Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 23 lip 2024, 22:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2023, 16:02 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Cześć,

Odnośnie nabycia mojej X5000 nie będę się rozpisywał, bo to długa historia :)
Ale po krótce, sprzęt nabyłem z "drugiej ręki", bez OS4.1 i bez Enhanced Software.
Po kilku dniach udało mi się uzyskać od AmigaKit klucze licencyjne od w/w, jakie były dostarczone ze sprzętem.
Komputer prawdopodobnie nie był w ogóle uruchomiony, bo SSD był pusty a ja nie miałem problemów z rejestracją kluczy na moim koncie. Sam komputer wygląda w środku i na zewnątrz "jak nowy".
OS zarejestrowałem na stronie Hyperion i w sekcji "Download" mam obecnie możliwość ściągnięcia ISO 4.1 do X5000 i dwa Update'y.
Oprócz tego, zarejestrowałem klucz od Enhanced Software na Amisphere. Tutaj dostarczona z tą X5000 była wersja "1.5 Plus Edition". Dostałem jednocześnie informację od AmigaKit "Please note there is a small admin fee to transfer the enhancer software across to your AmiSphere account". Nie rozumiem za bardzo, bo jak napisałem wyżej, wszystko wskazuje, że komputer nie był w ogóle użyty i pewnie licencja też (skoro udało mi się zarejestrować na moim koncie).
Karta graficzna to MSI R7 240 1GB DDR3

A więc instaluję z płyty OS4.1
Pierwsze pytanie, co oznacza symbol € obok języka? Co lepiej wybrać podczas instalacji?

W międzyczasie pojawia się informacja, że nie można użyć systemu plików SFS/2.
Wg tej strony: https://wiki.amigaos.net/wiki/UserDoc:A ... le_Systems on wydaje się najlepszy (szybkość, kompatybilność, maks. wielkość pliku/partycji)
Skąd można go dostać i jak załadować podczas instalacji?
Lub co lepiej wybrać na chwilę obecną, co jest dostępne podczas standardowej instalacji?

Po zainstalowaniu, pojawia się okno, gdzie mogę m.in. skonfigurować wyjście dźwiękowe.
Jakie są wg Was najlepsze ustawienia?

Kolejna rzecz, to ustawienie rozdzielczości ekranu.
W tej chwili najlepszą możliwą opcją jest "Board 0:1024x768 ARGB32"
Mój monitor obsluguje maks. 1680x1080, ale nie ukrywam, że w przyszłości wymienię na coś z "Full HD"

Tutaj pewnie chodzi o kwestię sterownika RadeonHD. Ten dostarczony z instalacją OS nie obsłuży wyższych rozdzielczości w mojej karcie GFX.
A czy ten, który jest w Enhanced Software 1.5 pozwoli na to?
Wersja sterownika dostarczona z instalacją OS'a to 0.69 (10.08.2017)
Wersja z ES1.5 to 2.22 (25.03.2017)

W przypadku sterownika z ES1.5 pojawia się problem, bo podmieniłem plik "RadeonHD.chip" z ES1.5 z tym z ISO 4.1 i maksymalną rozdzielczość ekranu, jaką mogę ustawić to 640x480 (Pliku "Kickstartlayout" nie zmieniałem, bo tam już było odwołanie do "RadeonHD.chip").
Powtórne skopiowanie pierwszej wersji sterownika przywróciło wyższą rozdzielczość.

Pytanie czy ze sterownikiem z ES1.5 mogę ustawić wyższą rozdzielczość? Czy jest on kompatybilny z grami FPS, aby móc zagrać np. w Doom3 lub Wolfenstein RTCW? Jeżeli chodzi o gry, to nie zależy mi na super wysokiej rozdzielczości, shaderach i innych wodotryskach. Chcę móc je po prostu uruchomić i żeby płynnie działały, nawet w niższej rozdzielczości. Co do blatu chciałbym aby był w Full HD. No i kwestia odtwarzania filmów. Tu wystarczy mi zwykle HD, ewentualnie FullHd. Na 4K mi nie zależy.

Jeszcze pytanie odnośnie sterownika RadeonHD. Na głównej belce, zaraz po zainstalowaniu, jest "Radeon HD (unregistered)". Jak mam go zarejestrować?


