Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 21 lip 2026, 22:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Slovo Editor
PostNapisane: wtorek, 23 cze 2026, 17:33 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Nie mogę odzyskać hasła do ppa więc tu info, że nowe Slovo z wstawianiem obrazków jest już dostępne: https://amiga.icu/download.php?lng=pl&pg=18&tconfig=0#z2

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: środa, 24 cze 2026, 18:49 
Administrator
Administrator

bohun napisał(a):
Nie mogę odzyskać hasła do ppa więc tu info, że nowe Slovo z wstawianiem obrazków jest już dostępne: https://amiga.icu/download.php?lng=pl&pg=18&tconfig=0#z2

Wstawianie obrazków działa ok. Nie dziala niestety ok samo operowanie na tekście. Aktualnie w kwestii czcionek mam na stałe "normal" i na stałe "DejaVuSans" i nie ma możliwości zmiany tego stanu rzeczy (rozumiem że skoro w archiwum jest DejaVu to program nie potrafi korzystać z systemowego katalogu fonts). Teoretycznie działa zmiana wielkości czcionki, aczkolwiek działa bardzo dziwnie, jeśli zmienię wielkość z domyślnej 12 np. na 24 to pierwszy znak po wpisaniu wklepie się w wielkości 24, po czym samoistnie zmienia się na 12. Raz na około 10 prób udaje się pisać ciągle w innej wielkości czy np. z pogrubieniem (bo tu dokładnie działa ta same zasada), jednak zasadniczo regułą jest "reguła pierwszego znaku" i powrót do ustawień domyślnych przy wpisywaniu drugiego.

Ógólnie fajnie się program rozwija i muszę przyznać że robi na mnie wrażenie, jednak by móc go używac normalnie, musi być wolny od takich błędów.

PostNapisane: czwartek, 25 cze 2026, 08:10 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

No tak, umknęło mi to formatowanie. Już poprawione ale do nowej wersji dodam jeszcze linespacing. Co do importu dokumentów z AmigaWritera to chyba nie jest takie proste, bo podejrzałem taki dokument w edytorze tekstowym i część znaków jest nierozpoznawana. Możliwe że ten format zawiera znaki binarne. Nie znając ich nie dam rady napisać parsera. A sz

PostNapisane: czwartek, 25 cze 2026, 10:12 
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Bardzo schludny wygląd. Nie zawsze przywiązuje się do tego wagę.
Moja sugestia jest taka, żeby już na tym etapie obrazek/tekst był obiektem.
Klikasz na obiekt a potem prawym klawiszem rozwijasz menu dotyczące tego obiektu (wielkość, pozycja...)
Czyli taka ramka z tekstem/obrazkiem/rysunkiem. Często robiłem sobie takie proste rzeczy jak nalepki na CF czy dyskietki.
Co do ficzera z wstawianiem obrazka, przyda się pozycjonowanie "co do piksela" a nie tylko justowanie.

BTW. W którą stronę chcesz rozwijać program?

Mam nadzieję, że moje propozycje Cię nie przytłoczyły ;)

PostNapisane: piątek, 26 cze 2026, 22:27 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Nowa wersja poprawia błędy oraz wprowadza interlinię, autosave i tłumaczenie na polski, niemiecki i francuski (wstępne). Jeśli chodzi o obrazki to cieszę się, że w ogóle są. Wodotryski o których piszesz Przemku mogą być ponad moje siły ale jak już nie będę miał innych (prostszych) pomysłów to kto wie.

PostNapisane: wtorek, 21 lip 2026, 19:34 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Nowa wersja 0.8.3 wprowadza obsługę koloru czcionek, historię edytowanych dokumentów i wydruk sieciowy przez Direct PDF Print (nie za wiele takich drukarek ale ja akurat taką mam więc mogłem sprawdzić). Powoli zastanawiam się nad normalnym systemowym wydrukiem ale troche to jeszcze potrwa. Chcę też dodać import z docx ale na razie poległem.
Wcześniejsza wersja 0.8.2 wprowadziła obsługę czcionek systemowych więc w archiwum już nie ma czcionek.

Strefa czasowa: UTC + 1