Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 25 mar 2025, 03:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 paź 2024, 18:28 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Mnie chodzi o rozpoczęcie prac nad prostą stroną wyświetlaną w oknie. Trwają one od roku. A o ile pamiętam walkero oznajmił (w 2022), że plan jest taki żeby je rozpocząć na początku 2023.
No ale może teraz gdy Jaca już pomógł przy Webkicie to teraz Deadwood pomoże przy UI ;)
Jak się spojrzy na nasze komentarze sprzed dwóch lat to trochę wstyd :oops:

Dziś Alfkil, kolejny raz, dorzucił małe info o Qt6. Niech wreszcie ktoś coś podrzuci do zabawy bo już nie ma po co włączać kompa z AOS4. Jedyne, nieco większe programy w tym roku to Quake i Heretic. A te z kolei nie działają na A1222+, która powstawała latami...wizerunkowe harakiri.

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: czwartek, 3 paź 2024, 18:31 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

smarkusg napisał(a):
@Przemek

Teraz kolejne AmiWest i znowu będzie pokaz slajdów ;-D

Ciekawe czy SSolie po raz szósty da popis z multicore w OS4 ;-)

PostNapisane: czwartek, 3 paź 2024, 23:29 
Administrator
Administrator

Przemek napisał(a):

Dziś Alfkil, kolejny raz, dorzucił małe info o Qt6. Niech wreszcie ktoś coś podrzuci do zabawy bo już nie ma po co włączać kompa z AOS4. Jedyne, nieco większe programy w tym roku to Quake i Heretic. A te z kolei nie działają na A1222+, która powstawała latami...wizerunkowe harakiri.

Rok się jeszcze nie skończył, ja testuję ostatnio sporo rzeczy, nie tylko gry. Powody by odpalić kompa z AOS4 będą. Więcej mówić nie mogę bo niedawno podpisałem kolejne NDA, plus jeszcze obowiązuje mnie kilka starych.

PostNapisane: piątek, 4 paź 2024, 23:00 
Amator
Amator

Przemek napisał(a):
...Dziś Alfkil, kolejny raz, dorzucił małe info o Qt6. Niech wreszcie ktoś coś podrzuci do zabawy bo już nie ma po co włączać kompa z AOS4. Jedyne, nieco większe programy w tym roku to Quake i Heretic. A te z kolei nie działają na A1222+, która powstawała latami...wizerunkowe harakiri.

Kod Qt6 jak sprawdziałęm ostatnio nie chce sie skompilować. Nie jest to problem związny z clib4,kompilatorem,cmake i bibliotekami wymaganymi do zbudowania wersji Qt6 (Qt6 dla AOS4 nie da sie skompilować natywnie tylko cross-compile).
Możliwe, że niektóre poprawki nie ukazyły sie jeszcze na jego github.
Jak sam Alfkil pisał dodatkowo ,że używa x5000. Jak to działa na innym sprzęcie jest tejemnicą.
Sama biblioteka jest fajna tylko nie mam pomysłu do czego ją mozna użyć..... Można dla GUI dla których aplikacji.

Z nowosci programistycznych które robiłęm w 2024 możesz uruchmić:
clib4. Chyba jedyną apliakcja na os4depot która używa clib4 -> visualboyadvance.lha
sdl12-compat -> dgen_sdl.lha (SDL2)
GCC 11.5 -> nblood i deathrace
....i ...
Mam nadzieję ,że uruchomisz swojego kompa z AOS4 na chwile :-)

Odnośnie A1222 to totalna porażka. Nie ma dla tego sprzętu SDK. Po tylu latach ?
Zostają tylko jakieś komercyjne wersje programów i tylko i wyłącznie jeżeli dana osoba będzie chciała to zrobić.

PostNapisane: czwartek, 24 paź 2024, 10:26 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Faktycznie sprawa uaktualnień trocher leży. I żeby nie było że już wszystko jest cudnie. Z uwagi na projekt który dłubię po godzinach zainteresowała mnie sprawa dodania do Os4 kompatybilności z p96. W moim przypadku oznaczałoby to brak konieczności rozwiązywania problemu renderowanbia obrazu pod Os4.