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2023, 19:53 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4693
david_ooo napisał(a):
Cz
Pierwsze pytanie, co oznacza symbol € obok języka? Co lepiej wybrać podczas instalacji?


Wybierz wersję bez €

Cytuj:
W międzyczasie pojawia się informacja, że nie można użyć systemu plików SFS/2.
Wg tej strony: https://wiki.amigaos.net/wiki/UserDoc:A ... le_Systems on wydaje się najlepszy (szybkość, kompatybilność, maks. wielkość pliku/partycji)
Skąd można go dostać i jak załadować podczas instalacji?
Lub co lepiej wybrać na chwilę obecną, co jest dostępne podczas standardowej instalacji?


SFS nie jest już dostępny w AmigaOS bo się autor tego filesystemu pożarł z Hyperionem, ale powinien być na Twojej płycie Enhancer Software. Sprawdź czy się nie zainstalował, plik Smartfilesystem powinien znajdować się w katalogu Kickstart, no i oczywiście aby był widoczny dla systemu, musi być odpowiedni wpis w Kicklayout. Moja sekcja filesystemów w Kicklayout wygląda tak:

Kod:
MODULE Kickstart/FastFileSystem
MODULE Kickstart/CDFileSystem
MODULE Kickstart/NGFileSystem
MODULE Kickstart/SmartFileSystem


Cytuj:
Po zainstalowaniu, pojawia się okno, gdzie mogę m.in. skonfigurować wyjście dźwiękowe.
Jakie są wg Was najlepsze ustawienia?


Zależy jaką masz kartę muzyczną.

Cytuj:
Kolejna rzecz, to ustawienie rozdzielczości ekranu.
W tej chwili najlepszą możliwą opcją jest "Board 0:1024x768 ARGB32"
Mój monitor obsluguje maks. 1680x1080, ale nie ukrywam, że w przyszłości wymienię na coś z "Full HD"

Tutaj pewnie chodzi o kwestię sterownika RadeonHD. Ten dostarczony z instalacją OS nie obsłuży wyższych rozdzielczości w mojej karcie GFX.
A czy ten, który jest w Enhanced Software 1.5 pozwoli na to?
Wersja sterownika dostarczona z instalacją OS'a to 0.69 (10.08.2017)
Wersja z ES1.5 to 2.22 (25.03.2017)

W przypadku sterownika z ES1.5 pojawia się problem, bo podmieniłem plik "RadeonHD.chip" z ES1.5 z tym z ISO 4.1 i maksymalną rozdzielczość ekranu, jaką mogę ustawić to 640x480 (Pliku "Kickstartlayout" nie zmieniałem, bo tam już było odwołanie do "RadeonHD.chip").
Powtórne skopiowanie pierwszej wersji sterownika przywróciło wyższą rozdzielczość.

Pytanie czy ze sterownikiem z ES1.5 mogę ustawić wyższą rozdzielczość? Czy jest on kompatybilny z grami FPS, aby móc zagrać np. w Doom3 lub Wolfenstein RTCW? Jeżeli chodzi o gry, to nie zależy mi na super wysokiej rozdzielczości, shaderach i innych wodotryskach. Chcę móc je po prostu uruchomić i żeby płynnie działały, nawet w niższej rozdzielczości. Co do blatu chciałbym aby był w Full HD. No i kwestia odtwarzania filmów. Tu wystarczy mi zwykle HD, ewentualnie FullHd. Na 4K mi nie zależy.


Tak sterownik Radeon HD v2 bez problemu obsłuży dowolną rozdzielczość. Zobacz czy w preferencjach screenmode, w zakladce monitory masz zaptaszkowaną opcję "automatycznie wykryj ustawienia". Druga rzecz możesz sprawdzić co masz w katalogu devs/monitors Normalnie powinna być tam ikona monitora np. nazwana Radeon jeśli klikniesz ia informacje ikony to w tolltypach powinny być tryby graficzne obsługiwane przez Twój monitor. Jeśli ich tam nie ma, to spróbuj wpisać je ręcznie, zresetuj system i sprawdź, czy po ponownym uruchomieniu tryby będą dostępne. Dla mojego Polarisa i monitora FullHD, toltypy ikony monitora wyglądają tak jak na grabie w załączniku.

Cytuj:
Jeszcze pytanie odnośnie sterownika RadeonHD. Na głównej belce, zaraz po zainstalowaniu, jest "Radeon HD (unregistered)". Jak mam go zarejestrować?


