Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 2 gru 2025, 16:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ubek - Remake
PostNapisane: niedziela, 23 lis 2025, 14:51 
Administrator
Administrator

Dzięki współpracy autora Ubeka Szymona Ulatowskiego z Markiem Głogowskim udało się przenieść nowego Ubeka na AmigaOS 4. Dla przypomnienia gra jest remakiem klasycznego fpsa z 1995 roku, który w odświeżonej wersji zadebiutował w październiku na platformy mobilne. Nad oryginałem obok Szymona pracował też muzyk Albert Czochara a przy opracowaniu ścieżki dżwiękowej i efektów sfx do zremasterowanej wersji brał też udział moj kolega z kanału ABŚ Remigiusz Kolasa. Trwają ostatnie szlify, mam nadzieję że wkrotce nastąpi publikacja gry, tymczasem tak to wygląda na mojej X5000:

Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
PostNapisane: niedziela, 23 lis 2025, 17:17 
Generał
Generał

1. Czy będą polskie napisy ?
2. Czy będzie wersja CD Box ?
3. Czy jest to jakiś szczególny tytuł dla Amigowca ?
4. Czekam na Cytadelę dla AmigaOne X1000/X5000 - jakieś wieści ?

PostNapisane: niedziela, 23 lis 2025, 18:37 
Administrator
Administrator

amig_os napisał(a):
1. Czy będą polskie napisy ?

Tak będzie polska wersja. Z tego co wiem Smarkusg zrobił już wersję w której język wybierasz definiując tooltyp ikony, ale nie wykluczone że będzie to zrobione w przyszłości w sposób "bardziej elegancki".

Cytuj:
2. Czy będzie wersja CD Box ?

No w menu jest opcja renderowania w wersji CD, lecz przypuszczam że jest to takie "mrugnięcie okiem" ze strony Szymona. Gra jest darmowa, o ile wiem nie ma planów na jej komercyjne wydanie i będzie ją można pobrać prawdopodobnie z OS4Depot.

Cytuj:
3. Czy jest to jakiś szczególny tytuł dla Amigowca ?

Według mnie tak, wszak Amigi z Escomu dystrybuowane przez najwiekszego polskiego gracza, czyli firmę Eureka były fabrycznie dostarczane z tą grą. Tytuł może przeszedł wtedy bez echa bo był uważany za dość trudny i mało przystępny. Natomiast remaster jest zdecydowania bardziej dostosowany dla współczesnego gracza. Wiem to sam po sobie, bo w latach 90-tych byłem w tej większości, którzy nie ukończyli nawet pierwszego poziomu, teraz doszedłem już zdecydowanie dalej a zacząłem grać raptem dziś po południu.

Cytuj:
4. Czekam na Cytadelę dla AmigaOne X1000/X5000 - jakieś wieści ?

Fajnie by było, wersja SDL2 Cytadeli jest na PC. Może Marek, jesli to przeczyta, wypowie się na ile realny byłby taki port, bo ja nie mam kompetencji by się w tej sprawie wymądrzać.

PostNapisane: poniedziałek, 24 lis 2025, 22:56 
Regularny forumowicz
Regularny forumowicz

Brawo! Jak zwykle doskonała robota! :ok: Teraz pozostaje oczekiwać na publikację wersji końcowej :D

Strefa czasowa: UTC + 1