PostNapisane: piątek, 25 paź 2024, 10:03 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

p96 jest w Amiga Os 4 od zawsze. W SDK są potrzebne pliki.

PostNapisane: piątek, 25 paź 2024, 21:42 
Amator
Amator

Odnośnie OS4WebKit - prace na MorphOS jak już chyba wszyscy wiedzą zostały zatrzymane.
Dla OAS4 to był punkt zaczepny aby stworzyć jakaś przeglądarkę.
Tamat umarł zanim powstał i coś udało się zrobić...

PostNapisane: niedziela, 2 mar 2025, 19:25 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Jak możemy przeczytać na Amigans walkero sobie odpuścił. Powodem jest postępowanie AmigaKit. Jedyne co mogę zrobić to sobie odpuścić jakikolwiek zakupy z tej gównianej firmy. Od dawna ich podejrzewałem o różne świństwa.

PostNapisane: poniedziałek, 3 mar 2025, 09:37 
Administrator
Administrator

Tak AmigaKit do najbardziej etycznych firm nie należy co już udowodnił niejednokrotnie. Mimo wszystko mam nadzieję że Walkero się od obrazi. Z drugiej strony wrażliwość programistów mnie poraża. Rozumiem są zasady, są licencje, których należy się trzymać, ale to jest też najczęściej darmowa robota hobbystyczna i z kolei nie rozumiem że reakcją iż coś jest nie tak jest od razu zrzucanie bomby atomowej, której skutki odczuwa nie ten co zawinił a cała społeczność, bo to cała społeczność nie dostanie nowego softu. Tak było w przypadku sterownika NVME, pracy Smarkusga czy teraz przeglądarki.

Może nie jestem programistą więc nie powinienem się wypowiadać, niemniej jestem też twórcą i różne przygody miałem. Zdarzyło się kilka lat temu, że ktoś przekopiował kropka w kropkę jeden z moich artykułów, bodaj "Historia prac nad nowym modelem Amigi", co ciekawe gość był na tyle bezczelny że chcąc się wypromować dał na forum PPA "anons o swoim nowym artykule". Zastanawiacie się co zrobiłem, czy w świętym oburzeniu stwierdziłem że kończę cokolwiek pisać i zamykam bloga? Otóż jedyne co zrobiłem to uśmiałem się pod nosem. Chyba nawet nie zwróciłem gościowi uwagi, bądź też zakomentowałem tego posta w żartobliwy sposób. Ok, gościu zachował się niefajnie, natomiast summa summarum, czapka mi od tego z głowy nie spadła, jako że robota hobbystyczna, to żadnych zysków z tego tytułu nie utraciłem, a jeśli dzięki nazwijmy to "dodatkowej dystrybucji mojego tekstu" ta amigowa historia dotarła do kilkudziesięciu osób więcej to tylko dobrze.

Zresztą podobnie jest na YT. Niestety pomimo iż pracujesz nad danym odcinkiem po kilkanaście godzin, często nie masz szans by w 100% wytworzyć wszystko sam. Czasami musisz się posiłkować fragmentami wytworzonymi przez innych. Oczywiście jak masz możliwość to pytasz czy możesz to zrobić, nieraz jednak nie masz do autora kanału kontaktu. Przez te prawie dwa lata istnienia Amigi Bez Ściemy, otrzymaliśmy tylko jedną uwagę, z prośbą o podlinkowane w opisie materiału z którego zaczerpnęliśmy fragment. Dużo częściej pojawiały się jednak komentarze w stylu "O widzę że jest fragment mojego filmiku, dzięki, super". Też nikt których pytamy czy możemy wykorzystać ich fragmenty, nam nie odmówił, raczej dominują odpowiedzi "Jasne, korzystajcie, to przecież promocja Amigi a przy okazji i mojej twórczości".

Tak więc wydaje mi się że twórcy treści multimedialnych mają dużo bardziej liberalne podejście do tych wszystkich licencji niż programiści, no i fajnie by było gdyby Ci drudzy też "zluzowali trochę majty". Choć obawiam się że to niestety tylko pobożne życzenia.