Przypuszczam że jeśli poprawnie zainstalujesz sterownik z Enhancer Software, to napis zniknie. Ewentualnie wejdź w preferencje kliknij na ikonę Workbench, a tam na format belki ekranu, jeśli skasujesz "%g" informacja o karcie graficznej przestanie być widoczna na belce. Po skasowaniu tego możesz też skorzystać z opcji "wstaw" i w sekcji "karta graficzna" zamiast karty wybrać "nazwa układu" oczywiście po skasowaniu "%g" możesz też z ręki napisać po prostu "Radeon R7 240", też będzie to widoczne na belce.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 maja 2023, 10:17 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Cytuj:

SFS nie jest już dostępny w AmigaOS bo się autor tego filesystemu pożarł z Hyperionem, ale powinien być na Twojej płycie Enhancer Software. Sprawdź czy się nie zainstalował, plik Smartfilesystem powinien znajdować się w katalogu Kickstart, no i oczywiście aby był widoczny dla systemu, musi być odpowiedni wpis w Kicklayout. Moja sekcja filesystemów w Kicklayout wygląda tak:

Kod:
MODULE Kickstart/FastFileSystem
MODULE Kickstart/CDFileSystem
MODULE Kickstart/NGFileSystem
MODULE Kickstart/SmartFileSystem


Ale Ty piszesz o SFS czy SFS2?
Jeżeli chciałbym użyć SFS2, to musiałbym go załadować przed instalacją/formatowaniem. Ale włożonej płyty z ES1.5 instalator nie widzi.
Gdy chce przeglądać katalogi w poszukiwaniu SFS2, to krzyczy, żeby włożyć CD od OS4.1
Cytuj:
Zależy jaką masz kartę muzyczną.

Na PCI, ale dokładnego modelu nie znam. Czy montowane na PCI były wszystkie takie same? Czy muszę ją wyciągnąć, żeby się przekonać?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 17 maja 2023, 17:50 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4693
david_ooo napisał(a):
Ale Ty piszesz o SFS czy SFS2?


Jak przekopiujesz do Kickstartu SmartFilesystem i aktywujesz to w Kicklayout to w MediaToolbox z automatu uzyskasz dostęp do SFS (00) jak i SFS 2 (02). Oczywiście nie widzę sensu by używać SFS/00, więc sformatujesz sobie partycję na SFS/02.

Cytuj:
Jeżeli chciałbym użyć SFS2, to musiałbym go załadować przed instalacją/formatowaniem. Ale włożonej płyty z ES1.5 instalator nie widzi.
Gdy chce przeglądać katalogi w poszukiwaniu SFS2, to krzyczy, żeby włożyć CD od OS4.1


Oczywiście powyżej pisałem o sytuacji, w której partycja systemowa jest sformatowana pod FFS lub NGFS, a Ty po zainstalowaniu SFS z Enhancera chcesz sobie sformatować pod SFS pozostałe partycje robocze. Z instalacją systemu od razu na partycję SFS może być gorzej. Oczywiście jest na to kilka sposobów, pierwszy modyfikacja samego ISO, czyli dogranie do płyty SFS i wpisu w Kicklayout, drugi spartycjonowanie i sformatowanie HDD z X5000 na innej maszynie np. na SAM. Trzeci podłącznie drugiego dysku do X5000, spartycjonowanie tegoż dysku, sformatowanie na SFS i przekopiowanie zawartości partycji systemowej z poprzedniego dysku. Czwarty skopiowanie zawartości partycji systemowej na ten sam dysk, tylko inną partycję sformatowaną pod SFS i zmiana partycji bootującej w MediaToolbox.

Cytuj:

Na PCI, ale dokładnego modelu nie znam.
Czy montowane na PCI były wszystkie takie same? Czy muszę ją wyciągnąć, żeby się przekonać?


