Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest piątek, 31 paź 2025, 23:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 23 paź 2025, 19:24 
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

https://www.amigans.net/modules/news/ar ... oryid=3382

...no to próbujemy :idea:

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: czwartek, 23 paź 2025, 20:21 
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

...wolniej, zwiecha za zwiechą ale jest ;-)
Działa np. itch.io, onet...
Trzeba poadawać się np. za IPada albo Safari bo przy "default", google pluje, że nie obsługiwana przeglądarka.

PostNapisane: czwartek, 23 paź 2025, 22:34 
Administrator
Administrator

Przemek napisał(a):
...wolniej, zwiecha za zwiechą ale jest ;-)
Działa np. itch.io, onet...
Trzeba poadawać się np. za IPada albo Safari bo przy "default", google pluje, że nie obsługiwana przeglądarka.

No nasze forum akurat działa szybko. Itch.io działało też na starej, jak się wgrało skrypty. No ale np. poprawnie wyświetlającego się Allegro, to ja na Amidze z 10 lat nie widziałem, teraz się wyświetla. Co do Google nie zauważyłem, tego o czym piszesz, jakkolwiek wchodząc w usługi Google zwiechę zaliczyłem, wiadomo Alpha. Pisać się nie da z polskimi znaczkami na razie. To mój pierwszy post wysłany z nowej przeglądarki, ale aby były nasze ogonki, musiałem go skopiować z Notepada.

PostNapisane: czwartek, 23 paź 2025, 23:00 
Administrator
Administrator

O faktycznie, dysk Google tylko chyba w mobilnej wersji dziala, po przelaczeniu z IPada na Chrome zwiecha. No ale mimo wszystko juz nawet ta Alpha kilka rzeczy rozwiazuje.

PostNapisane: czwartek, 23 paź 2025, 23:39 
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

U mnie allegro się nie wyświetla, przynajmniej z odnośnika z Google. Wcześniej z ich.io był taki problem, że download mi nie działał. Zapomniałem sprawdzić githuba...

PostNapisane: piątek, 24 paź 2025, 07:53 
Administrator
Administrator

Co aplpha to alpha, moze miec swoje dziwnosci. Mi na ten przyklad nie chcialo dzialac ppa.pl wpisujac adrez z reki, a przez wyszukiwarke google juz zadzialalo. Allegro to ja akurat wpisywalem z reki i dziala. Grab leci w zalaczniku.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: piątek, 24 paź 2025, 16:47 
Administrator
Administrator

Jeszcze tego sposobu nie testowałem ale na Amiga-news.de ktoś napisał:

Odyssey działa stabilniej, jeśli ustawisz następującą zmienną środowiskową:

Kod:
setenv SAVE CLIB4_MEMORY_ALLOCATOR 4

PostNapisane: piątek, 24 paź 2025, 21:50 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Ja czesto odwiedzam strone elektrowoz.pl i ta mi sie srednio dobrze ladowala na starej owb. Na morphosie WF Ok, ale otwrcie strony i zawartosci zwykle okolo 21sek zajmuje. na owb morphos znacznie szybciej. Mozecie oblukac bo dalem karte graficzna juniorowi do pc i nie mam jak odpalic Amigi bo na starym radeonie R7 250 nie dziala na sterach rx

PostNapisane: sobota, 25 paź 2025, 17:43 
Prestiżowy forumowicz
Prestiżowy forumowicz

Elektrowoz.pl prawie się załadował. Pod koniec było wielkie BUM! bo zabrakło pamięci ale strona wyglądała na poprawną.
Mam 1GB... Na mojej wolniutkiej SAM440 trwało to ok. 3 min.

PostNapisane: niedziela, 26 paź 2025, 09:46 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Dołączam do grona testujących (Sam460LE, 2GB RAM, AmigaOS4.1FE Upd3).

Pierwsze wrażenia są takie, że przeglądarka się uruchamia, ale tuż po zamknięciu zawiesza system (czyli zapewne problem jest w trakcie zapisywania ustawień ostatniej sesji). Po restarcie AmigaOS i ponownym uruchomieniu przeglądarki Odyssey na nowo inicjalizuje czcionki, jakby uruchamiała się po raz pierwszy i po zamknięciu znowu zwiecha.