PostNapisane: poniedziałek, 3 mar 2025, 10:22 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Zupełnie inne przypadki. Twoją , kilkugodzinną pracę, wziął jakiś oszust i ogłosił, że to jego. Nie próbował na tym zarobić.
A tu, wieloletnie, żmudne prace, których jedyną korzyścią dla autora jest wdzięczność społeczności, bierze sobie taki Amigakit, umieszcza w KOMERCYJNYM produkcie i ogłasza swoje "copyright". Przeczytaj całość na Githubie, o co ma pretensje walkero.

BTW. Są tam też screeny z działającego frontendu (Odyssey) do gotowego WebKita.

PostNapisane: poniedziałek, 3 mar 2025, 15:56 
Amator
Amator

Przykład .. mając takie coś.
https://i.postimg.cc/HnqxbPWY/Screenshot-20250303-140322.png

Zmienię wpis z 2.10-dev na 2.10, dodam "(C) smarkusg" umieszczę to jako najnowsza wersja YAM 2.10.
Jest to w porządku ? Przecież zmieniłem dwie linijki "ważnego" kodu.
Mogę jeszcze dopisać sobie jakieś rzeczy którzy wprowadzili inni -dodanie wparcia AmiSSL 5.0 i zmienię sobie obrazek startowy.
Przecież w wersji jaka jest na os4depot tego nie ma.

Łatki jakie aktualnie widziałem to zmiana z "TRUE" na "FALSE" i druga... Obie dotyczą tylko i wyłącznie błędami/zawieszaniem się programu z "AROS".
Nic co by zmieniało w działanie programu na wszystkich innych platformach, wprowadzenie jakieś nowości, usprawnienia, zmiana działania na nowszych bibliotekach aby zmienić numer wersji.

Są pewne zasady postępowania. Ze strony AmigaKit nie było nawet prostego słowa przepraszam - tylko brnie w to bagno....

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzez bo tego nie widać na screenach - czy usunął link do "Make A Donation" w informacji o programie.
Repozytorium YAM na github nie jest zamknięte/archiwalne. Wpadały tam poprawki w 2024 roku. Nie wiem dlaczego na stronie https://wiki.amiga.org/index.php?title=YAM
pisze , że rozwój jest zakończony.

PostNapisane: poniedziałek, 3 mar 2025, 17:49 
Doborowy forumowicz
Doborowy forumowicz

System jest zbyt przestarzały i robienie czegokolwiek zajmuje za dużo czasu.
My wszyscy nie stajemy się coraz młodsi tylko wprost przeciwnie.
Potrzebne są zmiany tylko mądre.
Na pewno przejście na unixa jako podstawę systemu.

PostNapisane: czwartek, 13 mar 2025, 09:10 
Amator
Amator

Jeszcze jedna smutna informacja
"Raziel" opiekun kompilacji ScummVM dla AOS4 oraz aktywny użytkownik systemu NG zakończył zabawę z systemem.
Sprzedał swoją X1000 oraz pożegnał się krótkimi słowami "Było fajnie, póki trwało..."

Widziałem jego ostatnie posty na forum np Hyperion :
https://forum.hyperion-entertainment.com/viewtopic.php?t=5044

Niby były jakieś zmiany w Hyperion ale ... nic poza wskrzeszeniem Social Media nie zrobiono.
Szkoda...

PostNapisane: czwartek, 13 mar 2025, 17:09 
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Szkoda, może nie spodobała mu się aktualizacja systemu, którą przesuwano wielokrotnie, i która ukazała się na początku roku, a nie czekaj.... :P

PostNapisane: piątek, 14 mar 2025, 22:47 
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz

Przemek napisał(a):
Szkoda, może nie spodobała mu się aktualizacja systemu, którą przesuwano wielokrotnie, i która ukazała się na początku roku, a nie czekaj.... :P

Spokojnie daj im szansę jeszcze niejeden (mam nadzieję) początek roku będzie :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1