Początkowo były montowane karty na PCI-E z wadą fabryczną, o czym pisałem w tym poście w punkcie ósmym. Skoro masz na zwykłym PCI, to przynajmniej problemu nie będzie. Prawdopodobnie możesz mieć CMI8738 (ale w wersji na stare PCI on problemów nie powoduje), możliwe że masz jeszcze coś starszego w postaci SoundBlastera Live!. AmigaOS 4 obsługuje znacznie więcej kart na PCI, ale inne modele poza tymi dwoma spotykane są raczej rzadko.
Sterowniki do tych kart powinny być standardowo zainstalowane w systemie, czyli w devs:AHI no i standardowo powinny być wykrywane przez preferencje AHI, lub jeśli zainstalowałeś ES, to zamiast preferencji AHI, masz w zastępstwie preferencje Sound. Wchodzisz w ustawienia trybu, zaznaczasz dla odpowiednich jednostek muzycznych Twoją kartę i powinno grać, jeszcze ewentualnie sprawdź w ustawieniach zaawansowanych czy masz ustawione na "pełna głośność" bo niektóre karty domyślnie są bardzo wyciszone.

Poza tym niezależnie od ustawień dźwięku masz kilka monitorów sprzętowych, takich jak Ranger (dostępny na OS4Depot lub za symboliczną opłatą na Amistore) SysMon z pakietu ZTols (też za jakieś grosze na Amistore), aczkolwiek aktualnie rozwijany jest chyba tylko DevInfos NG, którego za darmo pobierzesz z OS4Depot. Odpalasz, wchodzisz na drzewku w system, rozwijasz to na PCI-BUS, a następnie Multimedia Controller, tam też powinna być widoczna Twoja karta muzyczna.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 maja 2023, 20:08 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Cytuj:
Wybierz wersję bez €


OK, tak zrobiłem, ale spytam z ciekawości, do czego jest ta wersja językowa z "€"?

Po zainstalowaniu Update2 i po włożeniu jakiejkolwiek płyty CD, jej ikona na blacie ma postać dysku twardego, zamiast ikony płyty CD (jak było przed instalacją Update2). Jak to odwrócić? Podejrzewam, że w "Informacje" ikony, można przeciągnąć prawidłową ikonę na miejsce nowej. Ale gdzie znajduję się stara ikona CD? Zresztą, próbowałem tak zrobić z jakąkolwiek ikoną, przeciągając ją na miejsce nowej i dostaję komunikat że jest zabezpieczone przed zapisem (pewnie chodzi o medium CD, które jest "tylko do odczytu").

To samo się tyczy pendrive. Czy jest jakiś sposób, że po włożeniu pendrive, zamiast ikony dysku twardego, pokazała się ikona pendrive'a ? Albo inaczej, żeby zamiast ikony dysku, po włożeniu jakiejkolwiek pamięci USB, pokazała się inna ikona, niż ikona dysku twardego na blacie?


Cytuj:
Przypuszczam że jeśli poprawnie zainstalujesz sterownik z Enhancer Software, to napis zniknie.

Instalując ES1.5, klikam po prostu "Dalej". Odn. instalacji sterownika RadeonHD nie ma tam nic do wyboru.
Więc, co w tym przypadku oznacza "Poprawna instalacja"? ;)

Niestety instalacja ES1.5 zawsze się kończy tym, że po restarcie mam niską rozdzielczość ekranu i mało kolorów. Zrobiłem więc inaczej. Skopiowałem plik "RadeonHD.chip" z płyty ES1.5 SATA1:EnhancerSoftware/Installation_Files/Kickstart/RadeonHD.chip do DH0:Kickstart/
Kicklayout nie ruszałem, bo odpowiedni wpis już istnieje. Po restarcie to samo - niska rozdzielczość i mało kolorów. Dodatkowo, zaraz po załadowaniu blatu, komputer się zawiesza. Mysz nie działa, wskazówki zegara się nie przesuwają, nie mogę nic zrobić. Tylko twardy reset.
Po kolejnej świeżej instalacji OS + ES jest to samo, komputer po załadowaniu blatu się zawiesza.
Dziwne, bo jeszcze niedawno mogłem w tym "ubogim" środowisku coś działać.
Nie mogę więc sprawdzić co jest w devs/monitors i tooltype, bo po instalacji ES1.5 jak i ręcznym skopiowaniu RadeonHD.chip, komputer po uruchomieniu od razu się zawiesza.


