Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest wtorek, 7 gru 2021, 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 paź 2019, 22:47 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
adam napisał(a):
Czyli na swojej konfiguracji nawet z Enhancerem 2.0 nie przejdę gry? I co teraz, czekać na rozstrzygnięcie typu optymalna karta dla Tabora?


To znaczy że problem o którym pisał Kas1e, Ciebie nie dotyczy (tak samo jak i userów X1000) i spokojnie możesz nabyć Enhancera 2, żadne niepożądane rzeczy nie powinny się dziać. Bug w sterowniku objawia się tylko na X5000 i A1222 i tylko na Radeonach HD, na Polarisie nie objawia się nigdzie. Natomiast Polarisy ze względu na to co pisał Kas1e i co ja też pisałem w swoim artku o Radeonach są na obecnym stanie sterowników zazwyczaj wolniejsze, przy czym są wyjątki. Np. Entwickler-X w jakiś sposób musiał obejść ograniczenia poboru mocy Polarisa, bo Spencer właśnie na tych kartach działa najszybciej.

Reborn To Castle Wolfenstein działa jednak wolniej na X5040 z Polarisem niż na X1000 z R9 270 o jakieś 10 - 15fps, mimo iż przecież stosunek mocy zarówno CPU jak j GPU, powinny dawać co innego. Tak że w sumie to dobrze że masz SAM460 i dobrze że masz Radeona HD, który da Ci w przypadku relatywnie słabego komputera, więcej pary (przynajmniej na dziś) niż dałby Ci Polaris.

Natomiast jako że przeszedłem klasycznego RTCW w wersji pod MiniGL, a Reborn pojawił się na Amigę kilka czy kilkanaście miesięcy później, to nie znalazłem w sobie samozaparcia by od nowa przechodzić grę, którą niedawno ukończyłem, tylko po to by podziwiać lepszą grafikę. Zatem tego spadku prędkości do 5fps na którymś tam levelu potwierdzić nie mogę. Skoro Kas1e pisze że na jego X5000 z Polarisem taki efekt wystąpił, to znaczy że tak było. Może jak znajdę kiedyś czas to sprawdzę jak to wygląda u mnie.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 30 paź 2019, 13:27 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
No dobra, jako że i tak nie ma w tej chwili żadnych interesujących nowości (choć mam nadzieję że dzięki Kas1e i HunoPPC, a może i Hyperionowi, tradycyjnie w końcówce roku to się zmieni), zacząłem w to grać na poważnie. Tak więc w najbliższe jesienne wieczory i weekendy, dokonam próby ukończenia gry o ile to możliwe.

Na razie zaliczyłem pierwszy poziom. Licznik na Radeonie HD dosyć mocno skacze od około 28fps do 60fps. Trudno wyciagnąć jakąś średnią, ale pewnie byłoby to około 40 - 45fps. Wydaje mi się że na Polarisie, choć gra jest bardziej stabilna jeśli chodzi o wyhylenia licznika, choć może to złudzenie. Jak już pisałem, jest całkiem niezła grafika, może nawet lepsza niż na moim filmie kręconym zimą. Zresztą grając kręcę nowe filmy, ot tak na wszelki wypadek, gdybym uznał za sensowne napisać reckę, tudzież jako argumenty w dyskusjach na forach. Ogólnie jak na razie jest wystarczająco szybko aby grać, ale uwaga. Autorzy chwalą się podniesieniem inteligencji przeciwników. Czytałem recenzję. w której poddawano w wątpliwość tę cechę, natomiast na pewno postanowili trochę utrudnić graczowi życie. Nie przypominam sobie bowiem sytuacji, aby już na pierwszym levelu w małej salce wyskakiwał na nas około 10 osobowy pluton wojska. No i niestety, gdy zagęściło się od przeciwników, to prędkość gry spadła do kilkunastu fps. Co prawda spokojnie można to przeboleć, to tylko kilka czy kilkanaście sekund. Rzucasz trzy granaty, jak dobrze trafisz to jest po sprawie i za chwilę wskazania licznika biją do góry. Obawiam się jednak że na sprzęcie klasy AmigaOne 500, to już w tym miejscu mógłbyś mieć około kilku fps. No i czy przy takich spadkach w odświeżaniu grafiki, nawet jeśli są to tylko spadki krótkotrwałe dałbyś radę ukończyć grę? Oceń sam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 20 lis 2019, 09:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
Niestety na razie musiałem odłożyć grę na bok. Brak czasu, to główny powód, poza tym gram w Blastaway pod kątem stworzenia recenzji, a jeśli nawet raz czy dwa w tygodniu znajdę pół godzinki by pograć sobie dla przyjemności, to gram w coś co nie jest jeszcze dostępne publicznie, choć mam nadzieję że do świąt będzie. Zatem dalszych konkretów na temat tej gry pod AmigaOS 4 nie przedstawię, za to konkrety przedstawił wczoraj Kas1e na Amigans.net.

