Forum AmigaOne Zone

Forum użytkowników Amigi i nie tylko
Teraz jest sobota, 21 maja 2022, 12:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 sty 2022, 08:16 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4175
Gra Foundation od zawsze była przyjazna dla systemu, co za tym idzie zasadniczo dobrze działała też pod AmigaOS 4. Jedynym zauważalnym mankamentem było przycięte okno z zewnętrznymi preferencjami gry. Był na to sposób w postaci przywrócenia ustawień Workbencha 4 do wartości domyślnych (czyli takich w jakich działał WB 3.x), pisałem o tym przed laty na blogu.. Niezmordowany Kas1e obok tej niedogodności znalazł też kilka innych drobniejszych szczegółów, takich jak okresowe zanikanie wskaźnika myszki czy brak muzyki podczas wyświetlania intra, menu czy ładowania gry. Wszystkie te niedogodności eliminuje stosowną łatka, którą pobierzemy na OS4depot.


Udostępnij dla FacebookUdostępnij dla Twitter
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 11 sty 2022, 16:33 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4175
Tytułem uzupełnienia, opiszę moje boje. Tak więc trzeba się zaopatrzyć w odsłonę Gold. Dla zarejestrowanych użytkowników Amiga Future obraz ISO dostępny jest za darmo. To jednak nie wszystko bo na płycie dostępna jest wersja 1.50 i ona w żaden sposób się nam nie "spaczuje". Potrzeba uaktualnienia do wersji 1.51. No i tutaj jest mały problem, bo tego update nie znajdziemy na Aminecie, nie znajdziemy go także np. na starych polskich coverach CD dołączonych do czasopism (nie wiem być może jest na starych plytach AminetCD, nie sprawdzałem tego), albowiem to updade wyszło prawdopodobnie w 2002r, a więc już po śmierci ACS, nie mówiąc o MA. Ogólnie to nie tak łatwo można to już dzisiaj znaleźć gdziekolwiek, dlatego ułatwiając sprawę naszym forumowiczom udostępniam je na swoim serwerze (szczegóły w dziale Bonus).

Po zgromadzeniu odpowiednich plików przystąpiłem do instalacji, lecz nie udało mi się tego zrobić przy pomocy dołączonego instalatora. Każdorazowo wywalało jakiś błąd już na etapie aktualizacji Foundation Prefs. Jeśli ktoś ma tak samo niech się nie zniechęca, tylko spróbuje zrobić to manualnie przy pomocy narzędzia GPatch. Jeśli masz plik Foundation.prefs (ten z płyty z wersją 1.50) oraz plik Foundation 1.51 nie powinno być problemow z aktualizacją. Po spatchowaniu, wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami, a więc w prefsach przyciski typu save, use itp. nie są już obcięte bez względu na ustawienia naszego Workbencha, na planszy tytułowej gra muzyka. Potestowałem dosłownie 2 minuty i wyszedłem z gry, niestety przy wyjściu pojawił się GR (z gatunku lekkich i niegrożnych) po zgnorowaniu wszystko dalej działało dobrze. Możliwe że problem wyniknął z tego że do testów załadowałem stan gry zapisany ponad 20 lat temu i zapisany pod starszą odsłoną Foundation.

Nawiasem mówiąc pamiętam że 20 lat temu zatrzymałem się na tej 11 misji i pomimo kilku prób nie udało mi się jej zaliczyć. Po około 100 latach ludność zaczynała wymierać, ekonomia padać, budynki się rozwalać... Parę podejść na klasyku skończyło się zawsze porażką. No ale doświadczenie mnie już nauczyło że AmigaOS 4, dzięki temu że oferuje większą szybkość i komfort, potrafi dać nowy impuls, dzięki któremu po latach pokonuję przeszkody, przy których kiedyś się poddałem. Przykładem niech będzie Shogo, więc kto wie... może. Tak czy owak wiem w co dziś wieczorem będę grał ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 11 sty 2022, 18:59 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1081
Patch 1.51 jest równierz dostępny na storonie AF.
Czy masz muzykę w trakcie gry?

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 11 sty 2022, 19:36 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4175
Przemek napisał(a):
Patch 1.51 jest równierz dostępny na storonie AF.
Czy masz muzykę w trakcie gry?


Muzykę mam nawet jeśli jako Sound Device ustawię Amiga Sound. Natomiast gdy ustawię CD Audio i będę to odtwarzał z obrazu ISO (z realną wersją na fizycznym nośniku jeszcze nie sprawdzałem) to nie mam efektów SFX. Jeśli natomiast w Sound Device ustawię AHI Device, to mam swoistą kakofonię, czyli słyszę i tracki audio i zmiksowane z tym moduły muzyczne, ale i tak nie słyszę efektow SFX. Zatem na obecnym etapie lepiej mieć wyłączone CD Audio (przynajmniej jeśli korzysta się z obrazu zamontowanego pod DiskImage.device).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: wtorek, 11 sty 2022, 22:36 
Offline
Znamienity forumowicz
Znamienity forumowicz

Dołączył(a): wtorek, 17 sty 2012, 20:57
Posty: 1081
Źle odczytałem unit device... :roll: ...teraz mam muzykę. Podobnie jak u Ciebie. Kas pisze, że efekty są zbyt ciche. Może muzyka zagłusza...

Zadziwiające jak ta gra się nadal świetnie prezentuje. Ponad 20 lat i IMO kopie tyłki wszystkiemu co przeportowano lub napisano dla NG.

_________________
SAM440 Flex 800MHz 1GB R9250 SBLive! OS4.1 FE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: środa, 12 sty 2022, 10:54 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sty 2012, 15:14
Posty: 4175
Przemek napisał(a):
Źle odczytałem unit device... :roll: ...teraz mam muzykę. Podobnie jak u Ciebie. Kas pisze, że efekty są zbyt ciche. Może muzyka zagłusza...

Zadziwiające jak ta gra się nadal świetnie prezentuje. Ponad 20 lat i IMO kopie tyłki wszystkiemu co przeportowano lub napisano dla NG.


No tak zwłaszcza że Return to the Roots, czyli niby port The Settlers 2, to w zasadzie nie gra a jedynie tech demo gdzie możemy sobie stawiać budynki bez żadnej możliwości rywalizacji z przeciwnikiem. Także na NG jedyną konkurencją jest Widelands. Tyle tylko że wersja z 2013 będąca ostatnią odsłoną przeportowaną na AmigaOS 4 zawierała kampanię składającą się o ile mnie pamięć nie myli z 3 misji. W każdym bądź razie nie oferowała zbyt wiele rozrywki. Zatem na NG albo Foundation albo ewentualnie Settlers 2 pod DOSBoxem. No i dobrze że ta gra się nie zestarzała przez ponad 20 lat, bo jest szansa że i za kolejne 20 lat się nie zestarzeje. Wtedy będziemy już emerytami i takie settlersowate gry, gdzie przejście jednej misji może zabrać i 20 godzin, nie będą nam straszne ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO