Przemek napisał(a):
Zgadzam sie, że szybko zmiany architektury nie będzie bo sam news o tym zabiłby sprzedaż a1222 czy laptopa. Ale 6-8 lat to raczej zbyt odległy termin. Nie wiem czy bedzie dla kogo
Dodałbym jeszcze przez kogo, no bo Friedeni czy inni kluczowi programiści są starsi niż przeciętny użytkownik. Z drugiej strony za kilka lat zapewne będą jeszcze mocniejsze układy ARM, które być może zapewnią w miarę godziwą emulację PPC. Teraz to one chyba za bardzo nie emulują czegoś szybszego, słyszałem, że użytkownicy ARMowych laptopów z Windows 11, narzekają na brak kompatybilności z softem X86 (więc nawet MS czy wielcy producenci typu Lenoovo, porządnego emulatora innej architektury nie są w stanie na dziś przygotować). Nie wiem jak to wygląda na applowskim M1, no ale jabłczany sprzęt jako przyszła platforma dla AmigaOS raczej nie wchodzi w grę.
Cytuj:
A jesli chodzi o A1222, to jesli zawalą i ten termin, to będzie juz totalna kompromitacja. Za bardzo martwisz soe o Hyperion. Niech pokażą co są warci....przeciez to nie rodzina zeby sie za nimi zawsze wstawiać
No cóż, oni zawalali już tyle terminów, które miały oznaczać ostateczną kompromitację że nie chce mi się liczyć. Natomiast Leaman stwierdził kilka miesięcy temu, że Hyperion nie może dostarczyć ISO dla Tabora, a on z samym Linuksem nie ma zamiaru tego wypuszczać na rynek. To też dla pewności wszedłem sobie przed chwilą na betaserwer i ostatnie ISO dla Tabora było przygotowane w listopadzie 2019 roku. Nic nie wiem by toczyły się jakieś prace nad nowym ISO, które z pewnością już teraz powinno być przygotowywane i testowane pod sprzęt, który ma się rzekomo pojawić za osiem czy 12 tygodni. Jeszcze dodam, że Leaman chwalił się, że wykupił MediaToolBoxa, a trudno sobie wyobrazić wydanie systemu operacyjnego bez narzędzia partycjonowania HDD. Oczywiście ja mogę o czymś nie wiedzieć. Być może jest testowane jakieś nowe ISO w wąskim gronie betatesterów Tabora (choć to mało prawdopodobne), być może ktoś pracuje nad nowym programem do partycjonowania (ja jednak o tym nic nie słyszałem), być może Hyperion zlecił komuś przepisanie HDToolBoxa z AOS 3.2 (też o tym nie słyszałem) lub wykupił licencję na MediaToolBoxa od A-EONu (ultra małoprawdopodobne). Stan mojej wiedzy jest jednak taki, że ze strony Hyperionu w temacie Tabora nic kluczowego się nie zmieniło, a skoro Leaman latem opowiadał na amigans.net, iż brak produkcji Tabora stanowi tylko i wyłącznie winę Hyperionu, który nie przygotował ISO (mimo iż kilka starych wersji ISO od lat leży na betaserwerze), to trzymając go za słowo Tabora tej zimy powinno nie być. Ja tam nie bronię Hyperionu, inaczej nie pisałbym tutaj kompromitujących ich faktów, takich jak niemożność napisania nowego oprogramowania do partycjonowania HDD. Argumentuję tylko mój sceptycyzm w kwestii rychłej premiery Tabora, jeśli to się stanie będę zaskoczony. No ale może jakoś dla większego dobra wszyscy się dogadają. Jako fan Amigi oczywiście wolałbym się w sprawie Tabora mylić i pewnie, że bym chciał by ten sprzęt wreszcie wyszedł.
Cytuj:
. Laptop to dopiero prototypy do produkcji daleko ale obstawiam cenę 2999 euro
No zobaczymy, jeśli prototypy będą udane to do produkcji niekoniecznie musi być daleko. To może być kilka miesięcy Inna sprawa przeniesienie systemu na to. Tu dochodzą wszak nowe rzeczy typu zarządzanie baterią czy obsługa touchpada. Nie śledzę tego tak dokładnie by znać wszystkie komponenty, ale zakładaam, że być może trzeba będzie stworzyć jeszcze nowe sterowniki do SATA, audio czy innych rzeczy.