PostNapisane: niedziela, 26 paź 2025, 10:11 
Administrator
Administrator

arturB napisał(a):
Ja czesto odwiedzam strone elektrowoz.pl i ta mi sie srednio dobrze ladowala na starej owb. Na morphosie WF Ok, ale otwrcie strony i zawartosci zwykle okolo 21sek zajmuje. na owb morphos znacznie szybciej. Mozecie oblukac bo dalem karte graficzna juniorowi do pc i nie mam jak odpalic Amigi bo na starym radeonie R7 250 nie dziala na sterach rx

Sprawdzilem elektrowoz.pl, zaliczylem grimma ale po kliknieciu na ignoruj strona sie zaladowala. Generalnie zawartosc pojawila sie po jakis 9 sekundach, no ale wyskoczylo jeszcze okienko akceptuj ciasteczka i summa summarum zanim caly pasek ladownia strony znikl minelo jakies 35 sekund ze stoperem w reku. Uwzgledniajac czas ze 2 - 3 sekundy zajelo mi zamkniecie GR i cos tam na zamkniecie tego okienka z ciasteczkami to pewnie mozna by liczyc kolo 30 sekund.

PostNapisane: niedziela, 26 paź 2025, 17:04 
Administrator
Administrator

Nagrałem kilkuminutowy film, porównujący wersję 1.23r5 z najnowszą wersją Alpha. Wiadomo jak to jest z wczesnymi wersjami, więc i tu nie wszystko działa jeszcze tak jak trzeba, zwłaszcza że na razie, tak jak zresztą było to w premierowych odsłonach dla AROSa silnik jest sprzed kilku lat. No ale i tak na 10 problematycznych stron w każdej widać większy bądź mniejszy progres.

PostNapisane: niedziela, 26 paź 2025, 18:09 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Mufa napisał(a):
Nagrałem kilkuminutowy film, porównujący wersję 1.23r5 z najnowszą wersją Alpha.

Fajne zestawienie, dzięki :ok:

Mnie osobiście w większości przypadków jakoś specjalnie nie brakuje dostępu do nowoczesnych stron z poziomu AmigaOS, ale taka możliwość oczywiście jest jak najbardziej korzystna. Szczególnie, że mam kilka wyjątków. Jednym z nich jest Github (do pobierania paczek czy przeglądania repozytoriów) i tę stronkę sprawdziłem dziś w pierwszej kolejności. Tak jak widać na Twoim filmie, pod nową Odyssey ładuje się zdecydowanie więcej (choć ostatecznie stronka jeszcze nie działa). Z ciekawostek, w pewnym momencie podczas ładowania strony Github monitor RAM pokazał wykorzystanie na poziomie 1,2 GB, po czym i tak system zaliczył zwiechę.

Przemek napisał(a):

U mnie również na domyślnych ustawieniach Google nie działa. Próbowałem skorzystać z DuckDuckGo, niestety ta próba również się nie powiodła.

PostNapisane: niedziela, 26 paź 2025, 18:40 
Administrator
Administrator

Djk83 napisał(a):
Mufa napisał(a):
Nagrałem kilkuminutowy film, porównujący wersję 1.23r5 z najnowszą wersją Alpha.

Fajne zestawienie, dzięki :ok:

Mnie osobiście w większości przypadków jakoś specjalnie nie brakuje dostępu do nowoczesnych stron z poziomu AmigaOS, ale taka możliwość oczywiście jest jak najbardziej korzystna. Szczególnie, że mam kilka wyjątków. Jednym z nich jest Github (do pobierania paczek czy przeglądania repozytoriów) i tę stronkę sprawdziłem dziś w pierwszej kolejności. Tak jak widać na Twoim filmie, pod nową Odyssey ładuje się zdecydowanie więcej (choć ostatecznie stronka jeszcze nie działa). Z ciekawostek, w pewnym momencie podczas ładowania strony Github monitor RAM pokazał wykorzystanie na poziomie 1,2 GB, po czym i tak system zaliczył zwiechę.

Przemek napisał(a):

U mnie również na domyślnych ustawieniach Google nie działa. Próbowałem skorzystać z DuckDuckGo, niestety ta próba również się nie powiodła.

Akurat Githuba to musiałem przyspieszyć w czasie montażu filmu x4, bo ładuje się strasznie wolno, najwolniej z całej dziesiątki stron, które pokazałem. Mi też takich ogólno - nowoczesnych stron nie brakuje jakoś mocno, aczkolwiek też mam wyjątki. Takim podstawowym jest dysk Google, zwłaszcza że testuję dużo rzeczy i dużo rzeczy muszę stamtąd pobierać. Jeszcze tak z 1.5 roku temu działało pobieranie na sterej Odyssey, teraz już nie. To znaczy jak się odpowiednio spreparuje linka to zadziała, ale Huno, czy Steffen (mimo iż temu drugiemu pisałem jak tworzyć kompatybilne linki) i tak robią to standardowo. Zawsze więc musiałem to pobierć na telefonie czy PC, a potem przerzucać na docelowy komputer do testowania, czyli X5000. Ta nowa Alpha na szczęscie zmieniła na lepsze ten niekomfortowy stan rzeczy.

Strefa czasowa: UTC + 1