Gdy w napędzie jest jakakolwiek płyta, to podczas uruchamiania komputera wisi na czarnym logo "AmigaOne X5000".
Zastanawia mnie, czy to jest normalne. Podczas moich wielu prób z instalacją OS i ES, zdarzało się zostawić płytę z ES1.5 w napędzie i komputer się dalej nie uruchamiał. Nie jest to jakiś poważnym problem, ale zostawiając jakąkolwiek płytę w napędzie, OS się nie ładuje.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 19 maja 2023, 20:47 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Teraz zrobiłem tak, że zainstalowałem od nowa OS. Plik RadeonHD z płyty ES1.5 ręcznie skopiowałem do katalogu Kickstart. Po restarcie ponownie mam niską rozdzielczość, ale komputer się nie zawiesza po załadowaniu blatu. Mogę teraz sprawdzić ustawienia, o których pisał Mufa i załączyć zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 20 maja 2023, 05:37 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4693
Po pierwsze to zmień nazwę ikony monitora, np. na Radeon HD (wywal to unregistred) bo być może dlatego domyślnie na belce WB wyświetla Ci się ten komunikat. Usuń też Unregistred w tooltypach, czyli wpisz
CMPLENGHT=9
BOARDNAME=Radeon HD

Po drugie, najwyraźniej z jakiś przyczyn, Twój monitor nie wykrywa automatycznych ustawień. Musisz więc wymusić ustawienia ręczne. Zatem albo w preferencjach screenmode, w zakładce monitors odptaszkowujesz "Automatycznie wykryj ustawienia" i jednocześnie zaptaszkowujesz te tryby na liście poniżej, albo alternatywnie modyfikujesz tooltypy w ikonie Radeon HD, czyli DDCmode=ALL dezaktywujesz (bierzesz w nawias), a tryby aktywujesz (usuwasz nawias), nie musisz tego robić "z ręki", wygodniej jest to robić skrótem klawiszowym, czyli najeżdżasz kursorem myszy na dany tooltyp i klikasz na niego jednocześnie trzymając wciśnięty klawisz shift, wówczas nawiasy pojawiają się i znikają automatycznie.

Potem reset i tryby powinny być już widoczne. Jesli tak będzie to ustaw sobie jeszcze w tooltypie monitora nowy optymalny tryb dla Twojego wyświetlacza, bo zakładam że potrafi osiągnąć większe rozdziałki niż tylko 1280x720.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 20 maja 2023, 11:42 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4693
Jeszcze co do ikonek. Tak dla konkretnego napędu musisz mieć plik disk.info, jeśli takowy będzie na Twoim pendrive, to on zawsze będzie miał dedykowaną ikonę. Gorzej sprawa przedstawia się z napędami optycznymi, no bo tam jeśli nie wypalisz dobie disk.info na płycie, to system będzie brał domyślną ikonę dla dysku. Na szczęście ikony domyślne możesz zmieniać i to na kilka sposobów. Podaję najprostszy. Przygotuj sobie katalog z nową ikoną na którą chcesz podmienić. Otwórz ikonę z dyskiem CD, czyli klikasz na ikonę, wybierasz prawy przycisk i z menu ikonki "informacje".

Pojawią Ci się informacje o dysku CD wraz z podglądem wyglądu ikony. Przeciagasz nową ikonę na tenże podgląd, obraz powinien się zmienić. Teraz z menu wybierasz opcję "zapisz jako ikonę domyślną dla (tu nazwa Twojego napędu). Od teraz po resecie systemu, wszystkie ikony włożone w Twój napęd DVD będą miały, nowy zdefiniowany przez Ciebie wygląd.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2023, 21:14 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Mufa napisał(a):
Po pierwsze to zmień nazwę ikony monitora, np. na Radeon HD (wywal to unregistred) bo być może dlatego domyślnie na belce WB wyświetla Ci się ten komunikat. Usuń też Unregistred w tooltypach, czyli wpisz
CMPLENGHT=9
BOARDNAME=Radeon HD

Po drugie, najwyraźniej z jakiś przyczyn, Twój monitor nie wykrywa automatycznych ustawień. Musisz więc wymusić ustawienia ręczne. Zatem albo w preferencjach screenmode, w zakładce monitors odptaszkowujesz "Automatycznie wykryj ustawienia" i jednocześnie zaptaszkowujesz te tryby na liście poniżej, albo alternatywnie modyfikujesz tooltypy w ikonie Radeon HD, czyli DDCmode=ALL dezaktywujesz (bierzesz w nawias), a tryby aktywujesz (usuwasz nawias), nie musisz tego robić "z ręki", wygodniej jest to robić skrótem klawiszowym, czyli najeżdżasz kursorem myszy na dany tooltyp i klikasz na niego jednocześnie trzymając wciśnięty klawisz shift, wówczas nawiasy pojawiają się i znikają automatycznie.