Mianowicie wspomniany wcześniej bug objawiający się na X5000 oraz A1222 przy współpracy z Radeonami HD został naprawiony. Zatem po zakończeniu testów beta i wypuszczeniu nowej wersji sterownika, również posiadacze tych konfiguracji będą mogli zasisiąść do Reborn To Castle Wolfenstein.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: czwartek, 21 lis 2019, 10:03 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1571
Mufa napisał(a):
Mianowicie wspomniany wcześniej bug objawiający się na X5000 oraz A1222 przy współpracy z Radeonami HD został naprawiony. Zatem po zakończeniu testów beta i wypuszczeniu nowej wersji sterownika, również posiadacze tych konfiguracji będą mogli zasisiąść do Reborn To Castle Wolfenstein.


Kas1e poinformował, że już można korzystać z kart Polaris z 8GB.
Pamięć 2GB, 4GB lub 8GB potrafi wykorzystać np. systemowy MultiViewer.
A więc czekamy na update Enchancera :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: poniedziałek, 25 lis 2019, 22:35 
Offline
Ultra forumowicz
Ultra forumowicz

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 22:11
Posty: 1571


AmigaOne X5000, Radeon RX, full details, 800 MB of GPU video memory.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 27 lis 2019, 07:02 
Offline
Aktywny forumowicz
Aktywny forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 lut 2014, 20:09
Posty: 224
Lokalizacja: Katowice
Optymalizacją nie świeci, na taborze będzie słabo, ale nie po to się go kupuje żeby grać w stare gry 3d ;).

_________________
Niepoprawny Optymista


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 29 sty 2020, 11:20 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Tak się zastanawiam, czy kiedykolwiek będę miał nowszy sterownik do swojej karty graficznej. Obecnie mam RadeonHD 2.22 i mimo tego, że na liście widnieje 3.7 do aktualizacji to przy próbie mam komunikat "RadeonHD.chip(v3) is not enabled for download on this AmiSphere account". Myślałem, że do czasu wypuszczenia Enhancera 2.0 aktualizacje będę dostawał, jak to jest? Bo rozumiem, że ostatnia link dotyczy głównie poprawki, o której wspominaliście wyżej (w kontekście X5000 i Tabora), ale od 2.22 to tak nic mi się nie należy? Jakie są perspektywy gier 3D na mojej konfiguracji?

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 29 sty 2020, 16:41 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4080
adam napisał(a):
Tak się zastanawiam, czy kiedykolwiek będę miał nowszy sterownik do swojej karty graficznej. Obecnie mam RadeonHD 2.22 i mimo tego, że na liście widnieje 3.7 do aktualizacji to przy próbie mam komunikat "RadeonHD.chip(v3) is not enabled for download on this AmiSphere account". Myślałem, że do czasu wypuszczenia Enhancera 2.0 aktualizacje będę dostawał, jak to jest? Bo rozumiem, że ostatnia link dotyczy głównie poprawki, o której wspominaliście wyżej (w kontekście X5000 i Tabora), ale od 2.22 to tak nic mi się nie należy? Jakie są perspektywy gier 3D na mojej konfiguracji?


Pytanie czy masz goły ES czy potem dokupowałeś Enhancer Software Graphics Update Pack? ES Plus Edition sam w sobie zawiera tylko stery do Radeona HD V2, zachęcam do przeanalizowania wcześniejszej dyskusji na naszym forum.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: piątek, 31 sty 2020, 13:32 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 12:28
Posty: 1177
Mam ES Plus, ale wcześniej kupowałem Warp 3D, z tym że chyba on tu nic nie zmienia.
Temat będę kontynuował we wskazanym wątku.

_________________
AmigaOne 500 (AMCC 460ex 1150 MHz), 2 GB RAM, Radeon 7750 (1GB, DDR5), karta dźwiękowa Envy24HT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO