amigaos.net/wiki/UserDoc:A ... le_Systems on wydaje się najlepszy (szybkość, kompatybilność, maks. wielkość pliku/partycji)
Skąd można go dostać i jak załadować podczas instalacji?
Lub co lepiej wybrać na chwilę obecną, co jest dostępne podczas standardowej instalacji?
Po zainstalowaniu, pojawia się okno, gdzie mogę m.in. skonfigurować wyjście dźwiękowe.
Jakie są wg Was najlepsze ustawienia?
Kolejna rzecz, to ustawienie rozdzielczości ekranu.
W tej chwili najlepszą możliwą opcją jest "Board 0:1024x768 ARGB32"
Mój monitor obsluguje maks. 1680x1080, ale nie ukrywam, że w przyszłości wymienię na coś z "Full HD"
Tutaj pewnie chodzi o kwestię sterownika RadeonHD. Ten dostarczony z instalacją OS nie obsłuży wyższych rozdzielczości w mojej karcie GFX.
A czy ten, który jest w Enhanced Software 1.5 pozwoli na to?
Wersja sterownika dostarczona z instalacją OS'a to 0.69 (10.08.2017)
Wersja z ES1.5 to 2.22 (25.03.2017)
W przypadku sterownika z ES1.5 pojawia się problem, bo podmieniłem plik "RadeonHD.chip" z ES1.5 z tym z ISO 4.1 i maksymalną rozdzielczość ekranu, jaką mogę ustawić to 640x480 (Pliku "Kickstartlayout" nie zmieniałem, bo tam już było odwołanie do "RadeonHD.chip").
Powtórne skopiowanie pierwszej wersji sterownika przywróciło wyższą rozdzielczość.
Pytanie czy ze sterownikiem z ES1.5 mogę ustawić wyższą rozdzielczość? Czy jest on kompatybilny z grami FPS, aby móc zagrać np. w Doom3 lub Wolfenstein RTCW? Jeżeli chodzi o gry, to nie zależy mi na super wysokiej rozdzielczości, shaderach i innych wodotryskach. Chcę móc je po prostu uruchomić i żeby płynnie działały, nawet w niższej rozdzielczości. Co do blatu chciałbym aby był w Full HD. No i kwestia odtwarzania filmów. Tu wystarczy mi zwykle HD, ewentualnie FullHd. Na 4K mi nie zależy.
Jeszcze pytanie odnośnie sterownika RadeonHD. Na głównej belce, zaraz po zainstalowaniu, jest "Radeon HD (unregistered)". Jak mam go zarejestrować?