Potem reset i tryby powinny być już widoczne. Jesli tak będzie to ustaw sobie jeszcze w tooltypie monitora nowy optymalny tryb dla Twojego wyświetlacza, bo zakładam że potrafi osiągnąć większe rozdziałki niż tylko 1280x720.


Zrobiłem tak jak napisałeś i po restarcie rozdzielczość się poprawiła, tj. zamiast niskiej, ekran się wyświetlił w 1280x720. W Screenmode, zakładce "Dostępne tryby" pojawiły się wyższe rozdzielczości. Ale dalej brakowało maksymalnej, którą obsługuje monitor. Więc w Screenmode, zakładce "Monitory" ręcznie dodałem "1680x1050@60" i po restarcie w zakładce "dostępne tryby" pojawiła się już moja maksymalna rozdzielczość. Restart i teraz jest OK. Usunąłem również, tak jak napisałeś "Unregistered" w nazwie ikony monitora i w Tooltypach i teraz na belce mam "Radeon HD OLAND". Także myślę, że ta część wątku jest załatwiona :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: sobota, 3 cze 2023, 20:36 
Offline
Amator
Amator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 kwi 2023, 12:17
Posty: 35
Mufa napisał(a):
Mufa napisał(a):
Jak przekopiujesz do Kickstartu SmartFilesystem i aktywujesz to w Kicklayout to w MediaToolbox z automatu uzyskasz dostęp do SFS (00) jak i SFS 2 (02). Oczywiście nie widzę sensu by używać SFS/00, więc sformatujesz sobie partycję na SFS/02.

Cytuj:
Jeżeli chciałbym użyć SFS2, to musiałbym go załadować przed instalacją/formatowaniem. Ale włożonej płyty z ES1.5 instalator nie widzi.
Gdy chce przeglądać katalogi w poszukiwaniu SFS2, to krzyczy, żeby włożyć CD od OS4.1


Oczywiście powyżej pisałem o sytuacji, w której partycja systemowa jest sformatowana pod FFS lub NGFS, a Ty po zainstalowaniu SFS z Enhancera chcesz sobie sformatować pod SFS pozostałe partycje robocze. Z instalacją systemu od razu na partycję SFS może być gorzej. Oczywiście jest na to kilka sposobów, pierwszy modyfikacja samego ISO, czyli dogranie do płyty SFS i wpisu w Kicklayout, drugi spartycjonowanie i sformatowanie HDD z X5000 na innej maszynie np. na SAM. Trzeci podłącznie drugiego dysku do X5000, spartycjonowanie tegoż dysku, sformatowanie na SFS i przekopiowanie zawartości partycji systemowej z poprzedniego dysku. Czwarty skopiowanie zawartości partycji systemowej na ten sam dysk, tylko inną partycję sformatowaną pod SFS i zmiana partycji bootującej w MediaToolbox.


Wybrałem 4 opcję.
1. Sformatowałem DH0 i DH1 na NGF\00
2. Zainstalowałem OS na DH1
3. Później poleciały update'y i ES1.5
4. Dodałem odnośnik do SmartFileSystem w Kicklayout - Restart komputera
5. W Mediatoolbox dla DH0 założyłem partycję SFS\02. Akceptacja wszystkiego i restart
6. Po restarcie, na blacie pokazała sie niesformatowana partycja DH0 -> Szybki format. Dalej ustawienie partycji bootowalnej dla DH0 (dla DH1 bootowanie odznaczone)
7. Dopus'em skopiowałem wszystko z DH1 -> DH0, po drodze zgadzając się na zamianę powtarzających się plików
8. Po restarcie, na ekranie UBoot widzę 2 partycje DH0 i DH1, na których jest widoczny OS4.1. Ale do bootowania zaznaczone jest DH0. Moduły kickstartu się ładują. Po tym pojawia się czarny ekran z logo "AOS4.1" i komputer dalej się nie uruchamia. Restart.
9. W UBoot naciskam na spację i wybieram, żeby OS załadował się z DH1. Efekt ten sam jak w pkt. 8.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: niedziela, 4 cze 2023, 10:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4693
Masz ustwione priorytety bootowania i automont partycj ijak na grabie w załączniku?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO